כולנו נאלצים להתמודד לפעמים עם אותן בעיות: בית מבולגן, כלים בכיור, כביסה מלוכלכת ואבק בשטיחים. רבים מאיתנו מעדיפים לפטור את עצמנו מהעול הזה ולשכור שירותים של מנקה, אבל לא כולנו יודעים מה מקובל לעשות ומה פחות בכל הקשור בכך. חנה אוטמזגין (70), בעלת ניסיון של יותר מ-50 שנה בתחום, יודעת דבר או שניים על העסקת מנקות, ויש לה מספר כללי אצבע שכל מי ששוכר מנקה צריך לדעת.

בפעמים הקודמות:
>> שליח וולט מגלה: איזו מנה לא כדאי להזמין?
>> סוכן מכירות מגלה: באיזה יום הכי קונים רכבים בישראל?

  1. מהו היום הכי טוב לנקות את הבית?

    אם גם אתם רוצים שהניקיון יתבצע ביום חמישי, כנראה שאתם לא שונים מרוב הישראלים. "רוב האנשים רוצים שהמנקה תבוא בחמישי, כדי שהבית יהיה נקי ומסודר לקראת ארוחת השבת", מתארת אוטמזגין ומדגישה, "הביקוש גדול מאוד באותו היום". אך אם תחשבו על זה לעומק, כנראה שעדיף לנקות ביום ראשון: "יום ראשון הוא היום הכי טוב לניקיון, כי אפשר לנקות את כל הבלגן שהמשפחה עשתה בסוף השבוע בבית. ככה הבית נשאר נקי במשך כל השבוע".
  2. כמה פעמים רצוי להזמין מנקה בשבוע?

    "אם אתם מסוגלים לנקות בעצמכם פעם בשבוע בצורה חפיפניקית, אפשר להזמין מנקה רק פעם בשבועיים", מתארת אוטמזגין ומחדדת, "אם אין לכם זמן, אפשר להזמין מנקה פעם בשבוע. פעמיים בשבוע זה כבר מוגזם וכמעט אין אנשים שרוצים את זה".

  3. כמה גובים לשעה?

    "המחיר נע בין 60 ל-70 לשעה, כשהיקרניות לוקחות 70", חושפת אוטמזגין ומפרטת, "בדרך כלל לוקח 5 שעות לנקות בית, כשבבתים קטנים זה לוקח בערך 4 שעות ובגדולים אפילו יותר מ-6 שעות. לא נהוג להשאיר טיפ אבל לא ברור לי למה, אחרי כל העבודה הקשה - אני מאמינה שמגיע לנו".
  4. איפה הכי טוב להשאיר את הכסף ומתי?

    "כשהמנקה נכנסת - נהוג שהכסף כבר מונח על השיש" מסבירה אוטמזגין ומשתפת, "זה אחד הדברים הכי כיפים שיש, כי זה נותן מוטיבציה לנקות כמו שצריך. לפעמים אני משאירה את הכסף על השיש עד שאני מסיימת לעבוד, כדי שארגיש שהרווחתי אותו". 
    חנה אוטמזגין (צילום: ליטל אוטמזגין)
    "ראשון הוא היום הכי טוב לניקיון הבית". חנה אוטמזגין | צילום: ליטל אוטמזגין
  5. מהי הדרך הכי טובה לדעת שהבית אכן נקי אחרי ביקור המנקה?

    "צריך להרים חפצים ולראות אם יש מתחת אבק, כדי לוודא שהמנקה לא ניקתה מסביב והשאירה את החפץ במקום בלי לנקות מתחתיו. צריך לבדוק אם נשאר אבק מעל התמונות, לבחון אם הפאנלים שחורים מאבק, מעל המקרר והדלתות, מסביב למסגרת של המיטה, במסילות בתוך ארונות בגדים, ובמקומות שיודעים שבהם מתחבא לכלוך ועלולים להתחמק מלנקות אותם. כדי לנקות צריך להזיז חפצים, אי אפשר לנקות רק מסביב".
  6. מה עוד מנקה עושה?

    "המנקה באה בשביל לנקות, אלא אם סיכמתם אחרת". אוטמזגין, בניגוד למנקות אחרות, לא מבצעת מטלות אחרות בבית. "אני לא בקטע של בישולים, גיהוץ או כביסה", היא מצהירה ומסבירה, "אם יש מנקה שמסכימה לכך, זו זכותה, אבל אני אישית באה לנקות נטו. אפשר כמובן לבקש ממנקה לעשות דברים אחרים, בנימוס, ולראות אם היא מסכימה". מה שכן, לפעמים, כחלק מעבודת הניקיון, אוטמזגין צריכה להעיר נערים שישנים עד מאוחר. "לא אכפת לי להעיר אנשים בבית אם מבקשים ממני. יש הרבה חבר'ה צעירים שישנים עד שאני מעירה אותם בצהריים כשאני צריכה לנקות את החדר שלהם. אני בדרך כלל שומרת את החדר שלהם לסוף".
  7. מה כדאי לעשות עד שהמנקה בא/ה?

    ישנן מספר פינות נסתרות בבית שאנשים שוכחים לנקות, עד שהמנקה מגיעה. "אנשים לא מנקים מעל הדלתות, מעל תמונות ובאזורים בהם מצטברים קורי עכביש", היא מתארת, "הרבה אנשים לא מנקים את הקירות שלהם והם הופכים למטונפים. בנוסף, הם בדרך כלל לא מזיזים את המקרר ומנקים מאחוריו. רוב האנשים לא מנקים את החלונות והתריסים שלהם ולפעמים מצטבר שם לכלוך נורא".
  8. אילו מוצרי ניקיון הם מאסט מבחינתך?

    עם כל שפע הפרסומות לחומרי הניקיון, אוטמזגין ריכזה רשימה מצומצמת ומדויקת. "מגב, מטאטא, שואב אבק ודלי זה הא' ב' של הניקיון" היא פותחת ומפרטת, "חשוב להצטייד גם באקונומיקה, סקוטשים, נייר סופג, סמרטוטים, חומר ניקוי לרצפה ואם יש חומרים מעץ גם חומר מבריק לעץ". היא מדגישה שלא צריך לקנות המון חומרים: "לא צריך להשתגע ולקנות מיליון חומרים. הבסיס מספיק להכל".
  9. מה המנקה אוכלת ושותה?

    אוטמזגין באופן אישי מביאה אוכל מהבית, ולא מתלהבת מהצעות שהיא מקבלת בבתים. "אני אוכלת פירות שאני מביאה מהבית ומעדיפה לא לאכול צהריים אצל אנשים, כי מבחינתי אני נמצאת בעבודה ואני מעדיפה לסיים ולחזור הביתה כדי לאכול", היא מסבירה ומספרת, "הציעו לי השבוע למשל לאכול ארוחת צהריים במסעדה וסירבתי". אם כי כל דבר הוא תלוי נסיבות. "יש מנקות שאוכלות כמובן, כל אחת והבחירה שלה. גם אני לפעמים מכינה נס קפה לעצמי אם מתחשק לי. אם יש מישהי שאני עובדת אצלה כבר 22 שנה והיא מציעה לי להתכבד ולאכול פרוסת עוגה, אני כנראה אטעם".
  10. מאיזה שלב אפשר להשאיר את הבית למנקה?

    "לדעתי חשוב להיות בבית לפחות ביום הראשון שבו היא עובדת אצלכם, כדי לוודא שהיא יודעת איפה כל החומרים נמצאים ואיך הבית בנוי", היא מסבירה. עם זאת, היא הופתעה לגלות שרוב האנשים עוזבים אותה לבד כבר מההתחלה. "אני עובדת בבית מסוים כבר 22 שנה ומעולם לא ראיתי את האישה בבית למעט בימים בהם הייתה חולה", היא מספרת, "השאלה בסוף היא אם את סומכת על המנקה, ובדרך כלל אנשים סומכים עלי כבר מהרגע הראשון".
  11. מה לגבי מפתח?

    ובהמשך לסוגיית האמון, עדיף להשאיר למנקה מפתח כדי לשמור על גמישות. "אם אתם נמצאים בבית בבוקר בכל פעם שהמנקה מגיעה, והיא יכולה לצאת בטריקת דלת, אין צורך במפתח, אבל אם לא – עדיף להשאיר מפתח כדי לא להיות תלויים בכך. כמובן שזה תלוי גם בכמה אתם סומכים על המנקה", היא מסבירה ומשתפת, "לי יש צרור ענק וכבד של מפתחות שאני תמיד לוקחת איתי בתיק. זה הפתרון הכי נוח".