סוריה מודה לראשונה באופן רשמי שהיא מחזיקה בחומר גרעיני: "הוא יישאר בחזקתנו"
אחרי ביקור ראשון של פקחי האו"ם במתקן הגרעין הסודי בסוריה - שר החוץ הסורי טען: "זכותנו להשתמש באנרגיה גרעינית למטרות שלום" • בלילה, ישראל תקפה בעומק סוריה - עשרות קילומטר מטורקיה • בשבוע שעבר ברק רביד חשף: זה ההסכם הסודי עם סוריה להוצאת החומר הגרעיני


אחרי שהרשות לאנרגיה אטומית של סוריה הודיעה לפני כשבוע שהיא פועלת בתיאום עם סבא"א לפירוק תוכנית הגרעין של המשטר הקודם, ובכך הודתה במרומז שבחזקתה חומר גרעיני, היום (שלישי) מגיעה ההודאה הרשמית. שר החוץ הסורי אסעד א-שיבאני הודה שבחזקת המשטר חומר גרעיני ושבכוונתו להשאיר את החומר בחזקתו בשיתוף פעולה עם סבא"א.
שר החוץ הסורי טען במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש סבא"א גרוסי: "החומר הגרעיני יישאר בחזקת סוריה, כפוף לערבויות של סבא"א. אנו מדגישים את זכותה של סוריה להשתמש באנרגיה גרעינית לצרכים אזרחיים ולמטרות שלום. נפעל לספק את התנאים הדרושים לטיפול בחומרים הללו ולאחסונם בבטחה".
מוקדם יותר, פקחי האו"ם ביקרו לראשונה אי-פעם בכור הסורי שהופצץ על ידי ישראל ובמתקן הסודי "אתר 99" לאחסון חומר גרעיני.
מנכ"ל סבא"א גרוסי אמר שבינתיים החומר נשאר בסוריה בפיקוח של סבא"א. בשלב הבא תיערך עבודה נוספת של הפקחים לביצוע רשימת מלאי של כל החומר תוך דיווח למועצת הנגידים של הסוכנות. גרוסי אמר כי עתיד החומר יהיה נושא לדיון בין סוריה לבנות בריתה, והדגיש כי סבא"א תהיה מעורבת בכל העברה של החומר מהאתר הנוכחי למקום אחר.
הודעת שר החוץ הסורי באה על רקע התקיפה המסתורית הלילה במסלול המראה בסוריה, תקיפה שארה"ב טענה שבוצעה על ידי ישראל. ישראל באופן רשמי טרם הגיבה.

בשבוע שעבר חשפנו בחדשות 12 כי ממשל טראמפ הגיע להבנות סודיות עם ישראל וסוריה במסגרתן הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) צפויה בקרוב להוציא חומר גרעיני המאוחסן באתר חשאי בסוריה, כך לפי בכירים אמריקנים וישראלים.
צ'רלס ליסטר, עמית בכיר במכון המזרח התיכון, אמר כי הממשלה הסורית החדשה מעוניינת לפתור סוגיות רגישות שירשה ממשטר אסד - ובהן תיקי הגרעין והנשק הכימי - שעלולות לפגוע במאמציה לשקם את מעמדה הבין-לאומי של המדינה.
לדברי שני גורמים ישראלים, משטר אסד אחסן ב"אתר 99" חומר גרעיני שהיה חלק מפרויקט הכור באל-כיבאר. בכיר אמריקני אמר כי בין היתר הוחזק שם חומר "עוגה צהובה" (Yellowcake) - אבקה המופקת מעפרת אורניום, שניתן להשתמש בה בשלב מאוחר יותר בתהליך העשרת האורניום במסגרת מחזור הדלק הגרעיני. לדברי אותו גורם, משטר אסד אחסן באתר גם "שאריות" וחומרים גרעיניים נוספים שנותרו מפרויקט אל-כיבאר.
התקיפה בסוריה הלילה
במהלך הלילה, מטוסי קרב הפציצו את מסלול ההמראה בנמל התעופה הצבאי אבו א-דוהור שבמחוז אידליב, בצפון מערב סוריה. המקום, שנמצא במרחק של כ-70 קילומטרים בקו אווירי מטורקיה, נחשב לנקודה אסטרטגית המחברת בין אזורים שונים במדינה. בעוד שדיווחים בסוריה מייחסים את הפעולה לישראל, בישראל לא קיבלו אחריות לאירוע, וטוענים כי המדינה אינה מעורבת בתקיפה.
גורם ישראלי אמר היום ל"פוקס ניוז" כי שותף מידע מודיעיני רגיש עם האמריקנים, שהגיע עד לרמות הבכירות ביותר. לדבריו, א-שרע מבין שאינו יכול להתנהג כמו המשטר הקודם.
השליח האמריקני לסוריה, טום בראק, פרסם הודעה המאשימה את ישראל באופן פומבי בביצוע התקיפה. "מודאגים מאוד מכך שהתקיפות האוויריות הישראליות בבסיס אבו א-דוהור מהוות הסלמה מיותרת שאינה תורמת ליציבות האזורית", אמר בראק. "ממשלת א-שרע לא אימצה גישה תוקפנית ואינה מפעילה כוחות פרוקסיס. למעשה, היא הביעה שוב ושוב העדפה להרגעת המתיחות עם ישראל". ברק הוסיף כי ארצות הברית מאמינה שאיפוק והידברות הם הדרך המועילה יותר, וקרא לצדדים להעדיף שיח ענייני על פני תקריות צבאיות.
במשרד החוץ הסורי הגיבו בחריפות לאירועים וגינו את התקיפה בנמל התעופה. בהודעה רשמית נמסר כי סוריה רואה בפעולה "תוקפנות בלתי מוצדקת והפרה בוטה של ריבונות סוריה ושלמותה הטריטוריאלית". עוד נמסר כי מדובר ב"הסלמה מסוכנת המאיימת על הביטחון והיציבות באזור", וכי התקיפות חושפות ניסיונות ישראליים לגרור את האזור לחוסר יציבות.
גם משרד החוץ של טורקיה התייחס לתקיפה: " מגנים בחריפות את התקיפות הישראליות הלילה בבסיס חיל האוויר של סוריה".
