לאחר שהרשיע אותם לפני כחודשיים באחריות לגרימת האסון האקולוגי החמור בנחל צין בשנת 2011 - בית משפט השלום בבאר שבע קנס היום (שלישי) את קצא"א ב-1.6 מיליון שקל. גם מנכ"ל החברה לשעבר יאיר וידה נקנס ב-75 אלף שקלים ואיתו סמנכ"ל ההנדסה בחברה ומנהל פרויקט שיפוץ הצינור. 

החברה עצמה הורשעה בשתי עבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות, בהשלכת פסולת המכילה חומר מסוכן ובלכלוך ברשות הרבים וגרימת ריח חזק או בלתי סביר - בעקבות דליפת מאות אלפי ליטרים של דלק, שגרמו לזיהום חמור לשטח של כ-60 דונם בסביבת הנחל.

מהפרקליטות נמסר: "בית המשפט הותיר על כנה את הרשעת הנאשמים ודחה את בקשתם לביטול ההרשעה, כמו כן גזר בית המשפט קנסות כספיים בהיקפים משמעותיים על חברת קצא"א ומנהליה אשר מבטאים את היקף וחומרת האירועים. הפרקליטות טענה כי חברות שמייצרות סיכון לסביבה מבלי לנקוט אמצעי זהירות למניעת אירועים סביבתיים במהלך פעילותן – יישאו בדין על הזיהום שנגרם ועל הנזק הסביבתי שנוצר. כמו כן על המנהלים של החברות מוטלת החובה לוודא, לפקח ולהשקיע פעולות יזומות ומאומצות על מנת למנוע נזק סביבתי".

הנפט מזהם את השמורה (צילום: צחי אולייניק, רשות הטבע והגנים)
הזיהום בנחל צין בשנת 2011. ארכיון | צילום: צחי אולייניק, רשות הטבע והגנים

מנכ"ל קצא"א לשעבר יאיר וידה, סמנכ"ל אגף ההנדסה בחברה באותה תקופה שלמה לוי, ומנהל פרויקט שיפוץ הצינור ניר מיכאל סביון, הורשעו בעבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות, הפרת חובת נושא משרה לפקח ולמנוע עבירות על חוק שמירת הניקיון, והפרת חובת נושא משרה לפקח ולמנוע עבירות על החוק למניעת מפגעים. שני מפקחים מטעם החברה, פרוספר אלבז ואריה עמיר, זוכו מכל העבירות שיוחסו להם.

בהחלטתה, קבעה השופטת שרה חביב כי "אי-אפשר לחמוק מהאחריות המשפטית. הנאשמים ידעו מה הסיכונים, והיה עליהם לנקוט באמצעי זהירות. העובדים לא קיבלו הכשרה לטיפול בדליפות".

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, התייחסה להרשעתם של בכירי קצא"א בפברואר האחרון ואמרה כי "בית המשפט קבע כי אכן חברת קצא"א ובעלי תפקידים בחברה אחראים למחדלים שעליהם הצביעה החקירה הפלילית. הם נושאים כל אחד באחריות למחדלים ולכשלים, שהובילו לזיהום שטח של עשרות דונמים בנחל צין ובסביבותיו. נמשיך באכיפה פלילית בכל מקום שבו נאתר הפרות כאלה, רשלנות וזיהום הסביבה".