הודו הייתה אחד ממוקדי ההדבקה הגדולים בעולם עד ספטמבר, עם כ-100 אלף מאומתים חדשים מדי יום. אלא שמאז ספטמבר, המספרים החלו לרדת משמעותית ועומדים כעת על כ-11 אלף נדבקים ביום. מדענים מתקשים למצוא הסבר מניח את הדעת לצניחה הזו בתחלואה, ואומרים שלא מבצע החיסונים שהחל במדינה בינואר, ולא חובת עטיית המסכות יכולים להסביר את התופעה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רשת sky news מדווחת שנתונים רשמיים מחודש נובמבר מראים ש-90% מהמיטות במחלקת טיפול נמרץ בבית החולים ניו דלהי שמצוידות במכונות הנשמה היו תפוסות - אך בשבוע שעבר התפוסה עמדה על 16% בלבד.

תוכנית החיסונים במדינה החלה בינואר, ומומחים אומרים שהיא אומנם משפיעה, אך אינה יכולה לבדה להוריד את התחלואה עד כדי כך. בממשל ההודי סבורים שלחובת עטיית המסכות יש השפעה מרכזית על בלימת ההדבקה במדינה, ובחלק מהערים הוטלו קנסות כבדים למי שלא עטה מסכה.

אכיפת הגבלות קורונה בהודו (צילום: רויטרס, רויטרס_)
אכיפת הגבלות הקורונה בהודו | צילום: רויטרס, רויטרס_
מאניש קומר, המתחסן הראשון בהודו (צילום: רויטרס_)
"החיסונים לבדם לא יכלו להוריד את התחלואה עד כדי כך". מאניש קומר, המתחסן הראשון בהודו | צילום: רויטרס_

אבל גם במקרה הזה, המומחים אומרים כי לא ניתן לייחס את הירידה לחובת העטייה בלבד וגם לא לה ולחיסונים יחד, מכיוון שהירידה במספר המאומתים אחידה ברחבי הודו, ואילו חובת עטיית המסכות שונה באזורים שונים. "אם לא נדע את הסיבה, ייתכן גם שאפשר לעשות דברים מסוימים בלי לדעת שהם עשויים להוביל לעלייה בתחלואה", אומר ד"ר שהיד ג'אמל, חוקר וירוסים באוניברסיטת אשוקה שבהודו.

וינטה באל, חוקרת מערכות חיסוניות במכון הלאומי לאימונולוגיה בהודו, אמרה ל-Sky news כי ייתכן שאזורים מסוימים כבר הגיעו לחסינות עדר, אם כי האוכלוסייה בכללותה נותרה פגיעה, במיוחד לנוכח המוטציות. בבדיקת נוגדנים ארצית שערכו סוכנויות הבריאות הלאומיות נמצא כי אחד מכל חמישה הודים נדבק בנגיף לפני תחילת חלוקת החיסונים. שיעור זה נמוך בהרבה מ-70% הנחוצים לחסינות העדר.

קורונה, הודו (צילום: Sanjoy Karmakar / Shutterstock.com)
בדיקת חום בהודו | צילום: Sanjoy Karmakar / Shutterstock.com

למרות זאת, הסקר הראה כי יותר אנשים נדבקו בערים ולא בכפרים, והנגיף נע לאט יותר באזורים כפריים. "באזורים כפריים יש פחות צפיפות, אנשים עובדים בשטחים פתוחים יותר והבתים מאווררים הרבה יותר",  אומר ד"ר קסרינאת רדי, נשיא הקרן לבריאות הציבור בהודו. "אם ערים מסוימות מתקדמות להשגת חסינות עדר וגם נוקטות אמצעי זהירות עם מסכות והתרחקות חברתית, אז ההדבקה האיטית באזורים הכפריים של הודו עשויה לספק הסבר לירידה הפתאומית במקרים".

על פי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, הודו רשמה יותר מ-10.9 מיליון נדבקים ו-155,813 מקרי מוות מקורונה מאז תחילת המגפה. הודו היא האוכלוסייה השנייה בגודלה בעולם עם יותר מ-1.3 מיליארד תושבים.