N12
פרסומת

דיווח: בריטניה שקלה להשהות את הסכם הסחר עם ישראל

משרד הסחר הבריטי ביצע בשנה שעברה הערכת השפעה על השעיית ההסכם עם ישראל • הבחינה נערכה בתגובה על המלחמה בעזה • בסופו של דבר ההסכם לא בוטל, הסיבה: חשש מפגיעה בעסקים בריטיים

N12
פורסם:
קיר סטארמר, בנימין נתניהו
ראש ממשלת בריטניה לשעבר קיר סטארמר ורה"מ בנימין נתניהו | צילום: איתי רון, פלאש 90
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • משרד הסחר הבריטי בחן אשתקד את השעיית הסכם השותפות עם ישראל.
  • לפי הדיווח בסקיי ניוז, הבחינה נערכה בתגובה לפעולות הממשלה ברצועת עזה וביהודה ושומרון.
  • שר החוץ הבריטי לאמי כינה בזמן הזה אמירות של שר הביטחון הישראלי "דוחות ומפלצתיות".
  • בסופו של דבר הממשלה הבריטית השאירה את הסכם הסחר בתוקף כדי למנוע פגיעה בעסקים.
  • השבוע מונה לראשות ממשלת בריטניה אנדי ברנהאם, שהתחייב להחריף את הטון כלפי ישראל.

ממשלת בריטניה בחנה בשנה שעברה את השעיית הסכם הסחר שלה עם ישראל, זאת בתגובה לפעולותיה ברצועת עזה וביהודה ושומרון - כך דווח הבוקר (חמישי) בסקיי ניוז. הודות להסכם הזה, שבסופו של דבר לא בוטל, יבוא ישראלי נכנס לממלכה כמעט ללא מכסים, דבר שמסייע מאוד ליצוא סחורות מהארץ לבריטניה.

דיוויד לאמי, שר החוץ של בריטניה
דיוויד לאמי, שר החוץ של בריטניה | צילום: רויטרס

לפי הדיווח, ממשלת בריטניה ביצעה באוגוסט 2025 הערכת השפעה בנוגע להקפאת השותפות הכלכלית בין המדינות. מדובר בהסכם משנת 2019 שנחתם לאחר הברקזיט, פרישת הממלכה מהאיחוד האירופי, שמעניק העדפה ליבוא מישראל ופטור ממכס ברוב המקרים.

משרד המסחר והעסקים הבריטי ביצע הערכת סיכון והשלכות של מהלך כזה שנשקל בעקבות המלחמה בעזה ופעולות ממשלת ישראל ביהודה ושומרון. 3 חודשים לפני כן השעתה ממשלת בריטניה שיחות עם ישראל על הסכם סחר חופשי עם ישראל. ההחלטה התקבלה לאחר ששר החוץ הבריטי דאז דייוויד לאמי התייחס לשורת אמירות של שר הביטחון כ"ץ כ"דוחות" וכ"מפלצתיות".

בדיווח מצוין שלמרות הבדיקה שבוצעה, הסכם הסחר המקורי נותר בתוקף. שר הסחר באותה עת, כריס בריאנט, הסביר באוקטובר בבית הנבחרים את הרקע להחלטה להשאיר את המצב על כנו: "היצוא לישראל תומך באלפי משרות בבריטניה. השעיית יחס הסחר המועדף מסכנת בתוצאות בלתי צפויות ובשיבוש כלכלי משמעותי לעסקים בריטיים". עוד נאמר בדיווח שעד כה לא ניתן הסבר רשמי נוסף לסיבה שבגללה הוחלט להשאיר את ההסכם על כנו למרות הבחינה שנערכה.

פרסומת

הצעד הזה נשקל בימי ממשלו קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה שהתפטר - ושבמקומו נכנס רק השבוע אנדי ברנהאם, שגם החליף אותו כיו"ר מפלגת הלייבור. לפני כניסתו לתפקיד ברנהאם התחייב להחריף את הטון כלפי ישראל ולהוביל סנקציות חדשות.