בעולם ממתינים לשמוע את הבשורה על אישור של אחד החיסונים שפותחו על ידי הרשויות הרגולטוריות. במהלך ההמתנה, יש אנשים שעובדים כבר במשך חודשים על השלב הבא - "האתגר הלוגיסטי הגדול ביותר בהיסטוריה" - הפצת החיסון ברחבי העולם. "חיסון כשלעצמו הוא חסר תועלת" מדגישים גורמים פדרלים בארה"ב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לאחר שהחיסון יאושר, שרשרת אירועים מורכבת להפליא תתחיל. אירועים אלה מוכרחים להתרחש בתיאום מושלם על פני שרשרת אספקה ​​גלובלית שצריכה להגיע אפילו לאזורים המרוחקים ביותר על פני כדור הארץ. קלי מור, עובדת המערכת האמריקנית הפדרלית, מזכירה שאותה שרשרת אספקה התקשתה לספק לכל המדינות מסכות, כפפות חד-פעמיות וציוד מגן במשך חודשים ארוכים.

מדינות ה-G20 וקרן ביל ומלינדה גייטס - מצטרפים למבצע

"ההיקף והעוצמה של מה שאנחנו מדברים עליו, הוא מבצע שאין שני לו", אומרת אורין לוין, מנהלת הפצת חיסונים בקרן ביל ומלינדה גייטס. לוין מספרת שרשימת התקלות הפוטנציאליות במערכת לא נותנת לה לישון בלילות כבר חודשים. היא אומרת שחייבים להתמודד עם האתגרים הלוגיסטיים האלה כי זה מה שיידרש כדי לסיים את המגפה. "המפתח להתגברות על המורכבות הוא תכנון מוקדם", טוענת לוין.

ביל גייטס (צילום:  JStone / Shutterstock.com)
ביל גייטס: "אנחנו יודעים לעבוד עם ממשלות, אנחנו יודעים לעבוד עם חברות תרופות, עלינו למלא תפקיד מפתח" | צילום: JStone / Shutterstock.com

הניו יורק טיימס פרסם אמש מאמר נרחב על חלקה של הקרן של ביל ומלינדה גייטס בניסיון להביס את הקורונה ברחבי העולם, כולל במדינות העניות ביותר. בכתבה נשאל גייטס האם ביכולתם לעשות זאת. גייטס ענה: "אנחנו יודעים לעבוד עם ממשלות, אנחנו יודעים לעבוד עם חברות תרופות, חשבנו מראש על התרחיש הזה. אנחנו צריכים - לפחות מבחינת המומחיות והיחסים - למלא כאן תפקיד מפתח".

מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם אמרו השבוע שיבטיחו חלוקה סבירה והוגנת של חיסונים, תרופות ובדיקות קורונה ברחבי העולם, כך שמדינות עניות לא "יישארו בחוץ". עם זאת לא פורסמו פרטים ספציפיים על מערכת ההפצה. בהכרזת הסיכום של הוועידה נכתב שמדינות ה-G20 תומכות בפרויקט עולמי לחיסונים, לבדיקות ולטיפול תרופתי. "לא נחסוך במאמצים כדי להבטיח גישה ברת השגה ושווה לכל האנשים", נכתב בהודעה.

"חיסונים מתקלקלים לעיתים קרובות"

למרות זאת, רבים וביניהם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש והקנצלרית אנגלה מרקל, דואגים שאין פעולות של ממש מאחורי ההבטחות. המגזין ווקס מצטט בכירה ביוניסף שאמרה: "המילים יפות, אבל בפועל פרויקט הפצת החיסון לאוכלוסייה רחבה ייתקל כעת במשוכה לוגיסטית אדירה". הבכירה הסבירה שחיסונים הם תרופות שבריריות שדורשות בקרת טמפרטורה קפדנית כדי שלא יתקלקלו, ולדבריה - הם מתקלקלים לעיתים קרובות.

אנגלה מרקל (צילום: shutterstock_drop of light)
אנגלה מרקל: אין פעולות של ממש מאחורי ההבטחות | צילום: shutterstock_drop of light

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כמחצית מהחיסונים המופצים ברחבי העולם הולכים לפח, בעיקר בגלל ​​שליטה לא נכונה בטמפרטורות האחסון. "הם מאבדים את האפקטיביות ואת העוצמה שלהם אם הם נחשפים לטמפרטורות מחוץ לטווח שבו הם אמורים להישמר", אמרה מישל זיידל, מומחית שרשרת אספקת החיסונים של יוניסף.

פגיעות זו מהווה בעיה גדולה עוד יותר במאבק נגד הקורונה שבו כמעט כולם בעולם פגיעים, כך שכמעט כולם יזדקקו לזריקה. מיליארדי אנשים יאלצו להתחסן ברחבי העולם - ככל הנראה בשתי מנות - ובמהירות. לפי הפרסומים של חברות התרופות, החיסונים של פייזר נדרשים לאחסון בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות צלזיוס, והחיסון של מודרנה נדרש לאחסון במינוס 20 מעלות. בחברות טוענים כי הם כבר נערכים לאתגר זה ומשקיעים במכשירים מקפיאים, בהובלה ובמעקב טמפרטורות - אולם בשל ריבוי התחנות וההעברות, יש סיכוי גבוה לתקלות.

"שרשרת הקור" - האם החיסון יגיע למדינות העולם השלישי?

אישור על ידי מנהל המזון והתרופות (FDA) הוא תהליך מייגע, יקר וממושך - אולם הוא לא קו הסיום לפרויקט החיסונים. "ברגע שחיסון נוצר ואושר, זה לא אומר שכולם בריאים והכול בסדר, המרכיב המבצעי הוא די מורכב", אמר ד"ר קיסר ג'אווהריאן האמריקני. "מעולם לא ניסינו לתת חיסונים למאה מיליון אמריקאים בפרק זמן קצר".

"צריך להילחם אולי במתנגדי חיסונים" (צילום: רויטרס, חדשות)
החיסונים מאבדים את האפקטיביות אם הם נחשפים לטמפרטורות מחוץ לטווח בו אמורים להישמר | צילום: רויטרס, חדשות

בארה"ב מחכים לתוכנית ומימון ממשלתי להפצת 300 מיליון מנות של חיסון שייוצר עד ינואר 2021. אך החיסונים צריכים לעבור מהמפעלים למתקני המשלוח, למשאיות ולבתי החולים, למרפאות ולבתי המרקחת, ובסופו של דבר לזרוע של כלל הציבור - כל זאת מבלי לזוז מטווחי טמפרטורה צרים וספציפיים. סדרה כזו של מעברים תחת בקרת טמפרטורה קפדנית המכונה "שרשרת הקור" - היא שמייצגת את אחד האתגרים הגדולים ביותר שהעולם נתקל בו, וכל שלב יכול להיות החוליה החלשה.

מדובר באתגר גדול במיוחד מכיוון שחיסונים מיוצרים רק בקומץ מתקנים ברחבי העולם. החיסונים דורשים רשת בין-לאומית רחבת ידיים של אתרי תחבורה ואחסון, כדי שהחיסונים יגיעו לכל מקום שבו הם נדרשים. בבתי חולים גדולים במדינות מפותחות רבות יש מתקני אחסון קירור מיוחדים הדרושים לאחסון חיסונים. אך גם בעולם העשיר במרפאות ובבתי מרקחת קטנים, אין לחלק מבתי החולים הגדולים מקפיאים מיוחדים קרים במיוחד, הדרושים לאחסון חיסון כמו זה שפותח על ידי פייזר, במיוחד בכמויות גדולות. בעולם השלישי, במדינות העניות - האתגר גדול עוד יותר.