N12_ZIKARON
פרסומת

ארה"ב הגיעה להבנות עם ישראל, סוריה וסבא"א על נטרול אתר גרעין חשאי | חשיפה

בכירים אמריקנים אומרים כי במתקן מתקופת משטר אסד, שמכונה "אתר 99", אוחסנו חומרים גרעיניים מהם ניתן להכין "פצצה מלוכלכת" • ישראל איימה כי תפציץ את המתקן אם החומר הגרעיני לא יסולק. הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית תתחיל בקרוב בהוצאת החומר מהמדינה

ברק רביד
פורסם: | עודכן:
אחמד א-שרע ובנימין נתניהו
נתניהו וא-שרע | צילום: יונתן זינדל, AP, פלאש 90
הקישור הועתק

ממשל טראמפ הגיע להבנות סודיות עם ישראל וסוריה במסגרתן הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) צפויה בקרוב להוציא חומר גרעיני המאוחסן באתר חשאי בסוריה, כך אמרו בכירים אמריקנים וישראלים.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ארכיון | צילום: רויטרס

למה זה חשוב:

  • ממשל טראמפ וסבא"א מיהרו לגבש הסכם דיפלומטי שיבטיח את אבטחת החומר הגרעיני וימנע הסלמה בין ישראל, סוריה ואולי אף טורקיה סביב האתר הרגיש.
  • בכירים אמריקנים טוענים כי הפרשה מוכיחה את יעילות גישתו של הנשיא טראמפ כלפי סוריה, וממחישה כיצד ניצלה ארצות הברית את יחסיה הקרובים עם הממשלה הסורית החדשה כדי לנטרל משבר פוטנציאלי.
  • חילופי האיומים והמאמצים הדיפלומטיים שהתנהלו מאחורי הקלעים סביב האתר החשאי - ונמשכו במשך חודשים עד שהובילו להסכם לפני כמה שבועות - נשמרו בסוד ולא פורסמו עד כה.

תזכורת:

  • משטר אסד פיתח תוכנית גרעין חשאית שבמרכזה עמד הכור הסודי באל-כיבאר.
  • לאחר שישראל הפציצה את הכור בשנת 2007, רוב תוכנית הגרעין הסורית הושמדה. עם זאת, נותרו כמה אתרי מחקר, פיתוח ואחסון, שרובם לא היו פעילים.
  • לאחר נפילת משטר אסד חתמה סבא"א על הסכם עם הממשלה הסורית החדשה, שאפשר לה לבקר בכור באל-כיבאר ובכמה אתרים נוספים הקשורים לפעילותה הגרעינית של סוריה בעבר.
  • צ'רלס ליסטר, עמית בכיר במכון המזרח התיכון, אמר כי הממשלה הסורית החדשה מעוניינת לפתור סוגיות רגישות שירשה ממשטר אסד - ובהן תיקי הגרעין והנשק הכימי - שעלולות לפגוע במאמציה לשקם את מעמדה הבין-לאומי של המדינה.
בשאר אל-אסד
בשאר אל-אסד. משטרו פיתח תוכנית גרעין חשאית

מאחורי הקלעים:

  • אחד המתקנים הסודיים שישראל עקבה אחריו מקרוב בשנתיים האחרונות מכונה "אתר 99".
  • לדברי שני גורמים ישראלים, משטר אסד אחסן במקום חומר גרעיני שהיה חלק מפרויקט הכור באל-כיבאר.
  • בכיר אמריקני אמר כי בין היתר מדובר ב"עוגה צהובה" (Yellowcake) - אבקה המופקת מעפרת אורניום, שניתן להשתמש בה בשלב מאוחר יותר בתהליך העשרת האורניום במסגרת מחזור הדלק הגרעיני.
  • לדברי אותו גורם, משטר אסד אחסן באתר גם "שאריות" וחומרים גרעיניים נוספים שנותרו מפרויקט אל-כיבאר.
פרסומת
חיילי צה"ל בגבול סוריה
צה"ל בגבול סוריה, ארכיון | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90
  • אף שלא ניתן להשתמש בחומר המצוי באתר לייצור נשק גרעיני תקני, ניתן להשתמש בו לייצור "פצצה מלוכלכת" - מטען חבלה קונבנציונלי שמפזר חומר רדיואקטיבי כדי לזהם אזור, ולא כדי ליצור פיצוץ גרעיני.
  • הגורמים הישראלים אמרו כי זמן קצר לאחר נפילת משטר אסד הפציץ צה"ל את הכניסות לאתר כדי למנוע גישה אליו.

התמקדות:

  • בכיר אמריקני אמר כי במשך יותר משנה דנו ישראל וארצות הברית בדרכים הטובות ביותר לטפל ב"אתר 99".
  • בכירים מהמועצה לביטחון לאומי בבית הלבן ומהמקבילה שלה במשרד ראש הממשלה בישראל עבדו בשיתוף פעולה הדוק בנושא.
  • לדברי גורם ישראלי, ישראל הבהירה לממשל טראמפ כי לא תסכים להשאיר את החומר הגרעיני באתר.
  • גורמים ישראלים אמרו כי ישראל אף איימה להפציץ את האתר פעם נוספת אם החומר לא יוצא ממנו, או אם יופיעו סימנים לכך שסוריה מנסה להגיע אליו.
  • בכיר אמריקני טען כי למרות החששות הישראליים, ישראל מעולם לא הייתה על סף תקיפה מיידית של האתר.
פרסומת
פגישת נתניהו, טראמפ ובכירי הממשל האמריקני
טראמפ ונתניהו, ארכיון | צילום: מעיין טואף, לע"מ
  • בסופו של דבר, אמר אותו בכיר אמריקני, ארצות הברית וישראל הגיעו למסקנה שהדרך הטובה ביותר היא להשיג את הסכמת הממשלה הסורית להוצאת החומר.
  • כאשר ממשל טראמפ העלה את הסוגיה בפני הממשלה הסורית, אמרו בכירים סורים כי כלל לא ידעו שמאוחסן באתר חומר גרעיני.
  • "מעט מאוד אנשים בארצות הברית, בישראל ובסוריה ידעו על כך", אמר בכיר אמריקני.
  • אותו גורם הוסיף כי ארצות הברית בנתה מערכת יחסים טובה עם המשטר הסורי החדש. "כאשר אנחנו עובדים עם הסורים על נושאים כאלה - הם שותפים טובים", אמר הבכיר האמריקני.

מאחורי הקלעים:

  • לפני כמה שבועות זיהתה ישראל, שעקבה אחר האתר, תנועה באזור שעוררה את חשדה כי הממשלה הסורית החדשה חוזרת בה מההבנות ומנסה להגיע אל החומר הגרעיני, כך אמרו גורמים ישראלים ואמריקנים.
  • בישראל אף עלה חשש שטורקיה מסייעת לממשלה הסורית להשיג גישה לחומר הגרעיני.
  • "הישראלים תמיד 'בועטים בצמיגים' ומוודאים שהכול תקין. טוב שהם עושים זאת", אמר בכיר אמריקני.
  • ממשל טראמפ ביקש מישראל שלא לנקוט כל פעולה צבאית והכניס את סבא"א לתמונה.
  • התוצאה הייתה הסכם, שנחתם לפני שלושה שבועות בין סבא"א לבין הממשלה הסורית, להוצאת החומר הגרעיני מהאתר.
  • הבית הלבן, סבא"א ולשכת ראש הממשלה סירבו להגיב.
פרסומת

למה לשים לב:

  • גורמים אמריקנים אומרים שהעבודה סביב "אתר 99" עדיין נמשכת. החומר הגרעיני טרם הוצא מהמתקן, אך התהליך צפוי להתחיל בקרוב.
  • "אנחנו חושבים שכולם מרוצים מהתוצאה. אנחנו מקווים שנוכל להתחיל בקרוב את תהליך הפינוי ולהשלים אותו לפני סוף השנה", אמר הבכיר האמריקני.