N12
פרסומת

דיווח בניו יורק טיימס: רוסיה תכננה לפלוש לאוקראינה ולביים מתקפה

על פי הדיווח, ארה"ב השיגה מידע מודיעיני, שלפיו מוסקווה תכננה לפברק תקרית שתספק לפוטין עילה לפלוש לאוקראינה • גורמים בממשל ביידן: רוסיה התכוונה להשתמש בסרטון מזויף כדי להאשים את אוקראינה ברצח עם ולהצדיק מתקפה

עמית ולדמן
פורסם:
המתיחות הצבאית בין המערב ורוסיה
מתיחות רוסיה-אוקראינה: אימון נאט"ו בפולין, סוף ינואר 2022 | צילום: BG_Poland_eFP, Twitter
הקישור הועתק

כיממה אחרי שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן הורה על העברתם של 3,000 חיילים אמריקנים ליבשת המתוחה, לנוכח העימות ההולך ומחריף בגבול רוסיה-אוקראינה - דווח אתמול (חמישי) בניו-יורק טיימס כי ארה"ב השיגה מידע מודיעני, שלפיו מוסקווה תכננה לפברק מתקפה של הצבא האוקראיני על האוכלוסייה הרוסית במזרח המדינה, כדי לספק לפוטין עילה לפלוש לאוקראינה.

לקראת מלחמה בין רוסיה ואוקראינה? סיקור N12:

גורמי מודיעין אמריקנים חשפו כי רוסיה תכננה להפיק סרטוני תעמולה שמציגים מתקפה מבוימת, בדמות סרטון מפוברק המראה פיצוץ וכולל ציוד שנראה ככזה השייך לאוקראינה או לבעלות הברית המערביות. גורם רשמי מממשל ביידן פירט: "הסרטון היה אמור להתפרסם כדי להדגיש את האיום על ביטחונה של רוסיה וכדי לתמוך בפעולות צבאיות. סרטון כזה, אם יפורסם, יכול לספק לפוטין את התירוץ שהוא צריך כדי להצדיק פעולות צבאיות נגד אוקראינה". בארה"ב הסבירו כי בחרו לפרסם את אותו מידע כדי לרפות את ידה של רוסיה מהרעיון.

על פי הדיווח, התוכנית שארה"ב מקווה לסכל באמצעות הפרסום, כרוכה בבימוי מתקפה מפוברקת של הצבא האוקראיני על שטח רוסי או כלפי דוברי רוסית במזרח אוקראינה. הגורמים הרשמיים טענו כי רוסיה התכוונה להשתמש באותו סרטון מזויף כדי להאשים את אוקראינה ברצח עם, ולאחר מכן להשתמש בסרטון כעילה למתקפה.

פרסומת

הניו יורק טיימס דיווח כי אין בכוונתם של גורמים רשמיים לפרסם שום ראיה ישירה על התוכנית הרוסית או כיצד נודע להם עליה, שכן לדבריהם זה יפגע במקורותיהם ובשיטותיהם. סגן היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ונתן פינר, אמר לסוכנות רויטרס: "אנחנו לא יודעים בוודאות שזה המסלול שרוסיה בחרה לקחת, אבל אנחנו כן יודעים שזו אופציה שהם בוחנים. ייתכן שהרוסים יפיקו סרטון של גופות, שחקנים שיגלמו 'מתאבלים', גם ציוד, שעשוי לדמות ציוד מערבי".

הפרסום מגיע בזמן שקייב זועמת על ממשלת ישראל, לאחר ששגריר אוקראינה בישראל יבגן קורינצ'וק מתח ביקורת נוקבת על דבריו של שר החוץ לפיד בעניין המתיחות במזרח אירופה. בין היתר תקף קורינצ'וק: "אני מזועזע מדבריו של לפיד על 'הסכסוך' בין רוסיה ואוקראינה". אחרי המתקפה החריפה ב-N12: השגריר זומן לשיחה במשרד החוץ.

פרסומת

שר החוץ יאיר לפיד ושגריר אוקראינה בישראל יבגן קורינצ'וק
אוקראינה זועמת על לפיד | צילום: פלאש 90

שלשום התראיין השר לפיד לאתר Axios, ואמר שם כי הוא מעריך שלא תפרוץ בזמן הקרוב מלחמה בין רוסיה ואוקראינה. השגריר האוקראיני בישראל תקף אותו על כך ואמר: "אני מעוניין להזכיר לאדוני השר כי לא מדובר בסתם סכסוך – זוהי מלחמה שרוסיה מנהלת בציניות ואגרסיביות נגד אוקראינה".

מקור בכיר בפנטגון דיווח לרשת CNN כי שליחת החיילים האמריקנים תצא לפועל כבר בימים הקרובים. עוד נטען כי הפריסה המחודשת של אותם חיילים מהווה מחווה של סולידריות ותמיכה של ארה"ב במדינות ברית נאט"ו שבאירופה, אשר חשות מאוימות על רקע התגברות האגרסיביות והתוקפנות הרוסית בגבול אוקראינה.