מזג האוויר מספק מטפורות רבות לתודעה המשתנה שלנו. מצבי רוח יכולים להתבהר ולהחשיך, העתיד מעונן ומערכות יחסים עלולות להיות סוערות. כמו מזג האוויר, הרגשות שלנו נראים לפעמים כמו כוחות טבע הפכפכים, אבל האם מזג האוויר גם משפיע על מצב הרוח שלנו?

>> מתי מזיזים את השעון לשעון חורף

מחסור באור שמש נקשר לרגשות עצובים, או בשפה העממית - דיכאון חורף. הגוף שלנו מורכב משעון פנימי שהותנה באמצעות האבולוציה לחפוף לסיבוב הלילה והיום. במילים אחרות, אנחנו מתוכנתים להרגיש ערניים כשהשמש זורחת, ולנמנם אחרי שהיא שוקעת. במהלך חודשי החורף, כאשר הימים מתקצרים השעון הפנימי גורם לכמה השפעות לא בהכרח נעימות. מחסור באור שמש גורם לגוף לייצר מלטונין, ההורמון שמשרה שינה ובמקביל, המוח מתחיל לייצר פחות סרוטונין, הנוירוטרנסמיטר שעוזר לווסת את מצב הרוח, התיאבון והשינה. 

מזג אוויר גשום גורם לנו גם יותר להישאר בבית ולהיות פחות פעילים גופנית וחברתית, מה שבטח לא תורם להעלאת המורל. לצד ההשפעה הישירה על התחושה יש עוד השפעות שליליות וחיוביות, מפתיעות פחות ויותר של ימים גשומים על הנפש, הגוף ומה שביניהם:

  1. חורף רומנטי?

    השמש עלולה להמיס גם לבבות. במחקר שנערך בשנת 2013 על ידי הפסיכולוג הצרפתי ניקולא גוגואן, גבר מושך פנה לצעירות וביקש את מספרי הטלפון שלהן. "אני רק רוצה לומר שאני חושב שאת ממש יפה", פנה אליהן והוסיף: "אני אתקשר אלייך מאוחר יותר ונוכל לשתות משקה ביחד איפשהו". שיעורי ההצלחה שלו היו מרשימים ביותר בימים שמשיים עם 22% מכלל הבחורות שפנה אליהן אך רק 14% כשהיה מעונן.
  2. יותר גשם = פחות רוע

    תחקיר של ניו יורק טיימס משנת 2009 מצא כי שיעורי הרצח בניו יורק יורדים משמעותית בימים גשומים. בבריטניה, התפרסם מחקר בשנת 2015 המפרט ניתוח של 6.6 מיליון רישומי משטרה במשך עשור אחד במנצ'סטר.על פי הנתונים הפשיעה עולה ככל שהטמפרטורה עולה עד ל-18 מעלות צלזיוס, ואז מתחילה לרדת שוב ככל שהכספית עולה עוד יותר.

  3. מי סובל יותר?

    כ-75% מאלו שחווים הפרעה רגשית עונתית הן נשים. מחקר נוסף שנערך בשנת 2012 מצא שנשים מושפעות באופן לא פרופורציונלי לרעה מהגשם ושהן מדווחות על רמות נמוכות בהרבה של שביעות רצון מהחיים בימי גשם מאשר גברים. לטובת אלו שמצב רוח גשום דווקא מהווה עבורן כר פורה ליצירתיות - כאן תוכלו לחוות את הגשם בשיאו בכל זמן נתון. 
  4. השפעות פיזיולוגיות

    שינויים בלחץ הברומטרי, במיוחד בשילוב עם ירידה בטמפרטורות ולחות מוגברת - מאפיינים קלאסיים של ימים גשומים - עלולים להחמיר כאבי מפרקים, מה שבוודאי גם יכול להשפיע על מצב הרוח. שינויים בלחץ הברומטרי יכולים גם לעורר או להחמיר מיגרנות.

    מחקר נוסף בחן באופן ספציפי כיצד מזג האוויר משפיע על מגוון רחב של תסמינים פיזיים ורגשיים ומצא כי בנוסף לכאבי פרקים ומיגרנות, מזג האוויר השפיע על כאבי שרירים , גירוד, אקזמה, עייפות, חרדה, התכווצויות ומצב רוח מדוכא.
  5. לא לקיצוניות

    מחקר מרתק נקט בגישה שונה לאיסוף נתונים על האופן שבו מזג האוויר משפיע על מצב הרוח. קבוצת החוקרים בחנה מיליארדי פוסטים בטוויטר ובפייסבוק והשוותה את הרגשות שהובעו בהם עם מזג האוויר המקומי באותה תקופה. הם גילו שטמפרטורות קרות, טמפרטורות חמות, משקעים, לחות ועננים קשורים כולם ל"החמרה בביטויים". במילים אחרות, יותר אנשים עצובים, מאוכזבים, כועסים או מושפעים בצורה שלילית אחרת כאשר חם מדי, קר מדי, גשום, מעונן או לח מדי.

  6. מתי נולדתם?

    האם גם לעיתוי שבו נולדתם יש השפעה על מצב הרוח שלכם לאורך החיים? מחקר שעקב אחרי מאות סטודנטים קובע כי אלה שנולדו בחודשי האביב והקיץ נחשבים כבעלי סבירות גבוהה יותר למזג חיובי יתר על המידה, וכן הם בעלי סיכוי גבוה יותר לחוות שינויים מהירים במצב הרוח. לעומת זאת, לאלו שנולדו בחודשי החורף יש סיכוי נמוך יותר להיות בעלי מזג עצבני ואילו אלו שנולדו בסתיו הראו נטייה נמוכה משמעותית לטמפרמנט דיכאוני מאשר אלו שנולדו בחורף.
  7. שתו תה ותירגעו

    מחקר משנת 2008 מצא שכאשר אנשים מחזיקים משקה חם, הם נוטים לראות את האחרים יותר חמימים ואישיים. החזקה של משקה קר, לעומת זאת, הובילה את המשתתפים לתפוס אחרים כקרים יותר מבחינה בין-אישית.