עם התפשטות נגיף הקורונה באירופה שהביאה לסגירה של המשק בכל מדינות היבשת כמעט, הודיעו מספר מנהיגים על תכניות סיוע חסרות תקדים - כשהחליטו לעמוד לצד בעלי העסקים במדינותיהם. החל מדחיית תשלומי המע"מ, דרך ביטול תשלומי ארנונה לעסקים ועד ההבטחה בצרפת שאף עסק לא יפשוט רגל – כך מתמודדות המדינות באירופה עם המשבר הכלכלי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"המזכירה בחופש, חדר הישיבות שלנו שומם ונעול - והצוות במתכונת מצומצמת", סיפר ראם, מנהל חברת אבטחה למוסדות חינוך ותרבות יהודיים בלונדון. "הממשלה דחתה את תשלומי המע"מ עד שנת 2021 ללא ריבית. בנוסף, ביטלו לנו את הארנונה ל-3 חודשים - שזה שמאוד עוזר לנו".

אין ספק כי הסיוע של הממשלה הבריטית מעניק ביטחון לבעלי עסקים כמו ראם, ומאפשר להם להחזיק את הראש מעל המים במהלך המשבר הכלכלי שפוקד את העולם. "קיבלנו שנה בחינם מבחינת תשלומי ארנונה", אמר אסי, ישראלי בעל מסעדה בלונדון. "כל עסק מקבל בנוסף מענק של 25 אלף פאונד מהמדינה".

בגרמניה, בה הושגה שליטה יחסית על התפשטות הנגיף במהלך השבועות האחרונים, הכריזו כבר בשלבים הראשונים במשבר שבעלי העסקים לא יתמודדו לבדם אל מול תוצאות המשבר הכלכלי שפוקד את המדינה. "זה צריך להיות מובן שאנו נספק את התמיכה הנדרשת לחברות שנקלעו למצב קשה שלא באשמתן, בשל משבר הקורונה", אמר פיטר אלטמאייר, שר האוצר הגרמני.

בצרפת, הבטיחו שאף עסק לא יפשוט רגל בעקבות המשבר. חבילת סיוע גדולה הושקה על ידי הממשלה, ובמקביל הוקם מנגנון נדיב של תשלום דמי אבטלה לעובדים. מענק כספי שהובטח לבעלי העסקים מתקבל בקלות יחסית – גם אם לא תמיד מספיק לכסות את הכל. "המדינה הבטיחה שהיא תסייע ומסייעת", אמרה שרון היינריך, מדריכת תיירים בצרפת. "אבל בפועל מה שאנחנו ראינו זה 1,500 יורו". 

הבעיה שמרחפת מעל פני השטח נכון לעכשיו היא חוסר הוודאות של בעלי העסקים בנוגע לעתידם, כשאף אחד מהם לא יודע מתי השגרה תחזור לעצמה - אם בכלל. הסיוע של הממשלות השונות העניק מעט שקט ואוויר לנשימה בחודשים הראשונים שזה בהחלט חשוב ומשמעותי - אך ברור לכולם שהמצב לא יוכל להימשך כך לאורך זמן.