הנאום השנתי: נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הלילה (בין שלישי לרביעי) בקונגרס את נאום "מצב האומה" המסורתי. עיקר נאומו עסק בסוגיות כלכליות, ובקריאה לרפובליקנים, שכיום שולטים בבית הנבחרים, לשתף פעולה עם הדמוקרטים ולהתגבר על המחלוקות הפוליטיות. ביידן דיבר גם על סוגיות בין-לאומיות, כמו המלחמה באוקראינה והיחסים המתוחים עם סין.

ביידן, שזהו נאום "מצב האומה" השני שלו כנשיא, הדגיש פעמים רבות במהלך הנאום כיצד הכלכלה האמריקנית השתקמה מאז מגפת הקורונה, ומה התוכנית שלו למאבק באינפלציה המשתוללת - ייתכן כהכנת הקרקע לקראת ריצה מחודשת בבחירות לנשיאות ב-2024: "הממשל שלנו יצר בשנתיים האחרונות 12 מיליון מקומות עבודה חדשים בארה"ב, זה יותר ממה שעשה כל נשיא אחר ב-4 שנים". עוד הוסיף: "היום הקורונה כבר לא שולטת בחיינו". 

הנשיא ביידן בנאום מצב האומה (צילום: רויטרס)
הנשיא ביידן בנאום מצב האומה | צילום: רויטרס

בהמשך לכך, ביידן פנה לחברי המפלגה הרפובליקנית שהשיגו שליטה בינואר האחרון על בית הנבחרים וקרא להם לשתף פעולה כדי להימנע משיתוק בהליכי החקיקה: "העם שלח לנו מסר ברור - ריב לשם הריב, עימות לשם העימות, לא מביא אותנו לשום מקום... נשלחנו לכאן כדי לסיים את העבודה!".

ג'ו ביידן, ולדמיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
"נמשיך לעמוד לצד אוקראינה כל עוד זה יידרש", ביידן וזלנסקי, ארכיון | צילום: רויטרס

לגבי מדיניות החוץ, הנשיא ביידן הדגיש את תמיכתו באוקראינה וגינה את "התוקפנות של פוטין". כמו כן, ציין כי הצליח לאחד את ברית נאט"ו ולגבש קואליציה בין-לאומית. ביידן פנה לשגרירת אוקראינה בארה"ב, שנכחה בקהל, ואמר לה: "אנחנו נעמוד לצדכם כל עוד זה יידרש". 

על רקע בלון הריגול הסיני, שהופל השבוע לאחר שחג ארבעה ימים בשמי ארה״ב, ביידן אמר כי הוא הבהיר לנשיא סין שי ג'ינפינג, שאמריקה מחפשת תחרות ולא סכסוך. עם זאת, הוא לא הזכיר במפורש את האירוע. "אני מחויב לעבוד עם סין איפה שהיא יכולה לקדם את האינטרסים האמריקנים ולהועיל לעולם. אבל אל תטעו: כפי שעשינו בשבוע שעבר, אם סין תאיים על הריבונות שלנו - נפעל כדי להגן על המדינה שלנו".

נאום ביידן בקונגרס האמריקני  (צילום: רויטרס)
נאום ביידן בקונגרס האמריקני | צילום: רויטרס

הנשיא האמריקני התייחס למצבה של הדמוקרטיה במדינה, כשנתיים לאחר הסתערות תומכי טראמפ על הקפיטול: "לפני שנתיים הדמוקרטיה שלנו עמדה בפני האיום הגדול ביותר שלה מאז מלחמת האזרחים. היום, למרות שהיא עדיין חבולה, הדמוקרטיה שלנו נותרה חופשייה ושלמה".

קודם לכן, הבית הלבן פרסם את רשימת האורחים המלאה שיישבו לצד הגברת הראשונה ג'ייל ביידן בתא הכבוד. בין השמות הבולטים: בונו, סולן להקת U2, בזכות פועלו במאבק במחלת האיידס, שגרירת אוקראינה בארה"ב, ניצולת השואה רות' כהן, אמו ואביו החורג של הצעיר האפרו-אמריקני טייר ניקולס שנרצח בידי שוטרים בממפיס, ופול פלוסי, בעלה של יו"ר בית הנבחרים היוצאת ננסי פלוסי שהותקף לפני כמה שבועות בידי פורץ שחיפש את אשתו.