N12
פרסומת

דיווח ב"ניו יורק טיימס": איראן שיקמה במהירות את מתקני הטילים שהותקפו; אתרי הגרעין נותרו פגועים

בעוד שמתקני ייצור הטילים שהופצצו על ידי ישראל וארה"ב ביוני האחרון חזרו לפעילות כמעט מלאה, ה"ניו יורק טיימס" חושף כי שיקום תוכנית הגרעין מתנהל בעצלתיים • הניתוח, המבוסס על תצלומי לוויין, מצביע על כך שטהראן מתעדפת את יכולת התגובה הצבאית המיידית שלה על פני חזרה להעשרת אורניום

אסף רוזנצוייג
פורסם:
מתקני הגרעין באיראן ששוקמו לאחר התקיפות הישראליות
מתקני הגרעין באיראן ששוקמו לאחר התקיפות הישראליות | צילום: New York Times
הקישור הועתק

על פי ניתוח נרחב של הניו יורק טיימס שפורסם היום (שישי), איראן הצליחה לשקם במהירות מרשימה מספר מתקנים מרכזיים לייצור טילים בליסטיים שנפגעו בתקיפות ישראליות ואמריקניות במבצע עם כלביא. עם זאת, דיווח העיתון מדגיש כי באתרי הגרעין המרכזיים שספגו מכות קשות, העבודות מוגבלות ביותר ומתמקדות בעיקר במיגון ובהסתרה ולא בחזרה לייצור.

עדיפות עליונה: שיקום מערך הטילים

תצלומי הלוויין שפורסמו בניו יורק טיימס מראים כי עבודות התיקון ביותר מ-12 מתקני טילים החלו כמעט מיד לאחר סיום סבב הלחימה ביוני. הממצא הבולט ביותר מופיע באתר הניסויים שאהרוד – מפעל הטילים הגדול ביותר של איראן המבוסס על דלק מוצק.

אתר הניסויים נתנז
אתר הניסויים בנתנז - לפני ואחרי השיקום

לפי הדיווח, צילומי הלוויין מראים כי המבנים שהושמדו כליל ביוני כבר נבנו מחדש ועומדים על תלם. העיתון מציין כי האתר הפך למבצעי שוב בתוך חודשים ספורים, ועדות לכך נמצאה בפינוי שלג מגגות המבנים החדשים כבר בחודש שעבר, דבר המעיד על פעילות פנימית ענפה. מומחים אמרו לניו יורק טיימס כי איראן רואה בטילים את "תעודת הביטוח" שלה, והרתעת ישראל באמצעות איום בשיגור טילים היא עדיפות דחופה יותר עבורה משיקום אתרי הגרעין.

אתרי הגרעין: הריסות תחת גגות לבנים

בניגוד לתנופת הבנייה במערך הטילים, הניו יורק טיימס חושף תמונה שונה לחלוטין באתרי הגרעין המרכזיים: נתנז, איספהאן ופורדו.

אתר הניסויים שאהרוד
מפעל הטילים הגדול ביותר. אתר הניסויים שאהרוד
אתר הניסויים איספהאן
אתר הניסויים איספהאן
פרסומת

על פי הדיווח, למרות שחלפו חודשים מאז התקיפות, שלושת מתקני ההעשרה נותרו ברובם לא מבצעיים. הניתוח של העיתון מראה כי במקום לבנות מחדש את צנטריפוגות ההעשרה, האיראנים מתמקדים ב"כיסוי עקבות":

בנתנז ואיספהאן, הוקמו מבני גג לבנים מעל אזורי ההריסות, ככל הנראה כדי להסתיר את עבודות פינוי הציוד או כדי למנוע מלווייני ריגול לאמוד את הנזק הפנימי.

באיספהאן, תועדו ערמות עפר טריות המכסות את הכניסות למנהרות, פעולה שלפי הניו יורק טיימס מעידה על ניסיון להגן על נכסים יקרים, כמו אורניום מועשר, מפני תקיפות עתידיות של ממשל טראמפ.

"שיקום פסיבי" מול תנופה צבאית

גורמי מודיעין מערביים המצוטטים בניו יורק טיימס מציינים כי עד כה ישנם סימנים מועטים בלבד לכך שאיראן הצליחה לשקם את יכולתה להעשיר דלק גרעיני או לייצר ראש קרב גרעיני. הפעילות שנצפתה באתרי הגרעין מוגדרת בדיווח כ"ייצוב השטח" (פינוי הריסות ומילוי מכתשים) ולא כבנייה מחדש של תשתיות טכנולוגיות מורכבות.

מטוסי קרב F-15I בדרכם לתקיפה בטהראן
מטוסי קרב F-15I בדרכם לתקיפה בטהראן | צילום: דובר צה"ל
פרסומת

עם זאת, הניו יורק טיימס מציין התפתחות מסתורית במתחם הצבאי פרצ'ין, שם נבנה לאחרונה מבנה גלילי באורך של כ-45 מטרים. למרות שייעוד המבנה אינו ברור, עצם הבנייה באתר ששימש בעבר לניסויים בנשק גרעיני מעוררת דאגה עמוקה בקרב מומחי גרעין ששוחחו עם העיתון.