משבר האנרגיה באירופה מוביל להגבלות חמורות - כמעט בכל המדינות ביבשת. הגבלות שישפיעו על כל התושבים והתיירים. הצעדים שצפויים לנקוט בערים הגדולות של אירופה - מפריז ועד ברלין. אירופה פשוט מורידה את השאלטר. הגז, שכבר לא מגיע באותה כמות, מייקר את חשבונות החשמל. בתקשורת האיטלקית מככבת היום תמונה של חשבון החשמל החודשי של מפעל רסק עגבניות: לפני שנה - 120 אלף אירו בחודש, באוגוסט האחרון - 980 אלף אירו.

אז מה עושים? פשוט תחילים להגביל את השימוש בחשמל. בגרמניה למשל, חל איסור על חימום בריכות וכן איסור על חימום במבני ציבור. בכלל. בחורף, יוגבל החימום במשרדים ל-19 מעלות. בנוסף, כל הבניינים המפורסמים שמוארים בלילה, בהם שער ברנדנבורג - לא מוארים יותר. 

ברלין באפלה (צילום: Christian Ender, getty images)
ברלין באפלה | צילום: Christian Ender, getty images

בצרפת, מועצת העיר צפויה לאשר השבוע את כיבוי האורות של מגדל אייפל לשעה וחצי בלילה. לסופרמרקטים יהיה אסור להפעיל שלטים מוארים, והחימום בחורף יוגבל ל-17 מעלות. באיטליה - יש תקופה בשנה שבה יהיה מותר להפעיל חימום בבית, אך התקופה הזו תקוצר, והגבלת החימום בחורף תעמוד על 17 מעלות. בספרד - מותר לקרר רק עד ל-27 מעלות בקיץ, ולחמם עד 19 מעלות בחורף. אם המיזוג פועל בחנויות, יהיה להן אסור להיות עם דלתות פתוחות.

מגדל אייפל (צילום: ap)
מגדל אייפל | צילום: ap

זה עוד לפני שדיברנו על התושבים, שהחשבונות הביתיים שלהם זיקנו, והמלונות, שזה מתגלגל כמובן למחיר החדר. אודי אדירי, לשעבר מנכ"ל משרד האנרגיה: "אירופה היא צרכנית אנרגיה ענקית, שבעשור האחרון התחילה להפיק פחות ופחות אנרגיה. אך בעוד שאירופה הפחיתה את צריכת הפחם, הבנזין והסולר שלה - היא לא הפחיתה את צריכת הגז הטבעי, משום שהיא תלויה בו בצורך בחימום, ואין לו תחליף. מחיר הגז הטבעי באירופה, נכון להיום, הוא פי 10 ממחיר הגז הטבעי בישראל, ופי 8 מהמחיר שלו באירופה של לפני שנתיים-שלוש".

"אבל כמו שמשבר הדלקים בשנות השבעים הוביל להרבה מאוד התפתחויות, גם את המשבר הזה כנראה נוכל לראות ברטרוספקטיבה כגורם שיאיץ את המעבר לאנרגיות מתחדשות. אירופה משקיעה היום משאבים אדירים בשביל להיפטר מהגז. זה לא רק עניין סביבתי, אלא גם עניין גאו-פוליטי. גם דלק נקי יותר, וגם עצמאות אנרגטית".