עוד ועוד מדינות ממליצות לאזרחיהן לעזוב את אוקראינה, זאת ברקע המתיחות ההולכת וגוברת והחשש לפלישה רוסית. אחרי ההודעה האמריקנית, קנדה, בריטניה, גרמניה והולנד  עלו את אזהרת המסע שלהן לאוקראינה. גם בישראל אזהרת המסע הוחמרה וראש הממשלה בנט קרא לישראלים לצאת מהמדינה בהקדם. שר החוץ האמריקני הודיע לפנות בוקר (ראשון) כי על פי הערכות המודיעין האמריקני, יש הצדקה להוציא מאוקראינה את צוותי השגרירות של ארה״ב בקייב.

סיקור של המתיחות בין אוקראינה לרוסיה ב-N12:

• ביידן מזהיר את אזרחי ארה"ב שבאוקראינה

• דיווח: ארה"ב אמרה לנאט"ו שפוטין החליט פלוש

• רוסיה מאשימה: "המערב מפיץ מידע כוזב"

בקנדה הודיעו כי יעבירו את צוותי השגרירות שלהם מהבירה קייב לעיר הגובלת בפולין, בדומה השגרירה הבריטית באוקראינה הודיעה כי צוות מצומצם מאוד יישאר בקייב ובעוד מרבית העובדים נשלחו חזרה למדינתם. גם רוסיה, הנמכת במרכז המתיחות הודיעה על ״ייעול הצוותים״ הדיפלומטים הנמצאים באוקראינה זאת מחשש ״לצעדים אפשריים שינקוט המשטר באוקראינה ומדינות נוספות״.

בהודעת משרד החוץ האמריקני, מזכיר המדינה בלינקן אמר: "הנתיב הדיפלומטי עם רוסיה עדיין פתוח, והדרך שלה להראות את זה היא הסלמה". למרות זאת הדגיש כי "האיום גדול וקרוב מספיק כדי להצדיק את העזיבה של רבים מעובדי השגרירות בקייב".

חיילי צבא אוקראינה בגבול המדינה (צילום: AP)
המתיחות גוברת? ברוסיה מכחישים | צילום: AP

מדינות נוספות שהעלו את אזהרת המסע לאוקראינה כוללות את אוסטרליה, איטליה, הולנד, יפן ישראל וניו זילנד. כאשר אמש הודיע בנט על החמרת אזהרת המסע לאוקראינה, זאת לצד קריאה לאזרחים ישראלים לצאת באופן מידי מהאזור. "בנוסף, ייבחן תגבור של הטיסות האזרחיות בקו ישראל-אוקראינה. בהתאם, יתקיים שיח עם כלל חברות התעופה האזרחיות", נמסר מטעם ראש הממשלה בתום הערכת מצב.

במשרד החוץ אומרים שהם עומדים בקשר עם הקהילה היהודית באוקראינה, מדובר הקהילה גדולה. כ-4,500 ישראלים השוהים כעת באוקראינה נרשמו עד כה בלינק שהפיץ משרד החוץ. לא מדובר ברשימת פינוי אלא ביצירת מערכת לעדכונים. שר החוץ לפיד שוחח עם שגריר ישראל באוקראינה, מיכאל ברודצקי, וצפוי לשוחח עם יתר הדיפלומטים.

האיום של ביידן על פוטין 

בניסיון למנוע מלחמה ולעבור לנתיב דיפלומטי לפתרון המשבר החמור, נשיא ארה"ב ביידן שוחח אמש עם נשיא רוסיה פוטין. במהלך השיחה השמיע ביידן איום על הנשיא הרוסי ולפיו אם יורה על פלישה לאוקראינה, "ארה"ב יחד עם בעלות בריתה יגיבו בחריפות ויטילו על רוסיה עלויות חמורות".

ביידן הבהיר לפוטין שמלחמה תפגע בזכויות אדם ותביא לסבל אנושי רב. על אף השיחה בין המנהיגים, ההערכה היא שאין פריצת דרך בשיחות, ונראה שרוסיה נערכת לפלישה. בקרמלין מסרו בתגובה על השיחה בין המנהיגים: "ההיסטריה בשיאה".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Reuters)
בקרמלין טוענים להיסטריה במערב | צילום: Reuters

בקרמלין מיהרו להגיב על תוכן השיחה עם נשיאר ארה״ב וביקרו את העולם המערבי. ברוסיה אמרו כי ההיסטריה במערב בשיאה, וכי מדובר באבסורד. מהקרמלין הוסיפו כי ביידן בשיחת הטלפון הזהיר את פוטין מפני סנקציות פוטנציאליות גדולות, אך לא שם דגש מיוחד על כך.

גם נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח עם פוטין במטרה למנוע הסלמה במצב. בכיר במשרדו של מקרון מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי אפשרי שיהיו סנקציות שמכוונות לרוסיה, אך הוסיף כי על צרפת להיזהר שלא לזרז את הקרע של הרוסים עם אירופה. הוא הוסיף כי אין אינדיקציות לכך שרוסיה מתכננת תקיפה על אוקראינה. 

חיילים אוקראינים בתרגיל (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

רוסיה: "המערב מפיץ מידע כוזב"

באתר החדשות הרוסי RT, סיקרו את האירועים, כצפוי, בדרך שונה לחלוטין. הם מגדירים את הדיווחים במערב כ"כוזבים" וביטוי של היסטריה לא ברורה. "לדברי מומחים, במערב יש בלגן אמיתי", נכתב באתר. "גם במצב שבו כולם מאשימים את הפדרציה הרוסית בתוכניות לתקוף את אוקראינה, כל אחד פועל בדרכו שלו".

במקביל, שר החוץ הרוסי טוען שהפרסומים שרוסיה צפויה לפלוש לאוקראינה באים להסתיר את התוקפנות של המערב עצמו.