>> חודש לאירוויזיון: המלחמה בעזה הגיעה למאלמו - הפרק הראשון בסדרה

בבית הכנסת במאלמו היה קשה להתעלם מהסמליות. הקהילה הקטנה חוגגת איך ההוא עם האוזניים ניסה להשמיד את העם היהודי ונכשל. וכאן, דווקא כאן, סיפור המגילה מקבל משמעות מיוחדת: מחוץ לבית הכנסת הזה, לפני כמה שבועות, מפגינים פרו-פלסטינים שרפו את דגל ישראל. המסר ברור - אנטי ישראליות ואנטישמיות מעורבבים כאן ויש מי שמרגיש שהאיום על יהודי מאלמו מעולם לא היה גדול יותר.

הקהילה היהודית במאלמו בחגיגת פורים
הקהילה היהודית במאלמו בחגיגת פורים

"אני מנסה להיראות ניטרלי ככל האפשר ואז לברוח"

קיבצנו כאן שלושה. הם יהודים, נולדו וגדלו בשוודיה, מתחזקים קשרים משפחתיים עם ישראל, וזה מספיק כדי שבחצי השנה האחרונה החיים שלהם השתנו לרעה. ג'ונתן נאדל לדוגמה, מוצא את עצמו לא פעם עובר בסמוך להפגנות אנטי ישראליות וחרד שאולי משהו במראה שלו יסגיר שהוא יהודי. "אני מנסה להיראות ניטרלי ככל האפשר ואז לברוח - זאת הייתה התוכנית שלי", שיתף.

הבית של עירית אלינסקי, יהודייה נוספת תושבת מאלמו, ממוקם באחת השכונות היוקרתיות בעיר, לה היא קוראת ה-"קיסריה של מאלמו". על מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, עירית לא שמעה בטלוויזיה המקומית ולא בפושים מהנייד - אלא מהצהלות שבחלון. "אופניים, כיסאות גלגלים, מכוניות, עגלות של ילדים", סיפרה על שיירות השמחה לאיד שפקדו את הרחובות.

"בשבועות הראשונים אחרי מה שקרה, הייתי הולך עם סכין לאוטו שלי", סיפר יאיר אלסנר, יהודי אחר תושב מאלמו. "אתה יוצא החוצה ואתה רואה בדיוק אותם אנשים שעשו את ה-7 באוקטובר אבל כאן. אין הבדל - אין שום סיבה להניח שהם לא יהיו מסוגלים רק אם יעלה בידיהם לבצע את אותן זוועות בנו כאן".

עירית אלינסקי, יאיר אלסנר, יהודים תושבי מאלמו
עירית אלינסקי ויאיר אלסנר, יהודים תושבי מאלמו

"היהודים פה למדו להתחבא טוב"

שוודיה היא אחת מארבע המדינות המובילות באירופה במספר האירועים האנטישמיים, לצד גרמניה, בריטניה וצרפת. בעצם מדובר על רובעים או חלקים שלמים מהמדינה, למשל מאלמו, שממש "נכבשו" ע"י המוסלמים - התחושה היא שמסתובבים במזרח התיכון. לעומתם, הקהילה היהודית קטנה: מיליון מוסלמים לצד בין 15 ל-20 אלף יהודים בכל שוודיה, כשבמאלמו יש 1,500 יהודים בלבד.

עקב כך, בשנת 2010 מרכז שמעון ויזנטל למאבק באנטישמיות הוציא אזהרת מסע ליהודים לדרום שוודיה ובמיוחד למאלמו. מאז הם מותחים ביקורת קבועה על הרשויות במקום, שלדבריהם לא עושים מספיק כדי להיאבק באנטישמיות.

הרב נתן גזונטהיט, ראש הקהילה היהודית במאלמו, סיפר: "יש טענה בקהילה שהסיבה שאין פה אירועים אנטישמיים זה כי היהודים פה למדו להתחבא טוב. לא הייתי אומר שאנשים מחכים לפוגרום הבא ולא הייתי אומר שאנשים שמעו משהו שגורם להם להתחבא בבתים שלהם מאיזה פחד - אבל יש כוננות". ואכן, שבעה מתוך עשרה יהודים שוודים העידו בסקר לאחרונה שאחרי 7 באוקטובר החיים שלהם הפכו לקשים יותר - כשמחצית מהנשאלים אמרו ששקלו או שוקלים לעזוב.

הרב נתן גזונטהיט, ראש הקהילה היהודית במאלמו
הרב נתן גזונטהיט, ראש הקהילה היהודית במאלמו

"אלה זמנים קשים עבור שוודיה"

אנטישמיות כזו היא לא דבר חדש במאלמו - זה תהליך שקורה כבר שנים. ב-2015 עיתונאי שוודי הסתובב בעיר עם כיפה ומגן דוד וזה נגמר בקללות, ביצים שנזרקו עליו ואיומים כאלה שגרמו לו להפסיק את הצילומים מוקדם מהמתוכנן. "במשך שנים רבות מנהיגי העיר הזו לא לקחו ברצינות את בעיית האנטישמיות", סיפר אותו עיתונאי. "אולי זה חלק מהמנטליות השוודית - לנסות להסתדר, אתה לא רוצה באמת לראות כמה גרועה הבעיה".

במקום שבו הרשויות לא פעלו - הלך המתח וגבר. אל מול כישלון האינטגרציה התחזקו גורמים מהקיצון השוודי, אירועי שריפת קוראן הפכו לשגרתיים בשוודיה ותנועות נגד הגירה ומהגרים הלכו והתחזקו - אבל המצב המשיך להידרדר. שוודיה הפכה מאחת המדינות הבטוחות באירופה לזו במקום השני ביבשת בתקריות ירי של כנופיות פשע - רובן מנוהלות בידי מהגרים. בשנת 2022 לדוגמה, בשטוקהולם, מספר מקרי הרצח בירי היה פי 30 יותר לעומת זה של לונדון. "אלה זמנים קשים עבור שוודיה", אמר דאז אולף קריסטרסון, ראש הממשלה. "שוודיה מעולם לא ראתה משהו כזה בעבר - שום מדינה אחרת באירופה לא ראתה משהו מסוג זה".

ועכשיו, אפשר לומר שהאסימון השוודי נפל וזה כבר ממש לא רק בקיצון: מהפך פוליטי הגיע והוא קרה לא מעט בגלל מפלגה אחת - מפלגת השוודים הדמוקרטים. נימה עלי פור, נולד באיראן אבל יחד עם משפחתו שנמלטה משם - היגר לשוודיה כילד. היום, הוא חבר פרלמנט מטעם המפלגה - זו שהנושא המרכזי שבו היא עוסקת הוא הגבלת הגירה. "אם יש לך אזרחות בשתי מדינות ואתה מבצע פשע ומאיים על המערכת השוודית - אז ניתן לבטל את האזרחות של אותו אדם", אמר פור. "המפגינים הפרו-פלסטינים הללו הם תומכים בחמאס באופן גלוי. ראיתי שבאחת ההפגנות הם אספו כסף עבור הארגון וגם עבור חיזבאללה. אם הם לא רוצים להיות חלק מהחברה הזו - איכשהו הם מוכרחים לחזור חזרה".

נימה גולאם עלי פור, נציג  "השוודים הדמוקרטיים"
נימה עלי פור, נציג מפלגת השוודים הדמוקרטיים במאלמו

"אני לא מצפה שתשרוד שם חמש דקות אם תאמר שאתה יהודי"

זו מפלגה שבילתה שנים בשוליים. כמו אחרות דומות באירופה, גם במקרה שלה עבר נאצי בהחלט לא עזר לקרב אותה לקונצנזוס. אלא שבשנים האחרונות הציבור השוודי זז לכיוונם: מפלגת השוודים הדמוקרטים היום היא המפלגה השנייה בגודלה במדינה, תומכת מבחוץ בקואליציית ימין, סופר פרו-ישראלית גם עכשיו - ובנושא ההגירה, אומרים פרשנים פוליטיים, היא זו שמכתיבה את הטון. יש כבר שינויי מדיניות, ויותר מזה, בשוודיה היום, בניגוד לעבר - מדברים בגלוי על אסלאם רדיקאלי, על אנטישמיות מוסלמית ועל אזורים שלמים ש-"נכבשו".

כששאלנו את פור אם זה בטוח עבורנו כעיתונאים ישראלים ללכת לרוזנגארד, הוא השיב: "אני לא מצפה שתשרוד שם חמש דקות אם תאמר שאתה יהודי". אלו שכונות ששוודים לא נכנסים אליהן בלילה ויהודים שוודים גם לא ביום - אבל זה לא קורה רק שם. בכל רחבי מאלמו יש את מה ואת מי שהזכיר לנו מי כאן נחשב הטוב ומי הרע: פוסטרים שתלויים בשכונה מציגים שישה רובי צלפים על רעול פנים עם דגל פלסטין אחד. פוסטרים שמספרים את אותו הנרטיב שקיים בשטחים - תמיד אותו צעיר פלסטיני שעומד מול מכונת המלחמה הישראלית לכאורה.

כרזה אנטישמית במאלמו
כרזה אנטישמית במאלמו

"חג בשבילי זה לסגור את התריסים"

במסיבת פורים של הקהילה היהודית חווינו את הדיסוננס שבו חיים היהודים כאן: תחפושות צבעוניות, רצון לשמוח ביחד - אבל הכול תחת אבטחה כבדה, אפילו כמעט בהיחבא. בנימין זינגר, יהודי תושב שטוקהולם, סיפר: "אנחנו עכשיו במאלמו - וישנם אלה שקוראים למקום הזה רמאלמו. אני למדתי להיות בשקט, חג בשבילי זה לסגור את התריסים".

במאלמו מבינים היטב שזו תקופה שאין בה עודף של אהבה - להפך, וזה נכון בכל הסביבה. רק בימים האחרונים קיבלנו דוגמאות גם באוסלו וקופנהאגן השכנות. זה בדיוק החשש כאן, שבעוד חודש, באירוויזיון, יתאחדו מכל האזור במאלמו מפגינים, ואיתם גם אולי מי שינסו לפעול בצורה קיצונית ואלימה יותר. מתיאס נילסון, מפקד תחנת המשטרה בצפון מאלמו, הבהיר: "אנחנו מתכננים את המבצע באירוויזיון כבר 6 חודשים, ויעבדו הרבה שוטרים בשבועות האלה סביב האירוויזיון. יש חבילת אבטחה לכל משלחת שתהיה כאן".

הפגנה פרו פלסטינית במאלמו ושריפת דגל ישראל
הפגנה פרו-פלסטינית במאלמו ושריפת דגל ישראל

השאלות הגדולות לעתיד

הגענו למאלמו, שמכונה גם העיר האנטישמית באירופה, כדי לבדוק עד כמה המצב שם חמור, ועד כמה נוכח המתח והחשש. לא הופתענו לטובה. שוודיה ניצחה באירוויזיון ומאלמו היא זו שתארח אותו השנה, אבל הרבה אחרי שיישמע כאן הדוז פואה האחרון, יישארו שאלות גדולות יותר על מה שוודיה ומה מאלמו הרוויחו, מה הן הפסידו - ומה הן עוד עלולות להפסיד בעתיד.