בצל הדיווחים והחששות על אפשרות לגל תחלואה חמישי בישראל והשתוללות הגל הרביעי במדינות אירופה, ברחבי העולם הולכת ומתפתחת דאגה חדשה: וריאנט חדש ומדבק במיוחד. הווריאנט החדש, B1.1.529, זוהה בבוטסואנה, ונושא "מספר רב של מוטציות שעלולות להגביר את התחלואה שתפגע במערכת החיסונית של הגוף".

עד כה אותרו 10 מקרים של הווריאנט החדש ב-3 מדינות בלבד, אולם כמות המוטציות הגדולות שלו מעלות חששות כבדים בקרב החוקרים – מה שעשוי להגביר את יכולת ההדבקה שלו ולהוות סכנה חריגה למערכת החיסונית. עד כה אותרו 3 מקרים בבוטסואנה, 6 נוספים בדרום אפריקה ועוד מקרה אחד בהונג קונג, שם מדובר בתייר שחזר מביקור בדרום אפריקה.

תור לחיסונים בוינה, אוסטריה (צילום: רויטרס)
תור לחיסונים בוינה, אוסטריה | צילום: רויטרס

 ד"ר טום פיקוק, וירולוג ב"אימפריאל קולג' לונדון", פרסם בחשבון הטוויטר שלו פרטים חדשים על הווריאנט החדש. "כמות המוטציות הגדולה מגבירה מאוד את האפשרות שיש כאן מקום לחשש גדול ואמיתי", כתב. עוד הוא הוסיף ואמר "יש לעקוב ולנטר אותו בצורה טובה, דווקא בגלל פרופיל המוטציות הנורא שלו".

 

 

"הפעולה הטבעית ביותר של וירוסים היא לפתח מוטציות באופן תדיר ואקראי", אמרה ד"ר מירה צ'אנד, בכירה במערך שירותי הבריאות בבריטניה. "בכל פעם שאנו מזהים ווריאנט ומוטציות חדשים אנחנו מיד מביעים את החשש מפני הגברת ההתפשטות של הנגיף ברחבי העולם", הוסיפה. החוקרים ברחבי העולם בכלל ובדרום אפריקה בפרט עוקבים בדריכות אחר התפשטות הווריאנט החדש, לאחר שלאחרונה התגבר החשש מפני התגברות מואצת שלו באזור אחד לפחות ליד הערים יוהנסבורג ופרטוריה.

שיאי תמותה באירופה - הממשלות מחמירות את ההגבלות

בתוך כך, הלילה הפכה גרמניה למדינה החמישית באירופה לחצות את הרף המפוקפק של 100 אלף מתים מקורונה מאז פרוץ המגפה. ביממה האחרונה מתו 351 בני אדם, ובכך הצטרפה גרמניה לרוסיה, בריטניה, איטליה וצרפת. לצד זאת נמסר ממכון רוברט קוך במדינה כי נשבר גם שיא התחלואה היומי – ונעמד על יותר מ-75 אלף נדבקים חדשים אתמול.

הממשלה החדשה שהוכרזה אתמול בגרמניה תיאלץ להתמודד עם מצוקה קשה בבתי החולים במדינה, לאחר שבמרבית מחלקות הטיפול הנמרץ הודיעו כי בקרוב לא יישארו עוד מיטות אשפוז פנויות. בימים האחרונים דווח כי בתי חולים ומתקני טיפול רבים בדרום ומזרח גרמניה החלו להעביר מטופלים רבים לאזורים אחרים, בשל מצוקת מיטות האשפוז.

אתמול הכריזה ממשלת סלובקיה על סגר מלא למשך כשבועיים – ימים בודדים לאחר שממשלת אוסטריה הכריזה על מהלך דומה. שתי המדינות סובלות משיעורי התחסנות נמוכים במיוחד ביחס למדינות אחרות באירופה, וכעת נעשים מאמצים להגביר את מאמצי חיסון האוכלוסייה. בשבועות האחרונים נרשם בסלובקיה קצב ההדבקה הגבוה ביותר, וגם השכנות צ'כיה והונגריה רושמות נתוני תחלואה גבוהים במיוחד.

התפרצות נגיף הקורונה באוסטריה ובגרמניה (צילום: ap)
התפרצות נגיף הקורונה באוסטריה ובגרמניה | צילום: ap
תור לחיסונים בוינה, אוסטריה (צילום: רויטרס)
תור לחיסונים בוינה, אוסטריה | צילום: רויטרס

ההחלטה של ממשלת סלובקיה להטיל סגר כללי מגיעה לאחר שורת צעדים כושלים להטיל הגבלות ספציפיות על לא-מחוסנים בלבד. מהלך נוסף שקדם להחלטה הוא ניסיון להטיל הגבלות רק על אזורים שבהם נרשמו נתוני תחלואה גבוהים יחסית. כזכור, גם באוסטריה הוטל סגר כללי שבוע בלבד לאחר שהוטל סגר על לא-מחוסנים בלבד. ניכר כי אותן מדינות מתקשות להתמודד עם הביקורת על המהלכים שזכו למחאות נחרצות.

גם ממשלת איטליה החליטה אתמול על שורת צעדים חדשים להתמודדות עם הגל הרביעי המשתולל ברבות ממדינות אירופה, והטילה הגבלות נוספות על אוכלוסיית הלא-מחוסנים. בין היתר הוחלט כי כמעט כל עובדי הציבור במדינה, לרבות אנשי כוחות הביטחון, מורים, עובדים במשרדים ממשלתיים ועוד לא יוכלו להגיע לעבודה אם לא יתחסנו נגד הנגיף. עוד הוחלט כי לא-מחוסנים לא יוכלו להיכנס למועדונים, אולמות קולנוע, מסעדות, תיאטראות ועוד אם לא יציגו, לכל הפחות, בדיקה שלילית עדכנית.