שר החוץ של ארצות הברית אנתוני בלינקן התייחס היום (חמישי) באופן פומבי לשיחות הגרעין עם אירן שהתחדשו השבוע בווינה. "ביום או ביומיים הקרובים נדע אם היא רצינית בכוונותיה", הבהיר בלינקן בשיחה עם כתבים בשבדיה, שם השתתף בפגישות עם בכירים בארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה. הוא הוסיף כי ניהל היום שיחות בנושא עם ראש הממשלה נפתלי בנט וגם עם שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב.

שיחות הגרעין בווינה ב-N12:

לדברי בלינקן, אירן לא יכולה להמשיך לבנות את תוכנית הגרעין שלה תוך גרירת רגליים בשיחות. הוא ציין כי הרטוריקה שמגיעה מאירן לא מספקת הרבה סיבות לאופטימיות, אך עם זאת הוא הבהיר כי "זה לא מאוחר מדי עבור אירן להפוך את השיחות האלו למשמעותיות".

הכור יתחיל לעבוד שעות נוספת (צילום: רויטרס, חדשות)
החלה להעשיר אורניום בשיעור של 20% במתקן התת-קרקעי שבפורדו. מתקן גרעיני באירן | צילום: רויטרס, חדשות

דבריו של בלינקן מגיעים לאחר שהבוקר שוחח עם ראש הממשלה בנט, בשיחה שעסקה בעיקר בנושא תוכנית הגרעין האירנית, ועל המתרחש בשיחות בין אירן והמעצמות. בנט אמר לשר החוץ האמריקני כי "אירן מבצעת סחיטה גרעינית כטקטיקת משא ומתן, וכי הדבר צריך להיענות בהפסקה מיידית של המשא ומתן ובצעדים קשים מצד המעצמות".

דובר משרד החוץ האירני סעיד חטיבזאדה הגיב לדברי בנט הבוקר, וטען בציוץ בטוויטר כי "המשטר הישראלי מראה שוב את פניו האמיתיות וקורא להפסקה מיידית של המשא ומתן. זה לא מפתיע". הוא הוסיף כי "הדיאלוג תמיד מתועב על ידי המשטר שמבוסס על מלחמה, מתח ואימה". הוא הבהיר כי "נציגינו בווינה לא יקבלו תכתיבים מ'בית אגיון' (שמו הרשמי של מעון ראש הממשלה)".

על פי הודעת סבא"א, אירן החלה להעשיר אורניום בשיעור של 20% במתקן הגרעיני התת-קרקעי שבפורדו באמצעות צנטריפוגות מתקדמות. בהסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015 נאסר על אירן להעשיר אורניום בכל רמה במתחם המבוצר, הנמצא במעמקי האדמה. בשנת 2019 הודיע הנשיא האירני הקודם חסן רוחאני כי אירן תחל להזרים גז אורניום לצנטריפוגות בפורדו, בעקבות הפרת ההסכם על ידי ארה"ב בשנת 2018.

פגישת המעצמות עם אירן בשיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
"זה לא מאוחר מדי עבור אירן". שיחות הגרעין בין אירן למעצמות בווינה | צילום: רויטרס, רויטרס_

גורם מדיני מסר כי השיחה בין השניים הייתה ארוכה ו"לא פשוטה", ורובה המוחלט עסק באירן. בנט התייחס להפרות המתמשכות וה"פרובוקטיביות" של אירן בתוכנית הגרעין שלה, כולל בזמן המשא ומתן עצמו. הוא אמר לבלינקן כי התשובה היא "לא להיסחט, אלא לגבות מהאירנים מחיר מיידי על הסחטנות".

בתוך כך, בתקשורת הבריטית דווח כי המוסד גייס צוות של מדעני גרעין אירניים כדי שיסייעו בביצוע הפיצוץ במתקן הגרעין שבנתנז בשנה האחרונה. לפי הדיווח, עשרה מדענים הסכימו לסייע להריסת אולם הצנטריפוגות במתקן התת-קרקעי והמאובטח בכבדות, כשהם מאמינים שהם עובדים עבור קבוצה בינלאומית של מתנגדי משטר.

הוא דווח כי חלק מחומרי הנפץ שבהם השתמשו בפיצוץ המתקן, הושלכו למתחם במל'טים ונאספו בשקט על ידי המדענים, בעוד שחומרי נפץ נוספים הוברחו למתקן והוחבאו בקופסאות מזון במשאית. כתוצאה מהפיצוץ, נגרם כאוס של ממש בדרגים הגבוהים ביותר בהנהגה האירנית, וכן נהרסו כ-90% מהצנטריפוגות שפותחו במפעל הגרעיני.