בזמן שבעולם מודאגים מהתפשטות זן הקורונה החדש, אומיקרון, שנחשב למידבק במיוחד ומדינות רבות כבר סגרו את שעריהן בפני הטיסות מאפריקה - מספר מקרי התחלואה של הווריאנט ממשיך לעלות כמעט בכל המחוזות של דרום אפריקה. זו תמונת המצב ביבשת שבה הזן התגלה לראשונה.

החשש מהווריאנט "אומיקרון" - סיקור נרחב ב-N12: 

בשבוע האחרון חלה עלייה בתחלואה בדרום אפריקה ומספר המאומתים היומי חצה את ה-2,000 לראשונה זה חודשיים. בשבועיים האחרונים חלה עלייה באחת הבדיקות החיוביות בפרובינציית חאטונג שבה זוהה הווריאנט, שם גם חלה עלייה חדה באשפוזים וכן בקרב צעירים. על פי נתוני המרכז האפריקני לבקרת מחלות ומניעתן, מספר הנדבקים הגיע לכ-8,619,000, מספר המתים מהמגפה ברחבי היבשת עומד על 222,301 וכ-8,065,000 החלימו מקורונה באפריקה.

נמל התעופה הבינלאומי טמבו ביוהנסבורג (צילום: reuters)
נוסע עושה בדיקת PCR בנמל התעופה הבינלאומי טמבו ביוהנסבורג | צילום: reuters

 מצב ההתחסנות בדרום אפריקה

בעקבות הבשורה על התפשטות אומיקרון, ישראל, ארה"ב, מדינות האיחוד האירופי ומדינות נוספות מיהרו להגביל את הנסיעות מדרום אפריקה ומשבע מדינות אחרות ביבשת - בבוצואנה 36.84% מחוסנים, באסווטיני 22.09% מחוסנים, בנמיביה שיעור ההתחסנות עומד על 13.73%, בלסוטו 26.95% מחוסנים, במלאווי 5.6% מחוסנים, במוזמביק 19.45% ובזימבבואה 24.65% מחוסנים לקורונה.

מבצע החיסונים בדרום אפריקה הואט בחודשים האחרונים ולא בגלל מחסור באספקה, אלא בעיקר בשל אדישות ציבורית. על פי ההערכות, 42% מהאוכלוסייה קיבלה לפחות מנה אחת לקורונה ובערך שני שלישים מבני ה-50 ומעלה חוסנו. המומחים מקווים כי זן הקורונה החדש יעודד את הציבור ללכת ולהתחסן נגד הנגיף. בינתיים, החשש הגדול הוא ההשפעה הפוטנציאלית של אומיקרון, שעלול להתפשט לאזורים ביבשת שבהם חוסנו רק כ-3% מהתושבים.

אישה מקבלת חיסון לקורונה בהוטון, יוהנסבורג (צילום: reuters)
אישה מקבלת חיסון לקורונה בהוטון, יוהנסבורג | צילום: reuters

תמונת המצב במדינות ביבשת אפריקה

בדרום אפריקה, מדינה בת כ-60 מיליון תושבים, יש את מספר המאומתים הגבוה ביותר ביבשת. כמעט 3 מיליון בני אדם נדבקו במדינה וכ-90 אלף בני אדם מתו מהנגיף. בשלב זה יש מעל 20 אלף חולים פעילים, אבל מספר החולים קשה לא גבוה במיוחד ועומד על 546 בלבד. 

בבוצוואנה נרשמו כמעט 200 אלף הדבקות מאז תחילת המגפה, אבל לא ניכר בשלב זה שהמחלה גורמת לחולים קשה מכיוון שכמעט שאין כאלה, לפחות לא כאלה שמדווחים עליהם. 

בלסוטו דווח על 21,755 נדבקים מתחילת המגפה, וכעת יש 7,436 חולים פעילים. מתחילת המגפה - דווח על 662 מתים מקורונה. 

באוגנדה דווח על יותר מ-127 אלף הדבקות בקורונה ונכון לעכשיו יש כ-26 אלף חולים פעילים - מתוכם 127 במצב קשה. מתחילת המגפה דווח על 3,252 מקרי מוות מהנגיף.

ברואנדה נרשמו כ-100 אלף מקרי תחלואה בקורונה, נכון לעכשיו יש כ-53 אלף חולים פעילים. מתחילת המגפה דווח על 1,342 מקרי מוות.

במלאווי נדבקו 61,889 בקורונה מתחילת המגפה ומספר החולים הפעילים עומד על למעלה מ-800 בני אדם. דווח על 2,304 מקרי מוות במדינה מתחילת המגפה.

באלג'יריה דווח על כ-210 אלף נדבקים בקורונה, כ-60 אלף הם חולים פעילים. מתחילת המגפה מתו יותר מ-6,000 בני אדם מקורונה במדינה.

ארגון הבריאות העולמי: "מספר רב של מוטציות, חלקן מדאיגות"

ארגון הבריאות העולמי התריע כי התחלואה של אומיקרון עולה כמעט בכל המחוזות של דרום אפריקה. "לגרסה הזו יש מספר רב של מוטציות שחלקן מדאיגות", אמר גוף בריאות הציבור של האו"ם בהצהרה בסוף השבוע. בארגון טוענים כי דרושים כמה שבועות כדי להבין את ההשפעה של הזן החדש. יחד עם זאת, פקידים רבים כבר התריעו מכך שהחיסונים כמעט בוודאות יהיו פחות יעילים בפני הווריאנט.

ראש האגודה הרפואית של דרום אפריקה אמר לרשת BBC, כי המקרים שנמצאו עד כה בדרום אפריקה, שם רק כ-28% מהאוכלוסייה מחוסנת במלואה על פי ההערכות - לא היו חמורים, אך החולים מתלוננים בעיקר על תופעות לוואי, כמו כאבים ועייפות קיצונית שנראים גם בקרב הדור הצעיר.

הוריאנט האפריקאי אומיקרון (צילום: AP)
הוריאנט האפריקאי אומיקרון | צילום: AP

ראש המרכז לטיפול באלרגיות ומחלות זיהומיות בארה"ב ד"ר אנתוני פאוצ'י, אמר כי בעוד שהדיווחים על הזן החדש גרמו לנו להרים 'דגל אדום', ייתכן שהחיסונים עדיין ימנעו תחלואה קשה. ארגון הבריאות העולמי הזהיר מפני מדינות שמטילות בחופזה הגבלות נסיעה, ואמר כי עליהן לפעול על פי "גישה מבוססת סיכונים ומדעית".

רק 10% באפריקה חוסנו במנה אחת לפחות - לעומת 64% בצפון אמריקה

הזן החדש של הקורונה שזוהה לראשונה בדרום אפריקה, מדגיש את ההבדלים בנתוני החיסונים העולמיים ואת הפער האדיר בשיעורי החיסונים בין אפריקה לאזורים עשירים יותר בעולם. רק מעט יותר מ-10% מהאנשים ביבשת אפריקה קיבלו לפחות מנה אחת של חיסון לקורונה, הרבה מתחת ל-64% שמחוסנים בצפון אמריקה ו-62% באירופה.

גורמים רשמיים בארגון הבריאות העולמי מייחסים כבר חודשים את פערי החיסונים לחלוקה לא שוויונית של החיסונים, וציינו כי מדינות עשירות רכשו מספיק מנות כדי להציע זריקות בוסטר, בעוד שמדינות עניות יותר נאבקו כדי לקבל מנות ראשונות. ארצות הברית תרמה יותר מ-230 מיליון חיסונים לאפריקה, על פי נתונים של קרן משפחת קייזר והנשיא ג'ו ביידן דחק במדינות אחרות לתרום מנות חיסון נוספות.

תמונת מצב - התפשטות אומיקרון

דרום אפריקה - 77 נדבקים, גרמניה - 2 נדבקים, בריטניה - 2 נדבקים, איטליה - 1, בלגיה - 1, הונג קונג - 2 נדבקים, בוטסואנה - 3 נדבקים, אוסטרליה, 2 נדבקים וישראל - 1.

הוריאנט האפריקאי אומיקרון (צילום: AP)
הוריאנט האפריקאי אומיקרון | צילום: AP

בצ'כיה, בהולנד ובדנמרק - יש חשד לאומיקרון

בהולנד דווח על 61 נוסעים שחזרו למדינה בשתי טיסות מדרום אפריקה ונמצאו חיוביים לקורונה. טרם התברר אם הם חיוביים לנגיף אומיקרון. בצ'כיה בוחנים מקרה של אדם שבילה בנמיביה וחזר חיובי לקורונה. בדנמרק בוחנים מקרה של שני נוסעים שחזרו מדרום אפריקה ונמצאו חיוביים לקורונה.