אנחנו חושבים שכל המצאה חדשנית היא תוצר של מחשבה מתוחכמת, ניסויים ומחקרים מדעיים ושילוב של מוחות מבריקים, אבל מסתבר שישנן המצאות רבות שהגיעו לעולם ממש במקרה. אותן המצאות ששינו את החיים של כולנו התגלו על הדרך, בלי מאמץ מיוחד, ועל כך אנחנו חבים את התודה לגורל או למזל. אז אילו המצאות הגיעו אלינו כבדרך אגב? אספנו את ההמצאות המפתיעות ביותר.

  1. צלחת מלוכלכת אחת בכיור הצילה חיים של מיליונים

    בשנת 1928 הממציא אלכסנדר פלמינג יצא לחופשה בעיצומו של ניסוי הקשור בחיידקים. הוא השאיר בכיור המעבדה שלו צלחת מלוכלכת וכשחזר הוא גילה תגלית מדהימה – החיידקים צמחו בכל הצלחת, למעט באזור בו נוצר עובש.

    כתוצאה מהתגלית הספונטנית הזו פותחה קבוצת התרופות פניצילין, תרופות אנטיביוטיות המסייעות בהרס תאי חיידקים. גילוי הפניצילין חולל מהפכה בתחום הרפואה והצליח להילחם ולמגר זיהומים שעד לאותה המצאה היו קטלניים וגרמו למוות של אנשים רבים.
  2. הרדמה רפואית מתאפשרת הודות לאדם אחד ששאף יותר מדי

    אי שם בשנת 1844, אנשים היו אוהבים להשתמש בתחמוצת חנקן (גז צחוק) כדי ליהנות במסיבות. אבל יום אחד, כשחבר של רופא שיניים שאף יותר מדי מהגז הוא איבד תחושה ונפצע ברגליו. לאחר שההשפעה חלפה, הוא לא הבין מה קרה, אבל כתוצאה מכך הממציא הוראס וולס הבין איך אפשר להרדים אנשים. מאז ועד היום, תחמוצת החנקן משמשת להרדמה בזמן טיפולים רפואיים רבים. 
  3. אכל בטעות תרכובת כימית וגילה את הסוכרזית

    היום זה נראה לכם מובן מאליו שבכל בית קפה מגישים סוכרזית, אבל לא תמיד זה היה כך. בשנת 1879 לאחר יום שלם בו עבד עם זפת פחם, הכימאי קונסטנטין פאהלברג עזב את המעבדה שלו וחזר הביתה כדי לאכול ארוחת ערב. 

    באמצע הארוחה הוא הופתע מכך שהאוכל כל כך מתוק, וגילה שהסיבה לכך היא שהוא שפך על הידיים שלו תרכובת כימית במעבדה ואכל אותה בטעות. ולא פחות חשוב מכך: הוא גילה שהתרכובת דלת קלוריות. בעקבות כך הוא רשם פטנט על התגלית פורצת הדרך של סכרין, הממתיק המלאכותי הראשון. 
  4. חפיסת שוקולד שנמסה בכיס גילתה את המיקרוגל

    עם תום מלחמת העולם השנייה, בשנת 1946, המהנדס פרסי ספנסר חיפש שימושים אחרים למכשיר המגנטרון, מכשיר לייצור גלי מיקרו עבור מערכות מכ"ם ורדאר. יום אחד, בזמן שספנסר עמד ליד המכשיר, הוא גילה שחפיסת השוקולד שהחזיק בכיסו נמסה. מאז, כמעט ואין בית שאין בו מיקרוגל.

  5. הוויאגרה

    לא מזמן, בשנת 1992, מדענים ניסו לסייע לאנשים הסובלים מאנגינה, תסמונת כאבים ולחץ בחזה. למרבה הצער, הגלולה שפותחה לכך לא הצליחה לטפל במחלה, אך תופעת לוואי שלה גרמה לגברים לא לוותר על התרופה שלהם. באמצעות אותו טיפול לא מוצלח, התגלתה למעשה הוויאגרה. כתוצאה מכך החליטו המדענים לשנות מסלול והחלו לשווק את הויאגרה בכל העולם. 

  6. המסטיקים האהובים עלינו

    בשנת 1871 הממציא תומס אדמס ביצע ניסויים בציקל, חומר המופק מעץ דרום אמריקאי, במטרה למצוא תחליף לגומי. לאחר מספר כישלונות רב, שרק הלך והצטבר, הממציא המדוכדך החליט להכניס חתיכה לפיו וגילה שזה פשוט כיף. בעקבות הגילוי, אדמס גילה את המסטיק הראשון שיוצר בהמוניו ברחבי העולם.
  7. הסוף לקמטים ולהבעות הפנים

    ההיסטוריה המודרנית של רעלן הבוטיליניום מתחילה מ-1735 בגרמניה, בדיווחים על מחלת שיתוק שפרצה מדי פעם שהתרחשה לאחר חשיפה לנקניקים מזוהמים. ההתפרצות ההמונית הראשונה תוארה ב-1793, בעיר וילדבד, אז לקו בשיתוק 13 איש עקב אכילה משותפת של נקניקיית ענק מעושנת. 6 מהם לא שרדו. מכאן גם נולד שמו העברי של הבוטולינום: נקנקת. מאז, אותה נקנקת עברה לא מעט גלגולים וכיום מדובר בשימוש יומיומי ושם נרדף לטיפולי אסתטיקה בדגש על טיפול בקמטי פנים, בשל היכולת של הרעלן לשתק שרירים.
  8. המשקה ברנדי החל בכלל כתחליף ליין

    מנהל ספינה הולנדי באמצע המאה ה-16 החליט להשתמש בחום כדי לרכז יין, במטרה להקל על הובלת היין בהפלגות. החזון שלו היה להוסיף מים בעת ההגעה ליעד, כדי להרכיב את היין מחדש. התגלית הגדולה שלו הייתה כשגילה שהיין המרוכז אפילו עדיף על היין הרגיל. מאז, הברנדי (יין שרוף בהולנדית במקור), הפך ללהיט גדול בתחום המשקאות המשכרים. עשינו לכם חשק? קבלו מתכון לברנדי.  
  9. הצבע הסגול התחיל כתרופה למלריה

    בניסיון למצוא תרופה לאחת המחלות הקטלניות בעולם, מלריה, גילה הממציא וויליאם פרקין בשנת 1856 דבר אחר לגמרי – את הצבע הסגול. את הצבע המיוחד הוא גילה בזמן שניסה לפענח פתרונות למחלה במעבדה שלו. בעקבות הגילוי הוא החליט לשכוח מהמלריה והחל לפתח את תעשיית הצבעים הסינתטיים.