אירופה עדיין בעיצומו של הגל החמישי של נגיף הקורונה, אבל למרות שיאי הדבקה ביבשת מדינות רבות מחליטות לשנות גישה. אחרי שארגון הבריאות העולמי הכריז בשבוע שעבר שאירופה "נכנסת לשלב חדש", מדינות רבות משנות מדיניות ומבטלות הגבלות רבות שנהיו דבר שבשגרה ומתחילות "לחיות לצד הקורונה".

מדריך הגבלות האומיקרון המתעדכן

ד"ר הנס קלוגה, האחראי על אזור אירופה בארגון הבריאות העולמי הציג נתונים לפיהם האומיקרון מהווה שליש ממקרי הקורונה ברחבי היבשת. לצד זאת הוסיף כי אירופה מתקדמת לכיוון "סוג של סיום מגיפה", והסביר כי האומיקרון עשוי להדביק עד 60% מהאירופאים עד מרץ.

חלק מהמדינות ביבשת נקטו בצעדים שנועדו להפעיל לחץ על מי שאינו מחוסן, אחרות החליטו שהגיע הזמן להסיר (כמו בריטניה) או לפחות להתחיל להסיר את כל ההגבלות נגד הקורונה. פינלנד החליטה להסיר מגבלות מתחילת פברואר למרות העלייה במספר הנדבקים. "העומס בבית החולים עדיין גבוה, אבל ההשפעות החמורות ביותר של המחלה הולכות ופוחתות והחלה תפנית לטובה בטיפול נמרץ", אמרה שרת הבריאות הפינית הנה סרקין והמשיכה לעודד את הפינים להתחסן. המגבלות מוסרות בהדרגה - עכשיו מסעדות יוכלו להישאר פתוחות עד השעה 21:00 ויוגבלו לקיבולת של 75%. ברים, לעומת זאת, עדיין חייבים להיסגר בשעה 18:00 עם הפסקת הגשת האלכוהול שעה לפני הסגירה.  

גם ממשלת הולנד הודיעה שברים, מסעדות, מוזיאונים, תיאטראות ומקומות תרבות אחרים יכולים להיפתח מחדש ושחררה כמה מהמגבלות הקשות ביותר נגד הקורונה שראתה אירופה. חלק מהמוסדות סגורים כבר יותר מחודש, כללי הסגר נוקשים בהולנד סגרו רבע מכיתות בתי הספר היסודיים. ראש הממשלה החליט על ההקלות למרות השיאים במספר הנדבקים, הממשל מסביר שהאשפוזים מגל האומיקרון במדינה נמוכים ממה שחששו בתחילה. "אנחנו עושים צעד גדול כדי לפתוח את הולנד בזמן שמספר הנדבקים עולה", אמר במסיבת עיתונאים בהאג, והודה שהמהלך אינו נטול סיכונים.

 דנמרק כמדינת מבחן להקלות משמעותיות 

בדומה לפינלנד ולהולנד, גם דנמרק הכריזה על הקלות, אלא שהיא המדינה הראשונה באירופה שהולכת כמה צעדים קדימה. הרשויות בדנמרק הודיעו בשבוע שעבר כי ההגבלות הקיימות כיום, כולל סגירה מוקדמת של ברים ומסעדות וההוראה בנוגע למסכות פנים, יוסרו מ-1 בפברואר. עם זאת, חלק מדרישות הכניסה למדינה יישמרו למשך עוד ארבעה שבועות נוספים, ומי שנכנס לדנמרק צריך לעבור בדיקות ובחלק מהמקרים הדנים דורשים גם בידוד על סמך ארץ המוצא. שר הבריאות הדני הסביר שההקלה במגבלות תמשיך למרות שיעורי ההדבקה הגבוהים: "המדינה רשמה 46,000 מקרים חדשים ביום בשבוע שעבר אבל - יש לנו שליטה טובה על שיעורי האשפוז. הודות ל 3.5 מיליון הדנים שחוסנו מחדש והעובדה שהאומיקרון פחות חמור".

בדנמרק מספר המאושפזים עם קורונה עלה בימים האחרונים ל-900 חולים, אך רשויות הבריאות מאמינות שהן יכולות להתמודד עם העומס. כמעט 60% מאוכלוסיית דנמרק המונה 5.8 מיליון קיבלו מנת בוסטר, חודש לפני לוח הזמנים שנקבע על ידי רשויות הבריאות. "אנחנו יכולים להתחיל להוריד לחץ ולהתחיל למצוא שוב את החיוך", אמרה ראש ממשלת דנמרק. כעת במדינה, המאומתים נזקקים לארבעה ימי בידוד בלבד, זאת בכפוף לבדיקה שלילית והיותם ללא סימפטומים.

למעשה דנמרק הולכת השבוע עוד צעד לכיוון של חיים לצד הקורונה: הממשלה הוציא הנחיות מעודכנות לתחילת פברואר ובהם רשות הבריאות הדנית שפותרים מקרים קרבים משהיה בבידוד ועריכת חלק גדול מהבדיקות. בהודעת משרד הבריאות בקופנהאגן נכתב "במקרה של חשיפה לחולה קורונה בקשרים קרובים (ההגדרה מדברת על אנשים שחיים או בילו לילה תחת קורת גג של מישהו שנמצא חיובי) אינם נדרשים עוד להיכנס לבידוד, הם מחויבים לבצע בדיקת אנטיגן מהירה או בדיקת PCR  שלושה ימים לאחר שבאו במגע עם מי שהוגדר חיובי". הרשות הדניות מדגישות שיש הנחיות שונות בהתאם לרמת הקרבה.  

אלון שניידר, מתמחה ישראלי במחלות זיהומיות העובד בדנמרק הסביר בשיחה עם N12 את הסיבות מאחורי המתווה החדש של ממשלת דנמרק. "שר הבריאות מסתמך פה למעשה על שתי עובדות: מספר המחוסנים במדינה מאוד גבוה, ושלמרות שאנחנו בשיא גל האומיקרון אנחנו לא רואים עלייה בתחלואה הקשה ואפילו חווים הקלה במספר האשפוזים", שניידר מספר. לדבריו קבינט הקורונה במדינה צפוי להתכנס כשבועיים אחרי שהשינויים יכנסו לתוקף ואז יבחנו המומחים את הנתונים החדשים.

"למעשה מפברואר יבוטלו במדינה התו הירוק, חובת עטית המסכות במקומות ציבוריים, תבוטל מגבלת שעות סגירת הברים והמסעדות ויהיו שינויים במתווה הבידודים לילדים", ממשיך שניידר ומסביר כי צעדים דומים נראו במדינה אחרי הגל השני של הקורונה לפני הגיע זן הדלתא לחיינו. "זו בדיוק המטרה כרגע לפתוח בחזרה את החיים עד שנראה וריאנט נוסף שיאלץ אותנו לסגור שוב. המטרה היא לנרמל את החיים לצד האומיקרון".

ההנחיות החשיפה למאומתים שמבדילות בין "קרוב" ו-"נורמלי"

במקרה של "קרוב" - מישהו שגר תחת אותה קורת גג עם משהו שנדבק אינם נדרש להיכנס לבידוד, אך כן חייבים לעבור בדיקת אנטיגן מהירה או בדיקת PCR שלושה ימים לאחר החשיפה. אם מופיעים תסמינים "על הנדבק להתבודד מיד ולהזמין בדיקת PCR", נכתב בהנחיות. לא נדרשת בדיקה לבני משפחה שנדבקו בעצמם במהלך 12 השבועות האחרונים. על פי ההנחיות אנשים שאינם מסוגלים להתרחק חברתית מאחרים בביתם ויש להם קורונה (כגון ילדים קטנים) לא נדרשים עוד להתבודד אך כן מתבקשים לזכור לנקוט באמצעים אחרים כגון היגיינה והתרחקות חברתית מסוימת. 

במקרה של "נורמלי" - חשיפה למאומת שאינו קרוב, מישהו שפוגשים מדי יום או בקביעות, אבל לא חיים איתו כמו עמיתים לעבודה, אורחים, מישהו שנכח בפגישה או בכיתה, חברים וכו' - אין צורך להיכנס לבידוד. אך בכל זאת הרשויות דורשות שכן יעבור לעבור בדיקת אנטיגן מהירה או בדיקה ביתית שלושה ימים לאחר החשד לחשיפה. כמו כן, הרשויות מזכירות שאם מופיעים תסמינים, כן צריך להתבודד ולארגן בדיקת PCR מיד.

מסובך? עפר רביד, תושב אורהוס בדנמרק הסביר לנו: "ההקלות כאן מאוד רציניות, אם באתי במגע עם חולה , אמנם צריך לעשות בדיקת אנטיגן במחיר מאוד נמוך - 5 שקלים לבדיקה אבל זהו. אם היא שלילית, אז כלום בטח שלא בידוד, אם חיובי, אלך לבדיקת PCR ושם אם רק אם אמצע חיובי - אני חייב בבידוד".

"מדובר בהקלות משמעותיות, אם בן משפחה למשל חולה - המשפחה יכולה להמשיך כרגיל", מספר לנו רביד. "הבדיקות הממשלתיות אמנם נמשכות - אבל צריך מקרה מיוחד כדי לבצע בדיקות - אני חושב  שאפשר להגיד שאמנם יש עדיין מגבלות - אבל הכל הפך קל יותר".

לא בכל אירופה הולכים על הקלות

אבל יש מדינות, כמו גרמניה, שעדיין לא מוכנות לשחרר את המגבלות. הקנצלר הגרמני אולף שולץ הגיע למסקנה ששיעורי ההדבקה הגבוהים לא מאפשרים לשחרר את ההגבלות הנוכחיות על התכנסויות ופגישות. 

"זה הזמן להישאר במסלול", אמר הקנצלר שהותיר את המגבלות במקומות העבודה, באוטובוסים, ברכבות, במסעדות ובחנויות. זאת לדבריו כדי להימנע מ"עומס יתר על מערכות הבריאות". היום יערכו הפגנות נגד המשך המגבלות בגרמניה בכמה מהערים הגדולות במדינה - אלפים צפויים למלא את הכיכרות המרכזיות במינכן, הכיכרות שרגילות לארח את מסיבות הבירה הגדולות ועכשיו - נותרו ריקות.