קצב התקדמות הצבא האוקראיני בחזית המזרחית באוקראינה ממשיך להדהים רבים, וקמפיין הכיבושים המחודש מסתמן יותר ויותר כמהלך הצבאי המרשים ביותר מתחילת המלחמה כולה, לפני 200 ימים בדיוק. באוקראינה מבהירים כי הם נערכים להמשך הלחימה ושוללים, שוב, כל אפשרות למשא ומתן, וברוסיה פועלים ככל האפשר לשדר עסקים כרגיל. למרות זאת, הצצה לערוצי הטלגרם הרוסיים והפרו-רוסיים שהפכו לאחד מסימני ההיכר של הצד הרוסי במלחמה – עשויה ללמד על גודל הפאניקה והתדהמה שאוחזת ברבים מהם.

מתקפת הנגד האוקראינית ב-N12

מהירות ההתקדמות של הכוחות האוקראיניים גדולה במיוחד, והם שואפים לנצל את המומנטום היקר שמצוי בידיהם. כבר ביום שישי הודיע משרד ההגנה במוסקווה כי הורה על שליחת כוחות גדולים לעבר אזורי הקרבות, אולם לפחות על פי חלק מהדיווחים, רבים מכוחות התגבורת הרוסיים נפגעו והושמדו עוד בטרם הגיעו לקו החזית. הבוקר (ראשון) הודיעו בפיקוד הצבא האוקראיני כי הצליחו לכבוש עד עתה מחדש יותר מ-3,000 קמ"ר, וכי הם מתקדמים צפונה, דרומה ומזרחה בלחימה בגזרת חארקוב.

 

 

 

 

אתמול בערב הודתה מוסקווה לראשונה בתבוסות הרבות שהיא נוחלת, וקראה לכוחות מהערים איזיום ובאלקלייה שנפלו לידי האוקראיניים לסגת ולהיערך מחדש להגנה באזור מחוז דונייצק, שמסתמן כעת כזירת הקרבות הנוכחית. ואולם, בצד האוקראיני כבר יש רבים שמדווחים כי במסגרת הלחימה על העיר איזיום נפלו אלפי חיילים רוסיים בכיתור אוקראיני, ולא מסוגלים להמשיך ולהתקדם.

החל מאתמול מתרבים גם הדיווחים על לחימה אינטנסיבית של הכוחות האוקראיניים באזור מחוז לוגנסק – המחוז המזרחי ביותר בדונבאס ובאוקראינה כולה, שהרוסים הקדישו שבועות ארוכים לתפיסתו. לפני שבועות ארוכים אמר נשיא אוקראינה זלנסקי כי המטרה מבחינת אוקראינה הייתה ונותרה לשחרר את דונבאס וחצי האי קרים, ורבים ראו בכך לא יותר מתקוות מוגזמות בלבד. כעת, הדברים נראים באור אחר לגמרי וניכר כי המטרה הזו עשויה להתממש, לפחות בחלקה.

 

 

 

בשלב זה, רוסיה עדיין מחזיקה בנתח עצום משטח אוקראינה, לאחר שבשלב השיא של הכיבוש היא החזיקה ביותר מ-20% משטח המדינה. מוקדם מאוד לחזות ולהעריך כיצד יסתיים קמפיין הכיבושים של צבא אוקראינה, אולם כבר כעת רבים רואים בו כאיום דרמטי על כלל ההישגים הרוסיים מאז 24 בפברואר.

במוסקווה ממשיכים כל העת להתייחס למלחמה באוקראינה כ"מבצע צבאי מוגבל" בלבד, שנועד, לטענתם, להגן על ביטחון ושלומם של רבים מהאזרחים הרוסיים ברחבי המדינה. ואולם, שרשרת המכות האחרונות ממחישות יותר מכול את שורת ההפסדים שפוטין יכול לרשום לחובתו מאז החלה המלחמה – והדברים מקבלים משנה תוקף מיוחד כשנזכרים בכל הערכות המודיעין שכבר פורסמו, שמצביעות על כך שבקרמלין חזו ניצחון מהיר באוקראינה, אולי תוך ימים או שבועות בלבד.

בין היתר, פוטין יכול לזקוף לחובתו את בידודה הגדול של רוסיה – בעיקר מקרב מדינות המערב שהטילו עליה סדרת סנקציות אדירות. בהמשך לכך, הביאו הסנקציות את רוסיה למצב כלכלי חמור, וגם אם בתחילת המלחמה היה נראה שהכלכלה הרוסית מצליחה להחזיק מעמד הרבה יותר משציפו – לאורך זמן הנזקים הכלכליים רק ילכו ויגדלו. ברמה הכלכלית והאסטרטגית הביאה המלחמה את רוסיה לפנות מזרחה, באופן שמוצג בימים האחרונים בגאווה גדולה על ידי פוטין וההנהגה הרוסית, אולם מביא בעיקר למצב בעייתי שבו רוסיה הופכת יותר ויותר תלויה בסין מבחינה כלכלית.

 

 

פוטין יכול לרשום לחובתו שורת נזקים נוספת ותוצאות שרחוקות מאוד ממה שעל פניו היה רוצה לראות ב-23 בפברואר: התחזקות ניכרת של ברית נאט"ו השנואה, יציקת תוכן מחודש למהות של הברית שבעיני רבים כבר אבדה עד אז, וצירופן של של שוודיה ופינלנד לשורותיה של נאט"ו. בעקבות כך גדל גבולה של רוסיה עם ברית נאט"ו ביותר מ-1,000 ק"מ.

התגברות האופוזיציה מבית

אחת האינדיקציות הטובות ביותר למכה האדירה שסופגים הרוסים בימים האחרונים בלחימה במזרח אוקראינה היא התגובות, הפניקה והזעם הגדולים בערוצי הטלגרם הרוסיים והפרו-רוסיים השונים, שבמידה רבה הפכו בחצי השנה האחרונה לסמל המלחמה ברוסיה. רבים מהערוצים הללו, בעלי קהל של מאות אלפי ומיליוני מנויים המקבלים עדכונים שוטפים על מצב הקרבות, לא חוסכים את ביקורתם על הנעשה כעת בחזית.

העובדה כי מדובר בערוצים התומכים בקמפיין המלחמה הרוסי ובנרטיב שמטפחים בקרמלין – רק מדגישה את עוצמת המכה המסתמנת. אותם ערוצי טלגרם, שרחוקים מאוד מלהעניק סיקור אובייקטיבי, מדגישים בדיווחיהם את עוצמת המכה שסופג הצבא הרוסי, ואת עוצמת הבהלה שהוא מצוי בה. בעוד שהקרמלין שולט ביד רמה בטלוויזיה ובתקשורת הרוסית הממוסדת, הנעשה בטלגרם אחר לחלוטין.

לוחמי צבא אוקראינה (צילום: AP)
לוחמי צבא אוקראינה | צילום: AP
צבא קוראינה, השמיד, טילים, בסיס, צבא רוסיה, לוגנסק
צבא אוקראינה השמיד באמצעות טילים בסיס המשמש את כוחות הצבא הרוסי במחוז לוגנסק

רבים מאותם חשבונות החלו בימים האחרונים להביע חשש כבד, לראשונה מתחילת המלחמה, בנוגע להמשך המבצע הרוסי ובנוגע לאופי מתקפת הנגד האוקראינית. אחד הבלוגרים, יורי פודוליאקה, בעל חשבון של 2.3 מיליון עוקבים, כתב כי אם המצב בחזית יימשך "הרוסים יפסיקו לבטוח במשרד ההגנה ובממשלה כולה".

"זה הזמן להעניש את כל המפקדים שאפשרו לדברים הללו לקרות", כתב הבלוגר מקסים פרומין, הנמצא במזרח אוקראינה. הוא מתח ביקורת על העובדה כי במקרים רבים, הכוחות הרוסיים לאורך החזית העדיפו לברוח ללא קרב אפילו, והשאירו כמות גדולה של נשק וציוד לחימה בשטח.

רבים מאותם בלוגרים ומפעילי ערוצי טלגרם קשורים ומקושרים לגורמים שונים בהנהגה הרוסית ובמשרד ההגנה במוסקווה. בשל כך, לא מן הנמנע שאותם גורמים שונים פועלים לבחוש בפוליטיקה הפנים-רוסית, ולהסית את האש נגד גורמים שונים שאינם חפצים בעיקרם.

המלחמה באוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה | צילום: AP

על רקע הדברים הללו כבר החלו שמועות רבות בנוגע למעמדו של שר ההגנה סרגיי שויגו, כולל אפשרות שהוא ייאלץ בקרוב לסיים את תפקידו. הדיווחים עליו מגיעים לאחר דיווחים ושמועות רבים לאורך ימי המלחמה, כי הוא ופוטין מרוחקים והנשיא הרוסי ממעט לסמוך עליו ולשתף אותו בתוכניות המלחמה. יחד עם זאת, ספק אם בשלב כה רגיש של המלחמה יסתכן פוטין בחילופי גברי כה דרמטיים בצמרת – באופן שעשוי להוסיף שמן למדורה הפוליטית מבית. ואולם, עד עתה הראה פוטין כי הוא אינו מהסס להחליף גנרלים ומפקדים בכירים שלטענתו כשלו או מעלו בתפקידם.

עד עתה לפחות, הצליח פוטין להרחיק את האש הפוליטית מסביבתו האישית, ולפחות בעיני הציבור הרוסי הוא ממשיך לשמור על נתוני תמיכה מרשימים, וכל תרחיש ותסריט של פגיעה בשלטונו נראים כפנטזיה רחוקה. ולמרות זאת, בימים האחרונים ניכר כי גם פוטין מסתכן בביקורת.

 

 

רק אתמול נערך במוסקווה מופע זיקוקי די-נור מרהיב לציון 875 שנה להיווסדה של העיר, וחלק מאותם בלוגרים מתחו ביקורת על החגיגה היקרה, דווקא כעת כשהצבא הרוסי סופג הפסדים כבדים. "החיילים הרוסים בחזית נלחמים ללא ציוד ראיית לילה מספק, ללא שכפ"צי מגן, ערכות עזרה ראשונה וללא סיוע מן האוויר – מאות ק"מ משם יורים במוסקווה זיקוקים". אחד הבלוגרים הפרו-אוקראיניים כתב אתמול: "זיקוקים מרהיבים במוסקווה לחגיגות ההצלחה של האוקראינים במחוז חארקוב".