פגישה מדינית דרמטית ויוצאת דופן תיערך היום (שלישי) בטהראן – בנוכחותם של נשיא איראן אברהים ראיסי, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן. על הפרק בפסגה המיוחדת יעמדו נושאים רבים – ובהם גם האפשרות להעברת מאות מל"טים מתקדמים מאיראן לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה.

הביקור באיראן יהיה בסך הכול הפעם השנייה שפוטין יוצא מרוסיה מאז פרצה המלחמה באוקראינה לפני כמעט חמישה חודשים. לפני כשבועיים ביקר נשיא רוסיה בפסגת אזורית באשגבאט שבטורקמניסטן, וגם שם נפגש עם נשיא איראן. בתוך כך, צפוי פוטין להיפגש גם עם המנהיג העליון באיראן, עלי ח'אמינאי. זו תהיה הפגישה החמישית אי פעם בין שני המנהיגים הבכירים.

נשיא איראן ראיסי ונשיא טורקיה ארדואן בטהראן
נשיא איראן ראיסי ונשיא טורקיה ארדואן בטהראן

מגעים לעסקת נשק גדולה

אחת הסוגיות החשובות שצפויות לעלות בביקורו של פוטין היא עסקת הנשק הגדולה המתגבשת בין טהראן ומוסקווה. בשבוע שעבר הודיע לראשונה היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן כי איראן נערכת להעביר מאות מל"טים תוקפים לרוסיה – במטרה לסייע לה במערכה באוקראינה. על פי הדיווח, ב-8 ביוני וב-5 ביולי ביקרו משלחות רוסיות רמות דרג בבסיס האווירי סמוך לטהראן, וסקרו מל"טים מתקדמים מסוג שאהד 129 ושאהד 191, המסוגלים לשאת חימוש מתקדם.

בסוף השבוע פורסם צילום לוויין שמאשר כי משלחת רוסית ביקרה באותו בסיס, והתרשמה מהמל"טים המתקדמים. השבוע דווח בעיתון ניו יורק טיימס כי בנוסף לדיווח של המועצה האמריקנית לביטחון לאומי, גורמים ביטחוניים נוספים אישרו את הדברים, וקבעו כי איראן צפויה להעביר לרוסיה לא פחות מ-300 מל"טים מתקדמים. אותם מומחים אישרו כי איראן צפויה להתחיל לאמן כוחות רוסיים בהפעלת המל"טים כבר בחודש הקרוב.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס
רוסיה ביקרה באיראן ובחנה רכישת נשקים מתקדמים (צילום: CNN)
צילום: CNN

נשיא טורקיה ארדואן נחת כבר אמש בטהראן, והבוקר התקבל רשמית על ידי ראיסי בארמון בטהראן. בעוד איראן ורוסיה הן שתי המדינות שעומדות בחזית הגוש המתנגד לארה"ב והמערב – טורקיה היא חברה בכירה בנאט"ו, ובמקביל למגעים מול רוסיה, פועלת לאחרונה לחמם את היחסים עם וושינגטון. למרות חברותה של טורקיה בנאט"ו, הציגה אנקרה לאורך המלחמה חזית בלתי אחידה, עם תמיכה משתנה במוסקווה ובקייב.

מבצע צבאי בסוריה ומשבר המזון העולמי

העברת המל"טים מאיראן לרוסיה אינה הסוגיה היחידה שתעסיק את המנהיגים בנוגע למלחמה באוקראינה. נושא מרכזי נוסף הוא המצור הרוסי על יצוא התבואה האוקראינית בים השחור, במקביל לדיווחים על כך שהכוחות הרוסיים גונבים תבואה ומציתים שדות. בשבוע שעבר אירחה טורקיה פסגה מדינית בנוכחות נציגים מרוסיה, אוקראינה והאו"ם בנוגע למשבר, ובדיווחים שונים נכתב כי רוסיה צפויה להעביר לאיראן כמות תבואה גדולה.

מבחינת ישראל, שלושת המנהיגים הבכירים צפויים לדון גם בנעשה בזירה הסורית. איראן ורוסיה, הפועלות בשטח סוריה באופן אינטנסיבי במשך שנים ארוכות, ופועלות כל העת לחיזוק משטר הנשיא בשאר אל-אסד, נחושות למנוע מטורקיה לממש את איומיה בנוגע למבצע צבאי נרחב בצפון סוריה. בשבועות האחרונים מאיימים באנקרה כי טורקיה צפויה לצאת בכל רגע למבצע צבאי מחודש בצפון סוריה – נגד הגורמים הכורדיים באזור.

נשיא איראן ראיסי ונשיא טורקיה ארדואן בטהראן
נשיא איראן ראיסי ונשיא טורקיה ארדואן בטהראן
מל"טים מתקדמים בבסיס סודי באיראן (צילום: ללא)
מל"טים מתקדמים בבסיס סודי באיראן | צילום: ללא

באופן טבעי, בדמשק מתנגדים לניסיונות הטורקיים לצאת למבצע, ואתמול הודיע שר החוץ האיראני חוסין אמיר עבדאללהיאן כי הצליח לבלום את הניסיונות הטורקיים. גורם נוסף שצפוי לבקר היום באיראן הוא שר החוץ הסורי, פייסל מקדאד – שצפוי להיפגש עם עבדאללהיאן ולקבל עדכון על הפסגה המשולשת. שאיפותיה של טורקיה לפלוש מחדש לצפון סוריה, לאחר מהלך דומה בשנת 2019, מגיעות על רקע ביקורת גדולה גם במערב, וקריאות גם בוושינגטון להימנע מהמהלך – שצפוי לפגוע בבעלי בריתם הכורדים. בסוף השבוע דווח בארה"ב כי פלישה טורקית לצפון סוריה צפויה להביא להתחזקות מחודשת של ארגון דאעש.

הפסגה המדינית – תשובה לביקור ביידן

על רקע המלחמה באוקראינה והמגעים הרבים בניסיון לחדש את הסכם הגרעין – התחזקו לאחרונה מאוד היחסים בין טהראן ומוסקווה. הדברים מגיעים למרות דיווחים על יריבות גוברת בין איראן ורוסיה בכל הנוגע לשוק הנפט, עם השתלטותה של רוסיה על שווקי הנפט הגדולים של הודו וסין, שקונות כעת את הנפט הרוסי בזול, לאחר שהתרגלו לקנות בזול את הנפט האיראני.

במקביל, ביקורו של ארדואן מגיע לאחר טענות שונות לפגיעה ביחסים בין טהראן ואנקרה, על רקע הדיווחים הרבים על ניסיונות של גורמים איראניים לפגוע בגורמים ישראליים על אדמת טורקיה. בתקופה האחרונה ביטל ארדואן כמה ביקורים מתוכננים באיראן, ומנגד – שר החוץ האיראני עבדאללהיאן ביטל לפחות ביקור אחד שתוכנן להיערך בטורקיה, על רקע אותה פרשה. למרות הדברים, בשתי המדינות מבקשים להבהיר שהיחסים ביניהן טובים.

אסד ופוטין ב-2018 (צילום: AP)
צילום: AP
החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן (צילום: רויטרס)
החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן | צילום: רויטרס

כך או כך, הפסגה המדינית היום צפויה בראש ובראשונה להוות תגובה נחרצת לביקור ביידן במזרח התיכון ולפסגה רבת המנהיגים שבה השתתף בסעודיה. בעוד המסר העיקרי שביקש ביידן להעביר בביקורו בישראל ובסעודיה הוא כי אין בכוונתו לזנוח את המזרח התיכון – פוטין, ראיסי וארדואן יבקשו להציג חזית מאוחדת אחרת באזור. כאמור, איראן ורוסיה הן אולי האויבות המרות ביותר של ארה"ב באזור ובכלל, וטורקיה נהנית לרקוד על שתי החתונות.