הרוחות בוושינגטון עדיין סוערות: ההליך להדחת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי להתחיל היום (שני) באופן רשמי, עם הגשת ההצעה על ידי חברי הקונגרס הדמוקרטים. כדי להדיח נשיא מכהן, המחוקקים צריכים להאשים את הנשיא בפלילים ולאחר מכן להשיג רוב של שני שלישים בסנאט – אך ככל הנראה הסיכויים לכך קלושים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הצעת החוק להפללת הנשיא שתוגש ושהקונגרס צפוי להצביע עליה עוד השבוע, טראמפ מואשם ב"הסתה להתקוממות". ההצעה מפרטת את אמירותיו של טראמפ שעשויות להתפרש כקריאה לפעול באלימות ולהסתה שהובילה את תומכיו להסתער על בניין הקפיטול ביום רביעי בשבוע שעבר, בזמן שנערכו הדיונים לאישור תוצאות ההצבעה לבחירות לנשיאות.

תומכי טראמפ מסרבים להכיר בהפסד ופתחו במהומות, גבעת (צילום: AP)
תומכי טראמפ מסתערים על בניין הקפיטול | צילום: AP

"הנשיא טראמפ סיכן באופן חמור את ביטחונה של ארצות הברית ומוסדות השלטון שלה", נכתב בהצעה מטעם הנציגים דייוויד סיסילין מרוד איילנד, טד ליו מקליפורניה, ג'יימי רסקין ממרילנד וג'רולד נדלר מניו יורק. "הוא יישאר איום על הביטחון הלאומי, הדמוקרטיה והחוקה  אם יורשה להישאר בתפקידו".

המחוקקים הוסיפו והאשימו את טראמפ בכך שהוא מאיים על שלמותה של המערכת הדמוקרטית האמריקנית. "טראמפ בגד באמונו כנשיא, על ידי פגיעה מובהקת בתושבי ארצות הברית", כתבו.

ההצעה של חברי הקונגרס הדמוקרטים גם מצביעה על טענות השווא, החוזרות והנשנות, של טראמפ, לפיו הוא ניצח בבחירות – זאת בניגוד לתוצאות האמת. בהצעה גם מוזכרת דרישתו, לכאורה, של טראמפ  ממזכיר מדינת ג'ורג'יה "למצוא" קולות נוספים כדי להפוך את תוצאות הבחירות לנשיאות במדינה, בהן זכה ג'ו ביידן.

Copy of שוטרי הקפיטול מאיימים באקדחים על המפגינים (צילום: AP)
שוטרי הקפיטול מאיימים על מפגינים באקדחים | צילום: AP

הליך ההדחה צפוי להיכשל ללא תמיכת הרפובליקנים. בשלב הראשון של ההליך נדרש רוב בבית הנבחרים, אותו לא יתקשו הדמוקרטים להשיג. בשלב הבא, נדרש רוב של שני שלישים בסנאט – שהסיכויים להשיגו קלושים למדי. לכך נוספת העובדה שהקונגרס נמצא בפגרה, ועל מנת לכנס אותו בימים אלו נדרשת הסכמה גורפת בקרב כל 100 הסנאטורים.

התיקון ה-25: דרך נוספת להדחת הנשיא

במקביל לניסיון להדיח את טראמפ באמצעות אישום בפלילים, קבוצה בהנהגתה של יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי תבקש הצבעה מהירה גם על החלטה הקוראת לסגן הנשיא מייק פנס ולשרי הקבינט להפעיל את התיקון ה-25 שבאמצעותו ניתן להדיח נשיא מכהן.

התיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, שאושר ואומץ בשנת 1967 בעקבות רצח הנשיא קנדי ב-1963, עוסק באפשרות להדיח נשיא שהוגדר "לא כשיר" לכהן בתפקיד. הפסקה הרביעית בתיקון לחוקה מפרט את התנאים להדחת נשיא ש"לא מסוגל לבצע את תפקידו", אך לא מתפטר באופן עצמאי. כוונת הכותבים של התיקון ה-25 לחוקה היא להציע פתרון למצבים שבהם הנשיא מוגבל בביצוע תפקידו, מבחינה פיזית או מבחינה נפשית. חלק מהמומחים בארה"ב מרחיבים את ההגדרה החוקתית וטוענים כי מדובר גם על נשיאים ש"לא כשירים באופן מסוכן" למדינה. עם זאת, הם לא מפרטים מה מגדיר את המצבים שבהם נשיא נחשב "מסוכן".

המהומות בקפיטול: התחדש הדיון על מינוי ביידן ‎ (צילום: רויטרס, רויטרס_)
מייק פנס וננסי פלוסי | צילום: רויטרס, רויטרס_

כדי להפעיל את התיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, סגן הנשיא מייק פנס ורוב חברי הקבינט של הנשיא טראמפ צריכים להכריז עליו כלא כשיר לבצע את תפקידיו ולהדיחו מהתפקיד. סגן הנשיא פנס יקבל על עצמו את סמכויות הנשיא במקרה כזה. דרך הפעולה הזו הייתה על הפרק בימים האחרונים, אולם לא סביר שאכן תופעל. זאת לאור הסיכויים הנמוכים למצוא 8 חברי קבינט שיתמכו במהלך, ודיווחים על סירוב מצד פנס להפעיל את הסעיף.