שינויים תזונתיים יכולים להוסיף שנים רבות לתוחלת החיים, וככל שהשינויים מתחילים בגיל צעיר יותר, כך ההשפעה שלהם גדלה. כך עולה ממחקר חדש. החוקרים פיתחו מודל חדש שמבוסס על המחקר שעשו, שזמין כמחשבון מקוון בשם Food4HealthyLife, ומעריך את ההשפעה של השינויים בתזונה על תוחלת החיים. 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הממצאים העיקריים של החוקרים:

  • אכילת יותר קטניות, דגנים מלאים ואגוזים, ואכילת פחות בשר אדום ופחות בשר מעובד, מעלה את תוחלת החיים.
  • העלייה הגדולה ביותר בתוחלת החיים נראתה בקבוצת הגיל של שנות ה-20. הגברים הראו עלייה ממוצעת של 13 שנים והנשים של כמעט 11 שנים.
  • אנשים בשנות ה-60 לחייהם הראו עלייה של 8 שנים נוספות בממוצע על ידי מעבר לתזונה יותר צמחית. שינויי התזונה יכולים אפילו להועיל לבני 80, גברים ונשים יכולים להרוויח כ-3.5 שנות חיים נוספות משינויים בתזונה.

השפעת התזונה על תוחלת החיים במספרים:

  • גיל 20 - 10.7 שנים לנשים, 13 שנים לגברים
  • גיל 60 - 8 שנים לנשים, 8.8 שנים לגברים
  • גיל 80 - 3.4 שנים לנשים וגברים כאחד

התזונה שמאריכה או מקצרת את החיים
דיאטה ים תיכונית משפיעה על תוחלת החיים
7 מגמות בולטות של תזונה בריאה לשנת 2022

תבשיל בשר ראש באדום (צילום: אפרת ליכטנשטט,  יחסי ציבור )
פחות בשר מעובד | צילום: אפרת ליכטנשטט, יחסי ציבור

יותר קטניות ודגנים, פחות בשר אדום 

בכדי לחזות את ההשפעה העתידית של שינויי התזונה, החוקרים הסתמכו על מטא-אנליזות קיימות, לצד נתונים ממחקר נטל המחלות העולמי, מסד נתונים שעוקב אחרי 286 סיבות מוות, 369 סוגי מחלות ופציעות ו-87 גורמי סיכון ב-204 מדינות ברחבי העולם.

בשילוב הנתונים, הצליחו המחברים להעריך כיצד תוחלת החיים השתנתה עם שינויים מתמשכים בצריכת פירות, ירקות, דגנים מלאים, דגנים מזוקקים, אגוזים, קטניות, דגים, ביצים, מוצרי חלב, בשר אדום, בשר מעובד ומשקאות ממותקים .

על פי המחקר שפורסם ביום שלישי בכתב העת PLOS Medicine, תזונה אופטימלית כוללת יותר קטניות (שעועית, אפונה ועדשים), דגנים מלאים (שיבולת שועל, שעורה ואורז חום) ואגוזים, ופחות בשר אדום ומעובד. המודל המקוון שפיתחו החוקרים יכול לנבא את שנות החיים של מי שיחליף את התזונה המערבית הטיפוסית המתמקדת בבשר אדום ומזון מעובד, בתזונה אופטימלית שמתמקדת יותר בפירות וירקות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים.

"הבנת הפוטנציאל הבריאותי היחסי של קבוצות מזון שונות יכולה לאפשר לאנשים להשיג רווחים בריאותיים אפשריים ומשמעותיים", אומרים המחברים. "מחשבון Food4HealthyLife יכול להיות כלי שימושי עבור רופאים, קובעי מדיניות והציבור כולו כדי להבין את ההשפעה הבריאותית של בחירות תזונתיות".

קטניות (צילום: shutterstock By thananya)
קטניות | צילום: shutterstock By thananya

נוגדי חמצון משפיעים על ההזדקנות

המחקר לא לקח בחשבון מחלות בעבר, שיכולות להשפיע על תוחלת החיים. המשמעות היא שהיתרונות של דיאטה על תוחלת החיים משקפים רק ממוצע ועשויים להיות שונים עבור כל אדם בהתאם למגוון גורמים אחרים, כמו בעיות בריאות מתמשכות, גנטיקה ואורח חיים, כגון עישון, שתיית אלכוהול ופעילות גופנית.

עדיין לא לגמרי ברורים כל המנגנונים שמסבירים מדוע דיאטה יכולה לשפר את תוחלת החיים. אבל התזונה האופטימלית שחשפו החוקרים במחקר זה כוללת מזונות רבים שעשירים בנוגדי חמצון. כמה מחקרים בתאים אנושיים מצביעים על כך שחומרים אלה עשויים להאט או למנוע נזק לתאים, שהוא אחד הגורמים להזדקנות.