פרויקט מיוחד: מבצע "שומר החומות" התניע באירופה גל חדש של אנטישמיות שמורגשת היטב. עשרות הפגנות אנטי-ישראליות התרחשו ברחבי היבשת, כמה מהן אלימות במיוחד, כולל מול שגרירות ישראל בבריטניה. המספרים מדברים בעד עצמם - ישנה עלייה של 500% במספר התקריות האנטישמיות בסך הכול בימי המבצע, ומאחורי כל תקרית כזאת ישנו קורבן שהותקף פיזית או מילולית רק בשל היותו יהודי. שליחנו באירופה חזר אל האנשים שנפגעו, שמע מהם על התסכול הממושך והדרישה להוביל שינוי ממשי לפני שיתרחש אסון

"השנאה בעיניים זה דבר שלא ראיתי ככה"

יוכי דיוויס היא יהודייה שמתגוררת בלונדון כבר 36 שנה, אלא שרק בשנים האחרונות, בצל מבצע צוק איתן ועלייתו של ג'רמי קורבין, מנהיג הלייבור השנוי במחלוקת, היא חשה צורך להיאבק למען הנרטיב הישראלי. "כל השנאה והאנטישמיות פתאום יצאו", היא מספרת טוענת שהמצב בבריטניה גרוע יותר מאי פעם. "השנאה בעיניים זה משהו שאף פעם לא ראיתי כמו עכשיו. העובדה שהם מרגישים שהם יכולים לעשות את זה ברחובות אנגליה. יש בהם שנאה פתוחה וגלויה, ואף אחד לא עוצר אותם. זו ממש סכנת חיים, זה דבר שלא ראינו עד היום".

 

הפגנה נגד אנטישמיות בצרפת (צילום: AP‎, חדשות)
עלייה של 500% במספר התקריות האנטישמיות במהלך המבצע, אילוסטרציה | צילום: AP‎, חדשות

"זה מפחיד אותי"

בקרב הקהילה היהודית יש תחושה שהצד השני מקצין את השיח, מאבד את הפחד ומשחרר את כל הבלמים. התחושה הזו משותפת גם לאלו שהולכים ברחוב וגם לתלמידים היהודים בבתי הספר. ביני רייד בת ה-15 נולדה בבריטניה להורים יהודים בריטים, היא לא מדברת בכלל על ישראל ועדיין חשה את האנטישמיות. רייד משתפת בחוויה שעברה: "אנשים שהיו קרובים אליי התנהגו ממש באנטישמיות, זה היה מאוד מפתיע. בעתיד, אם זה יחמיר זה יכול להוביל לסוג של שואה שנייה, זה מה שהכי מפחיד אותי".

 הגל החדש של האנטישמיות לא מתפשט רק בבריטניה. נח רה בן ה-13 הוא יהודי שווודי, שחבריו תקפו אותו על רקע דתן. בשנה הבאה אמו של נוח, קרולינה רה, תוציא את נח מבית הספר המעורב ותעביר אותו לבית ספר יהודי.

 

אנטישמיות (צילום: AP_Martin Meissner)
האנטישמיות החדשה מורגשת במיוחד בבתי הספר, אילוסטרציה | צילום: AP_Martin Meissner

"החברה השוודית מציגה את עצמה כפתוחה וידידותית לכולם, אבל כשמשהו קורה בישראל - אז כל השנאה יוצאת", מספרת רה. לא רחוק משם, בנורווגיה, שבה יש קהילה יהודית קטנה המונה רק 1,500 חברים, מספרים על תופעות מחרידות. אמיליה גריידי אנדרסן, תלמידה יהודייה בבית הספר במדינה מספרת: "בנורווגיה 'יהודי' זו קללה. לקרוא למישהו יהודי זה מאוד מעליב. אנשים שואלים אותי כמה פלסטינים אני רצחתי".

והאם בצל האנטישמיות הגואה יהודי באירופה שוקלים לעלות לארץ? מבחינתם התשובה ברורה - הם מתכוונים להישאר בבית. "זו לא ארצנו, הבית שלנו כאן", מספרים הוריה הבריטים של ביני רייד. "זה הבית שלנו, אנחנו בריטים אמיתיים, אני חצי מיורקשייר וחצי יהודייה. בסופו של דבר, אנחנו יהודים בריטיים, למה שאני אצטרך לעזוב?".