הקורונה בעולם: ראש ממשלת בריטיניה בוריס ג'ונסון אושפז בבית חולים, 10 ימים לאחר שנדבק בקורונה. במקביל, שינויי המגמות במוקדי התפרצות המחלה נמשכים: באיטליה ובספרד מתחילים לשדר אופטימיות זהירה, אך בארה"ב ובבריטניה נערכים לשיא ההתפשטות בתוך שבוע. בינתיים בשוודיה - שגרה כמעט מלאה, אך מספר המתים בה רב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פינויו של ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון לבית חולים מגיע 10 ימים לאחר שפורסם כי נדבק בנגיף הקורונה. הוא אושפז לצורך ביצוע בדיקות, ועל פי מקורביו זהו צעד שננקט ליתר ביטחון - בעקבות התסמינים שמהם הוא סובל.

במקביל, איטליה וספרד, המדינות שהוכו באופן החמור ביותר מנגיף הקורונה באירופה עד כה, מתחילות לראות מעט אור עם מגמה קלה של שיפור. באיטליה מדווחים על ירידה במספר הקורבנות, כמו גם במספרם של החולים המאושפזים בטיפול נמרץ. גם בספרד ישנה מגמת שיפור – עם פחות מ-700 מתים במהלך היום.

בבריטניה, לעומת זאת, קיים חשש כבד מהחרפה במצב כבר בשבוע הקרוב. המדינה, שעל פי ההערכות נמצאת כשבועיים מאחורי איטליה ברמת ההתפשטות של הנגיף, חוששת שהנגיף יקבל "זריקת עידוד" בחסות מזג האוויר. הימים הקרובים צפויים להיות נוחים, מה שעלול לרופף את המשמעת הציבורית. מומחים מעריכים כי שיא ההתפרצות יגיע ב-12 באפריל.

בתוך כך, המלכה אליזבת' תישא נאום מוקלט ברשתות התקשורת הבריטיות, ובו תפנה לאומה בעקבות משבר הקורונה. המאורע הינו מיוחד ודרמטי, שכן כמוהו קיימה המלכה רק 3 פעמים קודם לכן בעבר במהלך 68 שנותיה בארמון.

ניו יורק נטושה במשבר הקורונה (צילום: reuters)
בארה"ב מצפים לגל של החמרה. ניו יורק הנטושה | צילום: reuters

בארצות הברית היו מעט יותר מעודדים אתמול, עם מספר מתים נמוך יותר במהלך היום לעומת השבוע שעבר. המצב עדיין חמור - כמעט 330 אלף בני אדם נדבקו ברחבי המדינה ולמעלה מ-9,000 מתו מהנגיף, מחציתם ממדינת ניו יורק. על פי ההערכות בתוך מספר ימים יגיע רגע השיא של ההתפרצות. הרופא הראשי ש הבית הלבן הזהיר מפני "הפרל הארבור של הקורונה בארצות הברית".

אך למרות ניסיונות הבלימה, בחלק מהמדינות ברחבי ארצות הברית אין הנחיה כללית לתושבים להישאר בבתים. יש אמנם הגבלה על התכנסויות, אך קיימת החרגה של מקומות תפילה. המומחים מזהירים מפני ההתפרצות, בין היתר בשל טיסות הפנים – שעדיין מתקיימות, מאפשרות תנועה חופשית בין המדינות ומקשות על המאמצים.

האמריקנים קיבלו המלצה גורפת להסתובב עם מסיכות, אך בניו יורק מוכת הקורונה אין מספיק כאלה לכל התושבים. לשם כך, הסינים נרתמו לעזרה ולצד המסיכות – שלחו כ-1,000 מכונות הנשמה לני יורק במטרה לסייע במיגור הנגיף.

המלכה אליזבת מברכת (צילום: אינסטגרם - kensingtonroyal)
תישא נאום מיוחד לאומה. המלכה אליזבת' | צילום: אינסטגרם - kensingtonroyal

 

ובעוד כל אותן מדינות נמצאות בעוצר או מתקרבות לכך, מי שממשיכה בעקשנות בגישה אחרת היא שוודיה. המודל השוודי מנחה את התושבים להמשיך את החיים כמעט כרגיל: בתי הספר ומקומות העבודה מתפקדים, בתי הקפה, הפאבים והמרחב הציבורי כולם פתוחים ומלאים באנשים, חרף הנגיף. "אם לא הייתי יודעת שיש קורונה הייתי בטוחה שזה יום רגיל", אמרה ליאורה לויאן, ישראלית תושבת שוודיה.

שוודיה היא מדינה המונה כ-10 מיליון תושבים, שבה בשלב זה נדבקו כ-6,000 איש, אך שיעור התמותה גבוה: 373 בני אדם עד כה. ברקע המספרים, הצעדים שבכל זאת ננקטו הם התבקשות האוכלוסייה המבוגרת בשוודיה להישאר בבתים, והנחייה ליתר האזרחים "להפעיל שיקול דעת". הסגר, על פי האפידימיולוג הראשי של המדינה, לא נראה באופק.

נראה כי הריחוק החברתי לא זר לשוודים. "המנטליות שלהם שונה", סיפר דוד דהן, ישראלי המתגורר בשוודיה. "גם בימים רגילים הם שומרים על מרחק של בין 3 ל-5 מטרים, ככל שניתן", אמר. בשונה ממרבית התושבים, דהן ומשפחתו החליטו להישאר בבידוד ביתי, וזאת בצל המגמה בישראל, ההפוכה לזו שבשוודיה, שקוראת לתושבים להסתגר בבתים. "אנחנו מבולבלים – שואלים עצמנו מי המשוגע: שבדיה שממשיכה כרגיל או ישראל שעוצרת הכל?", תהתה ליאורה לויאן, תושבת העיר נטנבורג.

בשבדיה טוענים כי הם יכולים להתמודד עם המשבר, אך מאות חוקרים טוענים הפוך – כי המדינה בדרך לאסון כבד. "לפי המספרים – אני חושב שאולי טעו פה עם החופשיות שנתנו לנו", אמר נשיא קק"ל בשוודיה, מקס פדרמן.