בכירים באיחוד האירופי היו נתונים למעקב של פגסוס, הרוגלה הישראלית של חברת NSO, כך מתברר מתחקיר שפורסם הבוקר (שני) בסוכנות הידיעות רויטרס. לפי שעה לא ברור מי עמד מאחורי הפריצות למכשירי הבכירים ולא ברור מה הצליחו הפורצים לדלות מהם.

אחד מקורבנות המתקפה הוא דידייה ריינדרס, פוליטיקאי בלגי בכיר באיחוד שמונה בשנת 2019 לכהן כנציב המשפטי הבכיר של האיחוד האירופאי. על פי התחקיר, לפחות 4 חברים נוספים בנציבות המשפט האירופאית טורגטו גם כן על ידי פגסוס.

פרטי הפרשה החלו להתברר בחודש נובמבר האחרון, כאשר חברת "אפל", הודיעה לאלפי משתמשים במכשירי אייפון כי ייתכן שהם "טורגטו בידי תוקפים הנתמכים על ידי מדינות שונות". זו הייתה הפעם הראשונה אי פעם שחברת "אפל" שלחה הודעה מסוג זה למשתמשי המכשירים שלה. אותם בכירים היו בקרב אלפי האנשים שקיבלו הודעה מהסוג הזה, וחקירה רשמית העלתה כי הם אכן היו נתונים למתקפת הרוגלה.

משרדי חברת NSO (צילום: reuters)
משרדי חברת NSO | צילום: reuters

לפני כשלושה שבועות דווח כי ממשלת ישראל מנעה בשנים האחרונות מממשלת אוקראינה לרכוש את תוכנת פגסוס, מחשש להרגיז את מוסקווה בשל מכירת המערכת למדינת אויב. על פי הפרסום בגרדיאן ובוושינגטון פוסט, גורמים שיש להם ידע קרוב מאוד לנושא אישרו שהחל משנת 2019 ניסתה אוקראינה לשכנע את ישראל להעניק לה רישיון לרכוש את כלי הריגול היוקרתי, אך בירושלים סירבו והמערכת לא נמכרה להם.

עוד דווח אז כי בכיר במודיעין האוקראיני אמר שהחלטת ישראל הותירה גורמים אוקראינים בתחושת "בלבול". לדבריו, אין לו את כל הידע מדוע דחתה ישראל את הבקשה של אוקראינה, אך הוסיף כי הוא מאמין שהממשל האמריקני תמך במאמצים האוקראיניים לרכוש את המערכת.

בגרדיאן הבריטי פרסמו שמקורות המקורבים לנושא אמרו כי ההחלטה של ישראל משקפת אי-רצון מצדה לעורר סערה מול רוסיה, שלה יש קשר מודיעיני הדוק עם ישראל. עוד אמרו אותם מקורות כי ישראל חששה לתת לאוקראינה את היכולת לעקוב אחר טלפונים רוסיים, מהחשש שרוסיה תראה בכך כתוקפנות נגד שירותי הביון שלה.

לא מדובר בפעם הראשונה שישראל מונעת מאחת מאויבותיה של רוסיה את הגישה לפגסוס, כך טוענים בגרדיאן. על פי הפרסום, אסטוניה קיבלה גישה למערכת פגסוס ב-2019, אך בחודש אוגוסט של אותה שנה חברת NSO הודיעה לאסטונים כי נאסר עליהם להשתמש בתוכנה נגד מטרות רוסיות.