שעות לאחר שפינלנד הודיעה אתמול (חמישי) על כוונתה להצטרף לברית נאט"ו, ברוסיה לא נותרו אדישים וכבר החלו לשגר לכיוונים איומים מפורשים. תחילה "הזהיר" דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב את פינלנד ושוודיה (שצפויה להכריז על הצטרפות בקרוב) כי הצטרפותן לנאט"ו "לא תהפוך את אירופה למקום בטוח יותר". לאחר מכן, הגדיל סגן שגריר רוסיה באו"ם ואמר בריאיון לכלי תקשורת בבריטניה כי שתי המדינות הנורדיות "יהפכו לחלק ממדינות האויב ויהיו חשופות לכל הסכנות".

עוד הוסיף סגן השגריר הרוסי באו"ם, דמיטרי פוליאנסקי, ואמר כי "אם נאט"ו תפרוס כוחות בטריטוריות של פינלנד", החולקת עם רוסיה גבול באורך 1,300 ק"מ, "אותן טריטוריות יהפכו למטרות לגיטימיות לתקיפה". הוא הוסיף ואמר כי בהלסינקי ובשטוקהולם יודעים היטב שהצעדים שלהן בנוגע להצטרפות לנאט"ו "יגררו תגובות מראה מצידה של רוסיה", כלומר ייאלצו את רוסיה להסיט בהתאם כוחות משלה סמוך לגבול עם פינלנד.

אתמול הודיעו נשיא פינלנד סאולי ניניסטו וראש ממשלת פינלנד סאנה מארין כי "על פינלנד להצטרף לברית נאט"ו ללא כל דיחוי, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה". השניים אמרו כי הם מקווים שכל הצעדים הבין-לאומיים הדרושים כדי לקדם את הצטרפותה של פינלנד לברית "יקרו במהירות ובתוך ימים בודדים". בימים האחרונים קיבלה פינלנד זריקת עידוד ותמיכה מצידה של ממשלת בריטניה, שהודיעה כי כבר עתה היא מתחייבת לביטחונה של פינלנד – ותעמוד לצידה אם תותקף. ההודעה הבריטית, הלכה למעשה, הופכת את ברית נאט"ו כבר כעת למחויבת לביטחונה של פינלנד.

ראש ממשלת פינלנד
ראש ממשלת פינלנד

בקרמלין הוסיפו אתמול כי רוסיה בפירוש רואה את הצטרפותה של פינלנד לנאט"ו כ"איום", ומשרד החוץ במוסקווה הודיע כי רוסיה "תהיה חייבת לנקוט בצעדים "צבאיים-טכניים" אם פינלנד אכן תגיש בקשה רשמית להצטרפות לנאט"ו. "הכול תלוי במידת ההשפעה של המהלך", אמר פסקוב, "עד כמה רחוק התשתיות הצבאיות של נאט"ו יתקרבו לגבולותינו".

עוד הודיע אתמול משרד החוץ של מוסקווה כי רוסיה תיאלץ לבצע "צעדים הדדיים כדי להתמודד עם התוצאות של האיומים על ביטחונה הלאומי". במוסקווה האשימו את נאט"ו בכך שהם מנסים ליצור "אגף נוסף לאיום הביטחוני על המדינה", ואמרו כי הלסינקי "חייבת להיות ערה ואחראית להשלכות של צעד שכזה".

צבא רוסיה מתקדם באוקראינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מנגד, בהלסינקי מעריכים כי כבר ביום ראשון תוגש בקשה רשמית להצטרפות לברית נאט"ו. מנהיגי פינלנד ציינו אתמול כי מעולם לא נרשם בציבור הפיני שיעור תמיכה כל כך גדול בצעד של הצטרפות לברית נאט"ו, ואמרו כי מדובר בצעד שנועד להבטיח את ביטחון המדינה והאזרחים. פינלנד, מעבר לעובדה כי היא חולקת גבול ארוך מאוד עם רוסיה, נחשבה במשך שנים למדינה בעלת גישה נייטרלית, עם נטייה להשפעה מצד ברית המועצות בימי המלחמה הקרה.