מתקפת הנגד של צבא אוקראינה נגד הצבא הרוסי בימים האחרונים תוכננה במשך זמן רב, ומבוצעת על פי תוכנית סדורה שפיתחו וניסחו בפיקוד הצבא האוקראיני, כך אמר אתמול (שבת) שר ההגנה האוקראיני אולקסי רזניקוב בריאיון לרשת PBS האמריקנית. עד עתה כבשו האוקראינים שטח של יותר מ-3,000 קמ"ר בחזית הצפון-מזרחית במחוז חארקוב, שיחררו עשרות יישובים וזורעים תבהלה בצבא הרוסי. במקביל, נמשכת מתקפת הנגד האוקראינית גם במחוז חרסון בחזית הדרום.

מתקפת הנגד האוקראינית ב-N12

למתקפה האדירה קדמו חודשים של תכנון והיערכות, ופעילות צבאית כבדת משקל שאומנם לא זכתה לאותן כותרות בתקשורת כמו המתקפה כעת, אך הביאה לריכוך השטח והחלשה של ממש של הכוחות הלוחמים הרוסיים בשטחים שנכבשו במהלך יותר מחצי שנה של מלחמה. האוקראינים מביאים כעת לידי ביטוי את היתרון הגדול שלהם על הרוסים בכוח האדם – ומדגישים את הבעייתיות הגדולה של ההחלטה של פוטין שלא להורות על גיוס נרחב.

לצד היתרון האנושי וההבדל הגדול במחויבות ורוח הלחימה של הלוחמים – המתקפה האוקראינית מבליטה את הפער בין הנשק המערבי הרב שמועבר לקייב באינטנסיביות – אל מול מצוקת החימוש של הרוסים, בעיקר בשל הסנקציות הכבדות המוטלות עליהם. סוגיה חשובה נוספת המעניקה לאוקראינה קלף חשוב במערכה כעת ובכלל הוא השימוש המוצלח במודיעין האמריקני. המודיעין מוושינגטון זרם לקייב עוד הרבה לפני שפרצה המלחמה, וסיפק תחזית מוצלחת בנוגע לתזמון הפלישה. גם במהלך החודשים האחרונים מסייעים האמריקנים לאוקראינים במידע חסר תקדים בעל השפעה ניכרת בשדה הקרב.

תכנון מעמיק ומדוקדק

"אנו יכולים להתקדם על המפה בכיוון מחוז לוגנסק, וזו תהיה הטריטוריה הבאה שנשחרר", אמר אתמול רזניקוב. "שחרור השטחים שלנו הוא משמעותי ואנו הולכים לשחרר את כל מה שנכבש זמנית על ידי הרוסים".

 

 

לדבריו, התוכנית פותחה על ידי בכירי המטה הכללי בקייב, בפיקודו של הגנרל ואלרי זאלוז'ני. "מלכתחילה זה תוכנן להתבצע בשתי חזיתות שונות: חרסון וחארקוב. זה היה רעיון שלהם לעשות את זה בשתי חזיתות", אמר.

רזניקוב חשף מעט מהאסטרטגיה האוקראינית לאורך התקופה האחרונה: "אנו תוקפים את מאגרי התחמושת שלהם, את מצבורי הדלק שלהם, את המפקדות והקצינים שלהם ועוד. אנו קוטעים את קווי האספקה שלהם – וכך הם נהיים חלשים יותר ויותר – עד שהם הופכים להיות צבא במנוסה".

טנקים וציוד לחימה רוסיים שנותרו בשדה הקרב בחארקוב (צילום: reuters)
טנקים וציוד לחימה רוסיים שנותרו בשדה הקרב בחארקוב, אוקראינה | צילום: reuters

עוד חשף שר ההגנה האוקראיני כי אחת המטרות המרכזיות של הצבא בהובלתו בגזרת הדרום היא העיר קחובקה. "מכיוון שזה מקור חשוב של מים, עלינו לשלוט בו ולהבטיח שהם יועברו לאוקראינים ולא לכובשים".

קרב התשה לפגיעה בכוחות הרוסיים

לאורך השבועות האחרונים מנהל צבא אוקראינה קרב ממושך, בעיקר בחזית הדרום – במטרה לפגוע ולהתיש את הכוחות הרוסיים במוצבים במחוז חרסון, כהכנה לקראת מתקפת הנגד שלהם. לאורך התקופה האחרונה הופצצו גשרים ושיירות רבים החיוניים להעברת אספקה לכוחות הרוסיים המוצבים בחזית אזורי הכיבוש הרוסיים, ובעיקר בגדה המערבית של נהר הדנייפר.

המלחמה באוקראינה (צילום: reuters)
הלוחמים האוקראינים לאחר שחרור העיירה באלאקלייה בחארקוב, אוקראינה | צילום: reuters

המשמעות העיקרית של אותן תקיפות היא פגיעה קשה במיוחד באספקה, לרבות נשק ותחמושת, מזון ודלק שהכרחיים להמשך הפעלת הכוחות הרוסיים בחזית. לאורך זמן, צפוי קושי גדול בהמשך הפעלת הכוח במקום ללא אותה אספקה כל כך קריטית. במקביל, שליטה על קווי האספקה הכרחית גם לאפשרות של העברת תגבורת.

יחד עם זאת, רזניקוב הבהיר בריאיון עימו אתמול כי האוקראינים לא השמידו לחלוטין את מערך הגשרים המובילים לעיר חרסון ממזרח. לטענתו, הגשרים עדיין עשויים להישאר בשימוש כדי לאפשר לחיילים הרוסים בעיר להימלט ממנה, אם יחליטו לעשות זאת. יחד עם זאת, הבהיר כי הצבא האוקראיני שולט עליהם באש כל הזמן.

במקביל להפצצת הגשרים והשיירות, לאורך השבועות האחרונים ביצע צבא אוקראינה סדרת הפצצות כבדות בחצי האי קרים, בעיקר על בסיסים של חיל האוויר הרוסי במקום. המשמעות העיקרית של אותן הפצצות היא צמצום של היכולת הרוסית לפגוע במהלך מתקפת הנגד האוקראינית מן האוויר – ולאורך הימים האחרונים, כמו גם לאורך ימים ארוכים במלחמה, ניתן להבחין בהיעדרותו המורגשת של חיל האוויר הרוסי משמי המערכה.

 

 

פערי כוח אדם וחימוש מתקדם

על פי חלק מהפרשנויות והדברים שנשמעו בימים האחרונים בתגובה למתקפה המוצלחת של האוקראינים בחארקוב, עולה כי הרוסים "נרדמו בשמירה" או פשוט נתפסו לא מוכנים. קשה לקבוע אם זה אכן המצב שאפשר את המתקפה המוצלחת, שעד לשעות הצוהריים היום כבר עומדת על כיבוש של יותר מ-3,000 קמ"ר. ואולם, ניתן לומר במידה גדולה של ביטחון כי המתקפה היא בראש ובראשונה ניצול של הכוח האוקראיני העדיף לעומת הכוח הרוסי שמוצב באוקראינה.

שרידי עמדה רוסית שהופצצה וננטשה בחארקוב, אוקראינה (צילום: reuters)
שרידי עמדה רוסית שהופצצה וננטשה בחארקוב, אוקראינה | צילום: reuters

בחודשים הראשונים למלחמה הוטלו לשדה הקרב כ-200-150 אלף חיילים רוסים. מאז, ההערכה כי כמעט 100 אלף מהם ירדו מהסד"כ בעקבות מוות, פציעות קשות או נפילה בשבי. מנגד, ערב המלחמה היו לצבא האוקראיני כמה מאות אלפי חיילים בסדיר ובמילואים, והפער האיכותי בין הצבאות היווה את הפער העיקרי.

כעת, שישה חודשים וחצי מאז הפלישה הרוסית, תמונת המצב השתנתה לחלוטין. הימים האחרונים ממחישים יותר מכול את הקושי הרוסי בהחלטתו של פוטין שלא להורות על גיוס נרחב – במקביל לשינוי הגדול בתחום הנשק וציוד הלחימה. המערב, בהובלת ארה"ב של ממשל ביידן, מעביר לקייב נשק ותחמושת בהיקף גדול, כולל כמה סוגי נשקים שנתפסים כשוברי שוויון, כמו סוללות הארטילריה מסוג HIMARS. מנגד, מרבית דיווחי המודיעין מצביעים על כך שהסנקציות על רוסיה הביאו לדילול של ממש בחימוש הרוסי, באופן שמאלץ אותם פעמים רבות לעשות שימוש בכלי נשק לא מתאימים.

לאורך השבועות האחרונים עוסקים במוסקווה בהיערכות לסיפוח השטחים שנכבשו באוקראינה, אך המתקפה כעת מבליטה את הקושי הרוסי לשמור עליהם לאורך זמן, ועל אחת כמה וכמה לשלוט עליהם באופן יעיל. מצוקת כוח האדם הרוסית אילצה את מוסקווה, על פי הערכות מודיעין שונות, להנמיך מאוד את הסטנדרט המינימלי לגיוס לצבא, ובין השאר דווח כי מוצע לאסירים בבתי הכלא ברוסיה להמתיק את עונשם בתמורה לשירות בחזית הלחימה.

סיוע המודיעין האמריקני

העיתון ניו יורק טיימס מדווח שלאורך כל חודשי הקיץ פועלים בוושינגטון לסייע לקייב בתכנון מתקפת הנגד. במודיעין האמריקני מספקים לאוקראינים מידע לאורך כל חודשי המלחמה, לעיתים מידע בזמן אמת בטווחי זמן קצרים במיוחד. בארה"ב מעריכים כי לתרומה המודיעינית חלק חשוב מאוד בהצלחה הצבאית של אוקראינה כעת, וגם בבלימת המתקפות של הרוסים בחודשים הראשונים למלחמה.

הצבא הרוסי מצניח תגבורת במחוז חארקוב, אוקראינה (צילום: AP)
הצבא הרוסי מצניח תגבורת במחוז חארקוב, אוקראינה | צילום: AP

יחד עם זאת, בוושינגטון אומרים גם כעת כי הם מצליחים להבין טוב יותר את תוכניות המלחמה הרוסיות מאשר את אלו האוקראיניות. לטענתם, גם בפניהם האוקראינים מסרבים לחשוף את כל הקלפים והסודות שלהם – מחשש לפגיעה בביטחון המידע. רק בתקופה האחרונה הסכימו בקייב לחשוף יותר מהתוכניות שלהם בפני מומחי המודיעין בוושינגטון, מתוך הבנה שזה יכול להעמיק את שיתוף הפעולה ולייעל את העברת המידע בין הצדדים.

באופן טבעי, במודיעין האמריקני סירבו לחשוף את אופי והיקף הפרטים שהאוקראינים משתפים איתם, אך אומרים כי כעת מתנהלות בין הצדדים שיחות קרובות שמסייעות לאוקראינה לתקוף את הרוסים במזרח המדינה. גורם מודיעין אמריקני אומר כי ההתקדמות האוקראינית האחרונה, כולל תפיסת העיר איזיום, היא ככל הנראה ההישג החשוב ביותר שהושג עד עתה במלחמה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: reuters)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: reuters

למרות ההתקדמות המהירה של צבא אוקראינה, ומה שנראה כקריסה של מערך ההגנה הרוסי – עדיין מוקדם מדי לקבוע מה יהיו תוצאותיה של מתקפת הנגד הנוכחית וכיצד היא עשויה להשפיע על עתיד המלחמה כולה. לצד האופטימיות בקרב רבים במערב על ההפסדים של הצבא הרוסי, חשוב לזכור כי הסבירות שהרוסים לא יגיבו בדרך מסוימת להתרחשויות האחרונות אינה גבוהה. נכון, לפי שעה נראה שהמכה לרוסים גדולה, אך פוטין מספיק מנוסה, מחושב ואכזרי כדי לספק תגובה של ממש.