החלטה תקדימית בפריז: הפרלמנט הצרפתי קבע היום (שלישי) כי עמדות אנטי ציוניות יוגדרו במדינה כאנטישמיות. ברוב גדול החליטו המחוקקים לאמץ את הגדרת האנטישמיות הנרחבת שאותה אימצו גם מדינות אחרות באירופה. ההגדרה קובעת בין היתר כי מתקפות שונות נגד ישראל, ובהן השוואתה לגרמניה הנאצית, ייחשבו לאנטישמיות – אך ביקורת נגד המדיניות הישראלית לא תחשב כך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

154 הצביעו בעד ההחלטה החדה, 75 התנגדו ו-43 נמנעו. חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב אמר לאחר ההצבעה: "אנחנו נרגשים ומברכים על תוצאת ההצבעה הערב. פעם ראשון שגוש הימין מתאחד סביב הצבעה והתוצאה מדברת בעד עצמה. העבודה הקשה בחודשים האחרונים כדי לקדם את החוק הוכיחה את עצמה ועשינו היום צעד חשוב מאד במאבק נגד האנטישמיות בצרפת".

"אני מברך על החלטת הפרלמנט הצרפתי", הגיב שר החוץ ישראל כץ להצבעה. "אימוץ ההחלטה מאשר את דברי הנשיא מקרון שקבע כי האנטי ציונות הינה פניה החדשות של האנטישמיות. אני קורא למדינות נוספות ללכת בעקבות צרפת".

"המדיניות הצרפתית במאבק נגד האנטישמיות היא כישלון", אמר חביב בנאומו לפני ההצבעה. "יש התפרצות של תקיפות אנטישמיות. 12 צרפתים נרצחו בגלל היותם יהודים מאז 2003. מחצית מהמעשים הגזעניים בצרפת בוצעו כנגד יהודים, למרות שהם מהווים פחות מאחוז האוכלוסייה. מול הדחיפות, הרבה נאומים, מעט מאוד מעשים".

חביב גם התייחס בנאומו לעובדה כי למרות ההצרה המתוקשרת של הנשיא מקרון בעד החוק בפברואר האחרון, הצעת החוק שהייתה אמורה לעבור במאי נדחתה מספר פעמים: "יש חמלה, כן, אבל בעיקר חוסר אומץ פוליטי. עדות לכך, העיכוב ואי הנוחות סביב החוק הזה, שהיה צריך לעבור פה אחד, כמו בגרמניה או בריטניה. למרות התחייבותו של הנשיא, נוסח החוק נכתב מחדש וחוזר היום בגרסה מרוככת".

זירת הפיגוע בפריז (צילום: רויטרס_)
זירת פיגוע בפריז. ארכיון | צילום: רויטרס_

"שנאת ישראל היא האנטישמיות החדשה", המשיך חביב. "מדובר בדמוניזציה אובססיבית! שימוש מוטעה ברטוריקה אנטי-גזענית ואנטי-קולוניאלית במטרה לשלול מהיהודים כל זהות לאומית. האנטישמיות החדשה משגשגת על רקע שנאת ישראל, האיסלאמיזם ותיאוריות קונספירציה".

ההצעה הוגשה על ידי המחוקק סילבן מיילרד החבר במפלגת השלטון, מפלגתו של הנשיא עמנואל מקרון, ברקע שורה ארוכה של אירועים אנטישמיים בצרפת בשנה האחרונה. נשיא צרפת מקרון הצהיר בעקבות האירועים כי מדינתו אכן "תגדיר אנטי ציונות כצורה מודרנית של אנטישמיות", אך ההצעה שאמורה הייתה לעבור במאי האחרון נדחתה, ועוררה סערה ציבורית בצרפת.

חברי כ-40 ארגונים יצאו נגד ההצעה במכתב פתוח שפורסם באוקטובר האחרון. במכתב טענו כי הגדרה מיוחדת רק לאנטישמיות "תחליש את הגישה הכללית למלחמה בגזענות על כל צורותיה, וכן תפגע בחופש הביטוי בעבור קבוצות פעילים, שיש לשמור על יכולתם להגן על זכויות הפלסטינים ולבקר את מדיניות ישראל, מבלי להיות מואשמים באופן שקרי באנטישמיות", לשון המכתב.