מנתוני מדד "חוף נקי" למחצית השנייה של חודש יולי עולה כי 90.91% מחופים הפתוחים בישראל מדורגים נקיים או נקיים מאוד – כך נמסר היום (ראשון) מהמשרד להגנת הסביבה. מדובר בעלייה משמעותית לעומת המדד הקודם, שבו כ-81% מהחופים נמצאו נקיים, וביחס למדד המקביל בשנה שעברה – שעמד על 83%.

עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12

הרשויות החופיות הנקיות ביותר (בעלות ממוצע ציון נקי מאוד) הן: עכו, חדרה, עמק חפר, בת ים, אשדוד ואשקלון. המשרד להגנת הסביבה מסייע מ-1 ביולי לרשויות החופיות ברחבי הארץ בתגבור פעולות האכיפה לשמירה על ניקיון החופים במסגרת תוכנית "חוף נקי" של המשרד. הסיוע ניתן באמצעות תגבור כוח הפיקוח על ידי שוטרים.

בפעילות משתתפות 16 רשויות מקומיות שנמצאות בקרבה לחופי הים השונים. בין היתר משתתפות בפעילות העיריות נתניה, הרצליה, אשקלון, אשדוד, נהריה, טירת כרמל, חיפה, עכו, תל אביב ואילת. כמו כן, משתתפות בפעילות המועצה האזורית חוף הכרמל, עמק חפר, מטה אשר, איגוד ערים כינרת, וכן המועצות האזוריות חוף השרון וחוף אשקלון. במסגרת תגבור אכיפת הניקיון בחופים דווחו 168 פעולות אכיפה עם 336 שוטרים, בהן חולקו 1,854 קנסות, מתוכם 569 מתחום הניקיון.

מדד "חוף נקי": מיהן הרשויות הנקיות? (צילום: חדשות 2)
תקציב ענק לניקוי החופים. פסולת בחוף פולג בנתניה | צילום: חדשות 2

תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה ברורים לניקיון החופים הפתוחים, ולפיהם 85% מהחופים יהיו נקיים כ-70% מהשנה. מטרת התוכנית היא לטפל בבעיה הסביבתית של הפסולת הימית בישראל. המשרד להגנת הסביבה תומך בשנים 2021 עד 2024 בתקציב רב שנתי חסר תקדים ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים – בהיקף של יותר מ-26 מיליון שקלים עבור ביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה.

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן בירכה על תוצאות המדד החיוביות, ומסרה כי "בשיא הקיץ ועונת הרחצה, מדד חוף נקי של המשרד מראה שמצב ניקיון החופים הפתוחים משתפר. אני קוראת לכלל המבלים בים להמשיך ולשמור על ניקיון החופים, להימנע מהשלכות פסולת בחוף ולשמור על ים וחופים נקיים". סגן מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה פרד ארזואן מסר כי ''נמשיך לתמוך ברשויות בכדי להמשיך את מגמת השיפור המתמדת משנה שעברה".