המדינה שהחליטה לבדוק את כל תושביה: מדינה קטנה ממרכז אירופה הופכת בימים אלה לדוגמה המדוברת ביותר ביבשת ובמקומות נוספים בעולם למאבק בקורונה. סלובקיה, על חמישה מיליון וחצי תושביה, מנסה ביצירתיות דרך אחרת שאולי תמנע סגר ובתקווה - תחסל את הגל השני.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מרבית התושבים קיבלו מסרונים שהודיעו להם שלמעשה הם מחויבים לעבור בדיקת קורונה - בדיקה מהירה וחינמית. מי שסירב - נכנס לבידוד. 40 אלף אנשי צוות נדרשו לתפעל 5,000 אתרי בדיקה בכל רחבי המדינה. מי שניהל את המבצע היה הצבא והוא הוגדר המבצע הלוגיסטי המורכב ביותר בסלובקיה מיום הקמתה.

"כל מי שעושה את הבדיקה מקבל אישור כזה שאומר שהוא שלילי, תאריך והכול", מספר תומר פחימה, ישראלי שמתגורר במדינה. "מי שמסרב לעשות את הבדיקה פשוט נכנס לבידוד. עשרה ימים אסור לו לצאת, לא לקניות, לא לשום מקום".

המודל הסלובקי (צילום: N12)
מדינות נוספות יאמצו את המודל הסלובקי? | צילום: N12

בגל הראשון סלובקיה הייתה סיפור הצלחה בינלאומי. פעילות מהירה של הממשלה, סגר יעיל, שיתוף פעולה של האזרחים, כולם זכו לתשבוחות. אלא שאז הגל השני הגיע. יש שם כמעט 3,000 מאובחנים ביום. בסלובקיה אומרים שבתוך שבועיים היו עלולים להגיע לקריסה.

החיוביים לנגיף הוכנסו לבידוד, השליליים - המשיכו בשגרה 

אל מול קריאות להיכנס לסגר הממשלה חיפשה פתרון יצירתי - וכך הגיעה התוכנית לבדוק את רוב האוכלוסייה. בסוף שבוע אחד נבדקו יותר משלושה מיליון וחצי אזרחים והתברר שאחוז מכלל הנבדקים, 38,000 בני אדם, נמצאו חיוביים לנגיף. הנשאים נכנסו לבידוד, השליליים הורשו להמשיך בשגרה תחת הגבלות.

יש עם המודל הזה בעיות. הבדיקות המהירות סובלות מבעיית אמינות. ייתכן שבסלובקיה "מסתובבים חופשי" אנשים שאובחנו כשליליים, אבל הם בעצם חיוביים. זה נלקח בחשבון. ולמרות הבעיות - העולם עוקב בסקרנות. מבריטניה כבר שלחו צוות מומחים לסלובקיה ללמוד את השיטה ומיישמים אותה כפיילוט בעיר ליברפול.

המודל הסלובקי (צילום: N12)
בדיקות ל-5.5 מיליון תושבים | צילום: N12

"המודל הסלובקי, לטעמי, לא מתאים למדינת ישראל, בעיקר בגלל ההיבט הכופה שבו", אומר פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב. "אנחנו צריכים להשתמש בתמריצים, אנחנו צריכים לעודד אנשים, לעשות הסברה, ובמיוחד לעשות את זה מותאם לקבוצות אוכלוסייה שונות".

זו תוכנית שנוסתה כבר במקומות קטנים יותר בעולם, אבל זו הפעם הראשונה שמדינה עם מיליוני תושבים מנסה אותה. אין ספק שגם מדינות דומות אחרות צריכות לעקוב בתשומת לב אחרי מה שקורה שם.