הפסקת אש בעוד פחות מ-48 שעות? סופו של מבצע "שומר החומות" שנמשך כבר עשרה ימים נראה באופק, וההערכה היא שרגיעה תיכנס לתוקפה החל מיום שישי הקרוב בשעות הצהריים - כך לפי מקורות שונים. במגעים שמתנהלים בין כלל הגורמים באזור, נראה כי מתגבשות הבנות שיאפשרו את סיומו של סבב הלוחמה. בדיון הערכת מצב שנערך אתמול (רביעי) בהשתתפות כל הצמרת הביטחונית, העריכו כי יידרשו עוד 48 שעות להשלמת המבצע. בכיר בחמאס ל-CNN: "ייתכן ותהיה הפסקת אש ב-24 השעות הקרובות".

סיקור N12 על המצב הביטחוני:

בתוך כך, נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, שוחח שוב אמש עם ראש הממשלה נתניהו והדגיש כי הוא "מצפה לרגיעה משמעותית עוד היום". גורמים מדיניים אמרו ל-N12 כי השיחה בין המנהיגים הייתה מכבדת, והתנהלה כ"בין ידידים", וכן כי ברור לכל ש"המבצע לא נמצא בחלקו הראשון או בחלקו האמצעי". הבית הלבן הודיע כי השניים דנו על ההסלמה ברצועה ועל התקדמותה של ישראל בפגיעת יכולות החמאס וגורמי טרור אחרים, וכן התייחסו למאמצים הדיפלומטיים המתמשכים של מדינות האזור ושל ארה"ב. ביידן אמר לנתניהו במהלך השיחה כי הוא מצפה לראות כבר באותו היום ירידה משמעותית בהסלמה שתאפשר הפסקת אש.

ג'ו ביידן (צילום: סאלי פאראג)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן | צילום: סאלי פאראג

בישראל מבינים כי האשראי הבין-לאומי ללחימה הולך ואוזל, אך נחושים שלא להיראות כמי שנכנעו ללחץ של ביידן - לא מול הבית הלבן, אלא בעיקר מול החמאס. על כן, מועבר בצינורות דיפלומטיים המסר לפיו הלחץ הבין-לאומי מזיק למטרה, מחזק את חמאס ומרחיק את הפסקת האש.

הלחץ הבין-לאומי ואווירת סיום המבצע נותנים את אותותיהם גם על טיב המשימות האופרטיביות בשטח: בהערכת המצב שהתקיימה הערב אצל שר הביטחון שעסקה גם בלחץ הבין-לאומי ובהישגי המבצע, הורה שר הביטחון גנץ לצה"ל לדחוס תוכניות מבצעיות משמעותיות בתחום שלילת יכולות ימיות ואוויריות, ולהתמקד במיצוי המאמץ של מבצע "דרום כחול" להשמדת מערך התת-קרקע.

שיחות נתניהו-ביידן, ואבו מאזן-ביידן

"אני מעריך במיוחד את התמיכה של נשיא ארה"ב ידידנו ג'ו ביידן לזכות ההגנה העצמית של מדינת ישראל", אמר ראש הממשלה נתניהו. לצד זאת הוא הדגיש: "אני נחוש להמשיך במבצע הזה עד שיושג היעד שלו - להחזיר את השקט והביטחון לכם, אזרחי ישראל". 

עוד התייחס רה"מ לביקורות בבסיס הקריה שבתל אביב ואמר: "אני בא עכשיו מהבור בקריה, מחמ"ל המבצעים של צה"ל - זה מרשים ביותר. כל יום שעובר אנחנו פוגעים בעוד יכולות של ארגוני הטרור, מסכלים עוד מפקדים בכירים, מפילים עוד מגדלי טרור ופוגעים בעוד מצבורי נשק".

נשיא ארה"ב קיים ביום שבת האחרון את שיחת הטלפון הראשונה שלו עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, מאז כניסתו לתפקיד. בשיחה ביידן הדגיש את מחויבותו לחיזוק השותפות בין ארה"ב לפלסטינים. כמו כן, הם דנו במתיחות הנוכחית במזרח ירושלים ובגדה המערבית, והביעו את רצונם המשותף לכך שירושלים תהיה מקום של דו-קיום לכלל הדתות.

מחמוד עבאס, אבו מאזן, הרשות הפלסטינית (צילום: רויטרס)
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן | צילום: רויטרס

באותו היום שוחח ביידן גם עם נתניהו ומלשכתו נמסר בעניין: "ראש הממשלה נתניהו הודה לנשיא על התמיכה הבלתי מסויגת של ארה״ב בזכות שלנו להגן על עצמנו. רה"מ נתניהו הדגיש בשיחה ואמר שישראל עושה הכול כדי להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים וההוכחה לכך היא שבמגדלים בהם יש יעדי טרור שמותקפים ע"י צה"ל הם מפונים מבלתי מעורבים".

בשליחותו של הנשיא האמריקני הגיע שליח לאזור כדי לנסות להרגיע את הרוחות, אך המאמצים האמריקניים, האזוריים והבין-לאומיים עדיין לא נשאו פרי. במהלך ישיבת הממשלה שנערכה אתמול ברמאללה, אמר אבו מאזן כי "מה שממשל הכיבוש עושה בעזה, כולל התוקפנות האכזרית כלפי האזרחים, הפגזה מכוונת של אזורי מגורים ומוסדות, הרס התשתיות, כמו גם הריגת נשים, קשישים וילדים הוא טרור ממלכתי מאורגן שביצע הכיבוש הישראלי ומעשים שהם פשעי מלחמה על פי החוק הבין-לאומי. לא נחסוך במאמצים כדי להביא את האחראים בפני בתי משפט בין-לאומיים".

פוליטיקה מעצמתית במועצת הביטחון של האו"ם

צרפת קראה אתמול למועצת הביטחון של האו"ם לפעול בעקבות ההסלמה הנוכחית, אך ארה"ב אמרה לאו"ם כי הצהרה ציבורית כרגע לא תסייע להרגעת המשבר. מועצת הביטחון, שמונה 15 חברים, קיימה את ישיבתה הפרטית השלישית בתוך שבוע, אלא שהיא לא הצליחה להגיע להסכמה באשר להצהרה אחידה.

ביידן ונתניהו (אכיון) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה נתניהו ונשיא ארה"ב ביידן | צילום: רויטרס

"לא שתקנו וגם אתם לא, אנחנו מוכנים לקדם מו"מ", אמרה השגרירה תומאס-גרינפילד למועצת הביטחון. "בכל הנוגע לפעולות נוספות של מועצת הביטחון, עלינו להעריך אם פעולה או הצהרה נתונה תקדם את הסיכויים לסיום האלימות. אנחנו לא סבורים שהצהרה פומבית כרגע תעזור להפחית את האלימות". בתוך כך, נשיא צרפת עמנואל מקרון, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ומלך ירדן עבדאללה, מנסים לעודד אף הם הפסקת אש. 

ברקע הדברים סין רואה הזדמנות לבידוד ארה"ב באו"ם. דיפלומט בכיר אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי סין מנצלת את הסיכוי לערער את ההנהגה של ארה"ב, חודשים ספורים אחרי שהנשיא ג'ו ביידן הכריז "אמריקה חזרה". בשבוע האחרון נרשמה התנגדות חוזרת מצד ארה"ב בהצהרה של 15 המדינות במועצת הביטחון של האו"ם בנושא ההסלמה בין ישראל לעזה.

ריצ'רד גואן, מנהל ארגון האו"ם בקבוצת החשיבה של קבוצת המשבר, טען: "ארה"ב ניסתה להפעיל לחץ על סין לתמיכה בפעולה של ארה"ב על מצבים כמו מיאנמר, ועכשיו וושינגטון מפסיקה את מועצת הביטחון כדי לדבר על המזרח התיכון. זה פוגע במוניטין של צוות ביידן באו"ם ומשאיר את סין שנראית ככוח האחראי. דובר המשימה של סין באו"ם אמר לרויטרס: "רוב חברי מועצת הביטחון מקווים לראות את המועצה ממלאת תפקיד בקידום הפסקת אש ועצירת האלימות. סין, כנשיאת המועצה, חייבת למלא את אחריותה".