לראשונה מאז פרוץ המלחמה באוקראינה, תקלוט מדינת ישראל 20 לוחמים אוקראינים שנפצעו במהלך הלחימה - לטיפול ולשיקום. שני חיילים אוקראינים כבר נחתו בארץ בערב החג והועברו לבית החולים שיבא, והיום יעברו שני החיילים בדיקות ראשונות והערכה רפואית בבית החולים לפני תחילת הטיפול והשיקום. 18 חיילים נוספים יגיעו בשבועות הקרובים.

הפלישה הרוסית לאוקראינה - סיקור N12

כל החיילים הם פגועי או קטועי גפיים, והם יזכו לטיפול בישראל שכולל התאמת פרוטזות והליך שיקום. לאור הידע והניסיון שנצבר לאורך השנים בבתי חולים בישראל, פנתה קייב לירושלים לאחר סגירת בית חולים השדה הישראלי שפעל במערב אוקראינה וביקשה שישראל תסכים לקלוט לשטחה פצועים אוקראינים.

באמצע חודש מאי נערכה שיחת טלפון בין שר הבריאות ניצן הורוביץ למקבילו האוקראיני, והורוביץ הבטיח שישראל תסכים לקלוט גם לוחמים, אך מאז הייתה סחבת וגרירת רגליים של ישראל בטענות שונות, כולל העדר תקציב. כעת, בפרויקט משותף למשרד החוץ, מש"ב סוכנות הסיוע של ישראל, שגרירות ישראל בקייב ומשרד הבריאות, נמצא התקציב. החיילים הנזקקים לטיפול אותרו והועברו לבתי החולים אליהם יועברו ואז יחל הליך הטיפול והשיקום.

המרכז הרפואי שיבא-תל השומר (צילום: יחידת צילום שיבא)
"מתמחים בשיקום פציעות מסוג זה". המרכז הרפואי שיבא בתל השומר | צילום: יחידת צילום שיבא

בשגרירות אוקראינה בירכו על המהלך והביעו את תודתם לישראל. "השגרירות מביעה תודתה לממשלה, ובפרט למשרד הבריאות ולמשרד החוץ, על ארגון תהליך הטיפול בחיילים אוקראינים בבתי חולים מובילים בישראל ללא תשלום".

משרד החוץ מסר כי הוא העמיד לנושא מימון מיוחד בהיקף של מיליוני שקלים, שהועברו למשרד הבריאות לטובת בתי החולים שיקלטו את הפצועים. כל פצוע שויך למוסד רפואי שמתאים לאופי הפציעה שלו, והשיקום ייערך בתיאום עם משרד הבריאות. במשרד החוץ הבהירו כי מדובר במהלך שהוא "כחלק מהמחויבות  המתמשכת של ישראל להמשך סיוע הומניטרי רחב היקף לאוקראינה".

ראש הממשלה יאיר לפיד אמר כי "למדינת ישראל ניסיון רב בשיקום פצועים קטועי גפיים. יש לנו צוותים רפואיים מעולים ובתי חולים שפתחו את הדלת והלב לפצועים מאוקראינה". הוא הוסיף כי "מדינת ישראל תמשיך לסייע לאוקראינה ולאזרחיה. אני מאחל החלמה מהירה לפצועים".

פרופ' ישראל דודקביץ, מנהל האגף לרפואה שיקומית במרכז הרפואי שיבא, סיפר כי "שני המטופלים (שהתקבלו עד כה בבית החולים) בשנות ה-30 לחייהם, סובלים מפגיעות בגפיים העליונות ואנחנו מתמחים גם בשיקום פציעות מסוג זה". הוא הוסיף כי "שני הפצועים צפויים לעבור סדרה של טיפולים שיקומיים והתאמת תותבות, ואנו ערוכים לקבלת פצועים נוספים, ככל שיידרש".

חיילים אוקראינים מקבלים טיפול בישראל
חייל אוקראיני מגיע לקבלת טיפול בישראל, אתמול

"(נלחמתי) בצפון ז'טורם. נפצעתי ואיבדתי את מפרק כף היד", סיפר אחד מהפצועים האוקראינים המטופלים בישראל. "נפצעתי בשלושה במרץ. אנחנו מאוד שמחים שקיבלו אותנו בחום", הוסיף המטופל השני.

קליטת החיילים האוקראינים בבתי החולים בישראל מגיעה אחרי המתקפה של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על ממשלת ישראל בשבוע שעבר.  נשיא אוקראינה הביע אכזבה בריאיון נרחב שהעניק לטלוויזיה הצרפתית מכך שמדינת ישראל לא מסייעת למדינתו במהלך המלחמה עם רוסיה.

הוא הסביר שישראל מסרבת להעביר לאוקראינה נשק הגנתי או התקפי – בזמן שהיא מייצאת נשק רב למדינות אחרות. "אני המום מההתנהלות של ישראל, לא קבלנו מהם כלום, אפס!", אמר זלנסקי. הוא הוסיף שבשיחתו עם ראש הממשלה לפיד, וגם עם קודמו נפתלי בנט, הוא העלה את הבקשה לקבל מערכות הגנה אוויריות – אך קיבל תשובה שלילית. לדבריו, ישראל הסבירה לו שהנוכחות הרוסית בסוריה מקשה על מתן סיוע לאוקראינה וכי היא צריכה את המערכות כדי להגן על עצמה.