את העלייה במחירי הדירות בבירות אירופה ובערים מרכזיות בארצות הברית אפשר לסכם בשתי מילים – "אפקט הקורונה". בלונדון לדוגמה, נכסים עם גינה הם מצרך נדיר, ואחרי חודשים ארוכים בסגר, הפכו למצרך מבוקש אפילו יותר. החיים החדשים שאימצנו עקב המגפה, שינו את הרגלי השכירות באנגליה. כעת, שהחיים חזרו לשגרה, המחירים עלו בהתאם.

לדברי מירב המתווכת, שמכירה את שוק הדירות האנגלי מקרוב, באנגליה יש עלייה של בין 6% ל-7% במחירי השכירויות. "בלונדון זאת עלייה של כ-2.5%, בעוד העלייה המאוד משמעותית היא דווקא מחוץ ללונדון", הוסיפה. "באזורים מסוימים באנגליה מחירי השכירות קפצו ב-13% אחוזים"

תמונת המצב הזו של שוק השכירות אינה נחלתה של ישראל בלבד. המצב בארץ אמנם רע יותר ממדינות אחרות. באוסטריה  רע יותר ממדינות אחרות, באוסטריה למשל, בונים פי שניים יותר דירות, למרות שהאוכלוסייה שם גדלה לאט יותר בהשוואה לישראל.

המציאות החדשה שבמסגרתה עובדים מהבית ושוכרים מחפשים שטח גדול יותר, הכניסה גם אזורים שלא סבלו מיוקר דיור חריג אל תוך בעיה שכעת הם חייבים להתמודד איתה.

גל שלישי באירופה (עיבוד: Kiran Ridley, Carsten Koall, Leon Neal, Bob Edme  (ap, afp, getty))
גל שלישי באירופה | עיבוד: Kiran Ridley, Carsten Koall, Leon Neal, Bob Edme (ap, afp, getty)

ברלין לא נחשבה עיר יקרה יחסית, אבל גם שם הופך יוקר הדיור ויוקר השכירות לבעיה של ממש ולאחד הנושאים הבוערים ביותר. במהלך הקורונה החליטה עיריית ברלין להקפיא את שכר הדירה ולא אפשרה לבעלי דירות להעלות את המחיר. כוונתם אולי הייתה טובה, אבל בהמשך בית המשפט ביטל את היוזמה וטען שאין לעירייה סמכות לבצעה .כעת בעלי דירות רבים דורשים מהשוכרים את ההפרש – מה שהוביל לבעיות כלכליות משמעותיות של רוב השוכרים.

המצב בעיר הפך לחמור עד כדי כך שבלחץ ציבורי הוחלט לערוך משאל עם בשאלה אם צריך להלאים את חברות הנדל"ן הגדולות של ברלין. היוזמה צפויה לעבור בציבור, והיא אומנם מראה עד כמה הציבור בברלין כועס, אבל היא לא באמת מחייבת את הרשויות.

גם בניו יורק רואים מגמה דומה - העיר התרוקנה במהלך הקורונה, שוק השכירות קפא, וכעת כשהחיים חזרו למעין שגרה, המצב השתנה והמחירים כבר הדביקו את הפער ויותר.

"אפקט הקורונה" שינה את שוק השכירות וכמו עם המגפה, גם כאן עוד מוקדם לראות את התמונה המלאה ועד כמה מדובר בשינויים שיחזיקו לטווח הארוך. האם, למשל, לצד המחירים העולים, שוכרים רבים שרצו עוד חדר או גינה, שהוציאו יותר כי הצליחו לחסוך, האם הם בשלב מסוים התקשו לשלם, זו בהחלט אפשרות, והיא מלמדת אותנו שהשוק הזה עוד יכול לעבור תהפוכות גדולות.