אם בעבר בוטוקס היה נחלתם של העשירים והמשופצים, הרי שבשנים האחרונות הוא כבר מזמן נחלת הכלל. ההיסטוריה המודרנית של רעלן הבוטיליניום מתחילה מ-1735 בגרמניה, בדיווחים על מחלת שיתוק שפרצה מדי פעם שהתרחשה לאחר חשיפה לנקניקים מזוהמים. ההתפרצות ההמונית הראשונה תוארה ב-1793, בעיר וילדבד, אז לקו בשיתוק 13 איש עקב אכילה משותפת של נקניקיית ענק מעושנת. 6 מהם לא שרדו. מכאן גם נולד שמו העברי של הבוטולינום: נקנקת.

מאז, אותה נקנקת עברה לא מעט גלגולים וכיום מדובר בשימוש יומיומי ושם נרדף לטיפולי אסתטיקה בדגש על טיפול בקמטי פנים, בשל היכולת של הרעלן לשתק שרירים. עם זאת, לא רבים יודעים כי הבוטוקס משרת את הרפואה ככלי טיפולי נרחב יותר. דוקטור אברי רווה, מומחה לכירורגיה פלסטית, על השימושים הנוספים והמפתיעים שבוטוקס מטפל בהן.

  1. מסייע במניעת הזעת יתר בבית השחי

    קשה מאוד להימנע מעיגולי זיעה כשאתה חי במדינה חמה כמו ישראל, אבל יש לא מעט שסובלים מהזעת יתר באופן משמעותי יותר מהאדם הממוצע. " אנשים רבים סובלים מהזעת יתר שמנטרלת את חייהם ומגבילה אותם. אנשים כאלה מתקשים להסתובב עם חולצות בהירות, חולצות מכופתרות הן לא אופציה והם אף מתביישים לאחוז בעפרון כי הוא מחליק מידיהם ונמנעים מלחיצת ידיים. טיפול בוטוקס גורם לבלוטת הזיעה באיזור הרלוונטי להפסיק לעבוד ולמעשה יוצר יובש שמחזיק לכחצי שנה. הטיפול הוא נקודתי, ממוקד וקצר ומתאים אפילו לילדים החל מגיל 5".
    בכל הנוגע לתופעת הלוואי של ניחוח הזעה, מסביר רווה כי בוטוקס לא פותר את הבעיה הזו. "בגוף האדם שתי בלוטות זיעה, כאשר אחת מהן מפרישה חומר שהוא בעל ריח. בוטוקס לא מטפל בזה אבל כן מעניק את תחושת היובש הרצויה.
  2. מטפל בחיוך חושף חניכיים

    הטיפול שנקרא gummy smile מסייע למטופלים שממעטים לחייך בשל חשיפת חניכיים שמטרידה אותם. "חיוך הוא חלק בלתי נפרד מהחיים וממה שאנחנו רוצים לשדר. לאנשים שנמנעים מכך ומסתירים את הפה בזמן צחוק וחיוך, נפגמת איכות החיים. לצד ניתוחי חניכיים וטיפולים אורתודנטיים, ניתן גם להיעזר בהזרקת בוטיליניום טוקסין - מה שיוצר מצב בו מוגבלת תנופת החיוך, באופן כזה שהשפה העליונה לא מתרוממת יתר על המידה ובכך מכסה את החניכיים. ההזרקות נעשות בצידי האף ומשתקות את השרירים שנמצאים באיזור זה. התוצאה שנוצרת כאמור היא 'הנמכת' פעילות החיוך של השפה העליונה ויצירת סימטריה בחיוך".

  3. פזילה

    ישנם מספר סוגים של פזילה, ביניהם פזילה קבועה ולא קבועה, פזילה פנימית וחיצונית ועוד. לעתים פזילה נובעת מכיוון לא נכון של שרירי העיניים וניתן לטפל בה באמצעות משקפיים מותאמות, תרגולים וניתוחים. אך האם ידעתם שגם בוטוקס מסייע במקרה זה? "ניתן 'לאפס' ולסדר את הכיוון של השריר בעזרת הזרקת בוטוקס", מסביר ד"ר אברי רווה. "הליך זה ניתן לביצוע לאחר גיל שנה כבר בקרב ילדים", אם כי מסייג רווה שמדובר בהליך די נדיר, אך קיים.
  4. טיקים בפנים

    "מרבית הטיקים (תנועות פתאומיות, קצרות, בלתי רצוניות וחסרות מטרה) בקרב ילדים חולפים בשלב כזה או אחר, אבל יש כאלו שנשארים כתוצאה מהפרעה נוירולוגית, כמו בתסמונת טורט", אומר רווה. "במקרים כאלו – ניתן להיעזר בבוטוקס. הזרקת הרעלן משתקת את השריר של הטיקים למשך חצי שנה. טיפול זה ניתן לבצע לאחר גיל שנה, אך לא הייתי ממליץ לבצע לפני כיתה א'".
  5. מסייע במקרה של שיתוק חצי פנים

    "במקרים בהם ילד נולד עם שיתוק בעצב הפנים, בחצי אחד, ניתן 'לאזן' את הצד התקין. בוטוקס כאמור משתק את השרירים ולמעשה מעניק סימטריה, כמובן במקביל לטיפול דפינטיבי שמטפל ישירות בשיתוק עצמו. טיפול זה ניתן לבצע לאחר גיל שנה, אך מומלץ להמתין לגיל גן לפחות, כשהילד נחשף יותר חברתית", אומר רווה.
  6. מטפל במקרה של ספסטיות (קישיון שריר)

    "בפגיעות נוירולוגיות מסויימות בהן השריר פועל ביתר וגורם לכיווץ מוגבר ולא תקין, ניתן לתקן/להחליש את השריר בעזרת בוטוקס ובכך להקל על התסמין. הטיפול ניתן לביצוע בגיל הרך", מסכם רווה.
  7. משתק את שרירי הצוואר ומחליק את הקפלים

    בגיל מסויים השריר של הצוואר (הפלטיזמה) גורם לפסי אורך של העור ליפול מהצוואר ולרוב הדבר משווה מראה מבוגר יותר. "הבוטוקס משתק את השריר ומאריך את האיזור ובכך מעלים את הקפלים האלו. מדובר בטיפול אסתטי לחלוטין, קצר וממוקד ומחזיק לכשלושה חודשים. מתאים מכל גיל שבו הדבר נראה לעין ומציק למטופל, גברים ונשים כאחד".

  8. מטפל בסנטר

    מתברר שהסנטר שלנו, איבר שאנחנו לא תמיד מייחסים לו חשיבות מרובה, זוכה לכמה טיפולים באדיבות הבוטוקס. "הסנטר זז ביחד עם הדיבור שלנו, לעתים באופן מוגזם ובולט – מה שגורם לאיזו להיוון מכווץ ועשיר בשקעים קטנים (עור תפוז) – בעזרת  הבוטוקס ניתן להחליק את הסנטר. דבר נוסף שבוטוקס עושה, בשילוב חומצה היאלרונית, הוא 'להוציא' את הסנטר החוצה ולייצר פרופורציה נכונה יותר למבנה פנים, בהתאם לצורך כמובן".