רוסיה מאשימה את מדינות המערב ב"הפצת מידע כוזב רב כדי להסיח את תשומת הלב מהתוקפנות שלהם עצמם", כך דיווח הלילה (ביו שישי לשבת) ב-CNN. מחלקת ההגנה האמריקנית הורתה לעובדי השגרירות באוקראינה להתפנות, במה שהוגדר "עזיבה לא בחירום". במקביל, שורת מדינות קראו לאזרחיהן השוהים באוקראינה לעזוב את המדינה על רקע ההערכה של גורמים מודעיניים שרוסיה עשויה לפלוש לאוקראינה בשבוע הבא.

בשל החשש מהסלמה, ראש הממשלה נפתלי בנט קיים דיון הערכת מצב בשבת. ההתייעצות התמקדה בישראלים הנמצאים כעת באוקראינה. בהתייעצות הטלפונית השתתפו שר החוץ, מנכ"ל משרד החוץ ונציגיו, ראש המטה לביטחון לאומי וגורמים מדיניים וביטחוניים נוספים. לפי משרד רה"מ, "מטרת השיחה הייתה לבחון ולהגביר את ההיערכות להוצאת ישראלים מהמדינה". בערב תתקיים שיחה נוספת.

ראש הממשלה נפתלי בנט- התוכנית להקלת יוקר המחיה (צילום: חדשות 12)
ראש הממשלה נפתלי בנט- התוכנית להקלת יוקר המחיה | צילום: חדשות 12

בכיר במשרד החוץ אמר בעקבות הערכת המצב שהתקיימה בצוהריים שמשרד החוץ עובר למתכונת חירום, שכוללת פתיחת חדר מצב. הוקם צוות ניהול ייעודי למשבר, בראשות מנכל המשרד אלון אושפיז. לפי הבכיר, כרגע אין שינוי באזהרת המסע, הדיפלומטים הישראלים יישארו בקייב, ויתוגברו בדיפלומטים נוספים מהאגף הקונסולרי במשרד החוץ כדי לתת מענה לפעילות קונסולרית בחירום. ישראל לא מתכננת כרגע טיסות פינוי. מנגד, משפחות הדיפלומטים יפונו מחר ולצידם יפונו גם נציגי ארגונים.

אוקראינה (צילום:  Chris McGrath, getty images)
חיילים מתאמנים באוקראינה | צילום: Chris McGrath, getty images

במשרד החוץ אומרים שהם עומדים בקשר עם הקהילה היהודית באוקראינה, מדובר הקהילה גדולה. כ-4,500 ישראלים השוהים כעת באוקראינה נרשמו עד כה בלינק שהפיץ משרד החוץ. לא מדובר ברשימת פינוי אלא ביצירת מערכת לעדכונים. שר החוץ לפיד שוחח עם שגריר ישראל באוקראינה, מיכאל ברודצקי, וצפוי לשוחח עם יתר הדיפלומטים.

רוסיה: המערב מפיץ מידע כוזב

ההצהרה הרוסית באה על רקע דיווחים הולכים וגוברים שרוסיה מתכוונת לפלוש לאוקראינה בקרוב. "מסוף 2021 וכולל תחילת 2022, אנחנו ניצבים בפני קמפיין מתוחכם בתקשורת שמנסה לשכנע את העולם שרוסיה נערכת לפלישה לאוקראינה", אמר שר החוץ הרוסי בהצהרה שנתן אתמול.

ההצהרה הזו באה כמה שעות בלבד לפני השיחה בין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא רוסיה פוטין. הם צפויים לשוחח מאוחר יותר היום על המצב באוקראינה. לקראת אותה שיחה, דיברו בטלפון שרי החוץ של ארה"ב ורוסיה, בלינקן ולברוב. לברוב אמר לבלינקן שארה"ב והאיחוד האירופי התעלמו מההצעות של רוסיה בנושאי ביטחון, והאשים: "ארה"ב בקמפיין פרופגנדה על תוקפנות רוסית אפשרית".

בסיס צבאי רוסי סמוך לגבול עם אוקראינה (צילום: CNN)
בסיס צבאי רוסי סמוך לגבול עם אוקראינה | צילום: CNN

בתוך כך, ניו זילנד ואוסטרליה הצטרפו הלילה לשורת מדינות שקראו לאזרחיהן השוהים באוקראינה לעזוב את המדינה על רקע המתיחות הגוברת. זאת לאחר שבריטניה, ישראל וארה"ב כבר יצאו בקריאה דומה.

"לניו זילנד אין נציגות דיפלומטית באוקראינה והיכולת של הממשלה לספק סיוע קונסולרי לניו זילנדים באוקראינה מוגבלת מאוד", אמר משרד החוץ הניו זילנדי בהצהרה. "המצב הביטחוני באוקראינה עשוי להשתנות בהתראה קצרה". באוסטרליה הוסיפו: "עצתנו ברורה, יש לנסות למצוא את הדרך החוצה מאוקראינה".

ג'ו ביידן (צילום: Win McNamee, Getty Images)
צילום: Win McNamee, Getty Images

עוד דווח הלילה, בסוכנות הידיעות AP, כי ארצות הברית צפויה לפנות את שגרירותה בקייב. גורמים אמריקנים מסרו כי משרד החוץ מתכנן להכריז היום כי כל הצוות האמריקני בשגרירות קייב יידרש לעזוב את המדינה, אך נכון לשעה זו ממשרד החוץ האמריקני לא נמסרה תגובה.

לפי AP, גורמי מודיעין מערביים מזהירים כי פלישה רוסית לאוקראינה קרובה מתמיד. הדברים הללו באים על רקע המידע שהעביר אתמול ביידן למנהיגי נאט"ו שפוטין החליט לפלוש לאוקראינה. את הדברים אמר ביידן למנהיגים בשיחת וידיאו שהתקיימה בנושא.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Reuters)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: Reuters

על פי הדיווחים, במערב מעריכים כי פוטין החליט לפלוש לאוקראינה ואף הבהיר זאת לצבא הרוסי, והפלישה תחל בשבוע הבא. גורמים אמריקנים ששוחחו עם רשת PBS אף צפו מערכה "קשה ועקובה מדם" שתיפתח ביומיים של הפצצות אוויריות ולוחמה אלקטרונית, ואחריהן הכוחות הקרקעיים יפלשו לשטח אוקראינה במטרה להחליף את המשטר במדינה.