האם יש עוד מדינות באירופה שמתכוננות להטיל סגר מלא בדומה לישראל?

מה שקורה בבריטניה זה שהכריזו על מודל רמזור. חילקו את המדינה ל-3 רמות, כך שהמדינה הגבוהה ביותר היא זו שתכיל את מרב ההגבלות. שאר האזורים הירוקים של המדינה ימשיכו לפעול כרגיל. אנחנו רואים צורת טיפול דומה ברוב מדינות אירופה. האפשרות לסגר תמיד נמצא בשיח, אך כרגע אין מדינה באירופה שמתכוננת בזמן הקרוב להכריז על סגר מלא. 

האם הבריטים נשמעים להנחיות בגלל הטראומה מהגל הראשון או שהם מזלזלים?

יש תפיסה כאילו הישראלים לא ממושמעים ומצייתים להנחיות וכאילו מדינות אחרות באירופה כן מצייתים - אני חולק על התפיסה הזאת. עד היום רוב המדינות באירופה לא כופות על האזרחים עטיית מסכות בחוץ - אם כי זה מתחיל להשתנות עכשיו. הגבלות מרחק של 500 מטר או של קילומטר זה לא דבר נפוץ באירופה. שוטרים לא עמדו ותפסו אנשים שהתרחקו מהבית מרחק מסוים. הישראלים צייתו דיי טוב בגל הראשון, יחסית למקומות אחרים. גם כאן בבריטניה לא תמיד מצייתים. הפגינו כאן 15 אלף איש נגד תקנות הקורונה, והם לא שמרו על ההחיות והתעמתו עם השוטרים. זה קרה לא רק בבריטניה אלא גם בעוד מדינות באירופה.

האם כל האנשים בלונדון עם מסכות?

יש חובת מסכות בפנים, בחנויות וכדו'. גם כאן במסעדה שאני יושב כעת אם לא הייתי מזמין שתייה אז הייתי צריך לשבת עם מסכה. בתחבורה ציבורית חייב מסכה. זה נכון גם ברוב המקומות באירופה. גם באיטליה חייבו מסכות, אבל ברוב המקומות עיקר החיוב הוא במקומות סגורים. גם בצרפת יש חובת עטיית מסכות בחוץ.

מה עם משחקי כדורגל? באילו מדינות אירופה מתאפשרת הגעה למשחקים?

זה עניין לא כל כך פתור. מנסים לפתור את זה - גם כאן יש קבוצות לחץ. בחלק מהמקומות, בבלגיה אם אני זוכר נכון, אז איפשרו לאנשים להגיע למשחקים. בגרמניה לא מאפשרים. הדברים האלה משתנים כל הזמן וקורים תוך כדי תנועה.

מה המדיניות בכל הנוגע לקנסות?

בכל הקשור לקנסות נעשה כאן שינוי. בהתחלה הקנס היה 100 פאונד למי שמפר הנחיות כמו עטיית מסכה. ראו שזה לא עובד ולכן הכפילו את הקנס ל-200 פאונד, כל קנס נוסף שאתה מקבל מכפיל את עצמו - עד ל-6,000 פאונד אם אני זוכר נכון. הפרת בידוד יכולה להגיע ל-10,000 פאונד, כשהקנס הראשון הוא 1,000 פאונד. יחד עם זאת, אתם לא תראו כאן שוטרים שעוצרים אדם שישב לבד ולא עטה מסכה. 

איך איטליה מתמודדת עם התפרצות הקורונה המחודשת?

איטליה היא דוגמה מצוינת למדינה שחוותה טראומה משמעותית ושינתה את הגישה שלה לקורונה. בתקופה האחרונה איטליה היא מדינה עם אחוזי ציות מאוד גבוהים - הרבה אנשים עוטים מסכות. יש אומנם עלייה בתחלואה אבל גם באיטליה מדברים על כך שנלמד הלקח וההתנהלות שלהם שונה ממה שהייתה בגל הראשון. יש אזורים במדינה שהפאבים נסגרים מוקדם, נאסר על התקהלויות וכו'. 

מה לגבי בתי כנסת?

זה עניין מעניין, זה תלוי במדינה. יש הגבלות על בתי תפילה, יש מקומות שמאפשרים עד 20 מתפללים בבת אחת, יש מקומות שמתירים שליש מהמתפללים, שזה תלוי בגודל של מקום התפילה. בעיקרון כן מתפללים בבתי כנסת, מסגדים וכדו' אבל תחת הגבלות מסוימות. כאן בלונדון במהלך החגים נכנסו שוטרים לבתי כנסת כדי לוודא שההגבלות נשמרות. 

מה לגבי מערכת החינוך?

ברוב המקומות היא פועלת כמעט כרגיל. בחלק מהמדינות יש חובה על הילדים לעטות מסכות. יש הבדל בין הגל הראשון והגל השני - יש ויכוח אם לסגור או לא לסגור וגם יש החלטה של המנהיגים שמערכת החינוך זה הדבר האחרון שנוגעים בו בגל הזה. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון כתב מאמר בו הוא אמר שהוא יסגור פאבים לפני שהוא יסגור את מערכת החינוך - כאן בבריטניה זה דבר מאוד משמעותי, לסגור פאבים זה כמו לסגור בתי כנסת. 

האם אפשר להיכנס מהארץ למדינות באירופה?

ישראל כרגע מוגדרת כמדינה אדומה. יש איזשהו מדד שמשתנה ממדינה אחת למדינה אחרת, אבל בכל המדדים היא נחשבת אדומה. כאן בבריטניה יכולים להיכנס ישראלים אבל זה מצריך שבועיים בידוד. זה לא משנה אם יש לכם דרכון זר או דרכון בריטי  - כל זמן שאתם מגיעים לכאן אתם צריכים להיכנס לשבועיים בידוד. לכאורה אמורים לאכוף את זה, אבל שמעתי מכמה אנשים שזה לא באמת נאכף - אבל אני לא מתחייב על כך.

איך השפיעה הקורונה על עבודתך כעיתונאי?

הקורונה השפיעה עליי בכך שאני לא יכול לטוס בתוך אירופה בחופשיות. כאן בבריטניה אפשר להסתובב חופשי בתור עיתונאי, זה נחשב מקצוע חיוני. העבודה השתנתה בכך שאני עוסק כמעט אך ורק בנושא הקורונה.