כחודש לאחר שנבחר בבחירות, אבראהים ראיסי הושבע היום (חמישי) לתפקיד נשיא הרפובליקה האסלאמית. לאחר שמונה שנים של ממשל מתון יחסית בהנהגת רוחאני ממחנה הרפורמיסטים, אירן נכנסה לפתחו של עידן חדש וקשוח יותר שבכוחו לבשר על שינויים במדיניות בבית פנימה ומחוצה לו. 

 ראיסי, שופט לשעבר, מנהיג שמרן קיצוני שדעותיו תואמות לחלוטין לאלו של מנהיגי הדת החזקים במדינה, נכנס לתפקיד בנקודת זמן קריטית. אירן נמצאת במשא ומתן עם ארה"ב על החייאת הסכם הגרעין, וראיסי גם נדרש להחיות את כלכלת ארצו, שנפגעה בשנים האחרונות מהסנקציות של הממשל האמריקני הקודם.

איברהים ראיסי הושבע לנשיא אירן  (צילום: reuters)
ראיסי בעת השבעתו | צילום: reuters

בטקס שהתקיים מוקדם יותר השבוע, שיבח המנהיג העליון של אירן ומי שלמעשה שולט בה, חמינאי, את הממשל הנכנס, בעוד שהנשיא היוצא, השייך כאמור למחנה השני, ישב והתבונן בנעשה בשקט מהצד. "בהעברת הכוח אנו מקדמים רעיונות חדשים ונחישות", אמר חמינאי. "זהו מקור התקווה לכל מי שיש לו מוטיבציה לשרת את המדינה כולה ואת בני הנוער בפרט". 

הליך הבחירות שהביאו את ראיסי לתפקיד התאפיין בשיעור השתתפות נמוך בקנה מידה היסטורי ולווה בביקורת על ההגבלות, לאחר שפאנל של אנשי דת ומשפטנים מנעו ממועמדים רפורמיסטים מרכזיים להתמודד בבחירות, במטרה להביא לניצחונו של ראיסי. לנשיא החדש יש גם רוב חזק בפרלמנט האירני, מה שיאפשר לו לקדם במהירות חקיקה שעשויה להוביל לשינויים. "יש לו אחדות בתוך שלושת ענפי השלטון, ואין צורך לדאוג שתחרות פנימית תגביל אותו", אמר ל-CNN פואד איזאדי, פרופסור באוניברסיטת טהרן.

נשיא אירן חסן רוחאני מצביע בטהראן (צילום: reuters)
נשיא אירן הקודם, רוחאני. ישב בצד והתבונן בראיסי | צילום: reuters

ברחובות טהרן עצמם ניתן להבחין בתערובת של אדישות, מעט תקווה והרבה פסימיות באוויר עם השבעת הנשיא החדש. כמה תושבים מקווים שהממשל של ראיסי יביא להקלה בסנקציות שמכבידות מאוד על כלכלת אירן אבל רוב האחרים לא מצפים שהמצב ישתפר. דעותיו ועמדותיו של ראיסי ביחס למדינות אחרות עלולות לגרום לכך שהסנקציות יישארו במקומן או אפילו יחריפו. עם זאת, ראיסי, בן ה 60, הבטיח לנקוט צעדים להסרת הסנקציות שבלמו את יצוא הנפט של אירן ופגעו במערכת הבנקאות.

ראיסי אישר את המשך קיום שיחות הגרעין אך הוא תומך בקו קשוח יותר בשיחות שנותקו בשבועת האחרונים. ראיסי עצמו נמצא תחת סנקציות אישיות בארה"ב בעקבות טענות על הפרות זכויות אדם כשהיה שופט. עלי, בעל עסק בטהרן אמר לרויטרס: "בכנות, אין לי תקווה, אני תומך בממשל הרפורמיסטי ומה שקרה במהלך שמונה שנות כהונתו של מר רוחאני, ממשל ה-'תקווה' כפי שהם מכנים זאת, גרם לנו דווקא לאבד תקווה. אני בספק אם מר ראיסי יכול לעשות משהו בנוגע לבעיות שנגרמו לאנשים בעקבות הסנקציות והלחץ הכלכלי".

שליט אירן, עלי חמינאי (צילום: reuters)
חמינאי. המנהיג האמיתי באירן | צילום: reuters

חברו ששמו לא נמסר הוסיף: "הלחץ הכלכלי הזה היה קשה במיוחד עבורנו הצעירים. במיוחד אלה שהתחתנו לאחרונה, כמוני, ואפילו לא יכולים להרשות לעצמם לאכול כמו שצריך, שלא לדבר על הרצון להקים משפחה. הדבר הראשון שאני באמת רוצה מהנשיא הוא להקל על הלחץ הכלכלי. החיים נהיו קשים מאוד". נוסעת באוטובוס אמרה: "אני חושבת שיש לו הרבה אויבים והוא לא יצליח לגבור עליהם. הכוח שנלקח מארצנו בשמונה השנים האחרונות- יחזור".

דגל אירן
תושב אירן אוחז בדגל ארצו. התושבים מיואשים



השינוי המהותי ביותר יכול לקרות במדיניות הכלכלית של אירן. רוחאני היה להוט לפתוח את אירן להשקעות זרות ולמשוך חברות מהמערב, אבל ראיסי תומך ברעיון של "כלכלת התנגדות" - הוא מבקש להפוך את כלכלת אירן לכלכלה ללא תלות בכוחות חיצוניים כך שזה יאפשר התמודדות טובה יותר עם השפעות הסנקציות הבין לאומיות תוך ניסיון לטפח תעשיות תוצרת בית.

ד"ר סיד מוסטפה קושצ'שם, אנליסט פוליטי בטהרן, אמר ל-CNN כי אמונתו של רוחאני בשיפור היחסים עם המערב, גם לאחר שממשל טראמפ החל במסע הלחץ המקסימלי שלו, הייתה אולי הטעות הגדולה ביותר שלו. אבל למרות תכניותיו של ראיסי, הסרת לפחות חלק מהסנקציות נגד אירן היא המפתח לשינוי כלכלי.