N12
פרסומת

חשיפה: הקלטות רבני ש"ס במסר חריף נגד קרעי להחלשת התקשורת - "איסור גמור ומוחלט"

התנגדות חברי מועצת החכמים של המפלגה - בשל החשש מחילול שבת • הרב ראובן אלבז תקף את שר התקשורת: "זה אפס מאופס" • למרות ההתנגדות הנחרצת של ההנהגה הרוחנית, ההנהגה הפוליטית של ש"ס נוטה לתמוך בחוק

אלי הירשמן
המהדורה המרכזית
פורסם: | עודכן:
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • בכירי הרבנים בש"ס מתנגדים נחרצות לחוק שמקדם שר התקשורת, בשל החשש מחילול שבת שיתרבה בעקבות האפליקציה החינמית.
  • הרב ראובן אלבז, חבר מועצת החכמים של המפלגה, תקף את קרעי: "זה אפס מאופס, פוחד שלא ייתן את הדין".
  • הרב שלמה מחפוד הוסיף כי "כל דבר כזה - חילול שבת שאין כדוגמתו. זילות השבת יש פה".
  • יו"ר יהדות התורה גולדקנופף דרש שהאפליקציה לא תהיה זמינה בשבתות ובחגים, והוסיף: "יש לקבוע בצורה מפורשת איסור על שידור תכני תועבה".
  • למרות התנגדות הרבנים של המפלגה, ההנהגה הפוליטית של ש"ס נוטה לתמוך בחוק.

גם היום המשיכה הוועדה לקידום חוק התקשורת במרתון הדיונים במטרה לאשר את החוק להחלשת התקשורת, עוד לפני פיזור הכנסת. אך בהקלטות שחשפנו אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית" עולה כי בכירי הרבנים בש"ס מתנגדים בתוקף לחוק של שר התקשורת שלמה קרעי - מה שמעמיד בסימן שאלה את הרוב בכנסת לחוק.

את הרבנים ממועצת החכמים של ש"ס מטרידה הזווית הדתית של החוק, בשל חילול השבת שיתרבה בעקבות האפליקציה החינמית. הרב ראובן אלבז, מגדולי המחזירים בתשובה ואיש מתון בדרך כלל, שלח מסר חריף לשר התקשורת שלמה קרעי: "לפתוח ערוץ (אפליקציה), שיתחילו לראות סרטים בשבת, לראות משחקים בשבת - זה אפס מאופס, זה לא גדר של עם ישראל. לדעתי מי שעשה דבר כזה, אני פוחד שלא ייתן את הדין".

רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12
פרסומת

"הוא לא נותן (לחזרה) בתשובה להיות בשלמותה", הוסיף הרב אלבז. "תגיד לו (לשר קרעי) שאני... בכל אופן לאנשים שלי, אני לא אסכים בשום פנים ואופן, וגם אגיד בריש גלי שבשום פנים ואופן לא, אסור לעשות את הדבר הזה".

עוד אמר הרב אלבז על קרעי: "שיהיה עם כיפה על הראש, עם שק, זה לא מעניין אותי מה הוא לובש. שילבש כובע טמבל, שילבש כיפה, זה שטויות. איסור גמור ומוחלט שבן אדם יעשה כדבר הזה. זהו".

פעיל למען השבת דיבר בימים האחרונים עם שני רבנים בכירים במועצה שאמורה לקבוע לפוליטיקאים איך להצביע בכנסת.

רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12

השואל: מגיעים אלינו אבות ואומרים לנו, "תשמעו, הילד שלי שומר שבת חלקי, כי אנחנו מוציאים את הכבל של הטלוויזיה בשבת, אין טלוויזיה בשבת". עכשיו רוצים לעשות איזו רפורמה מסוימת שאפשר לראות את כל הערוצים בתוך איזו אפליקציה מסוימת, שתהיה פתוחה גם בשבת, של שלמה קרעי. אם זה ייכנס לפועל, בסוף מה שיקרה בעצם, הילד... אנשים יהיו עצמאים בשביל אחרי בית הכנסת ללכת ולצפות בטלפון.

הרב ראובן אלבז: לדעתי, זה איסור גמור. אני, לדעתי, איסור גמור ומוחלט. אסור לפתוח פתח, חס ושלום, לדברים כאלה. אם אדם פותח פתח, גמרנו, אין שבת ואין כלום. ואחר כך זה ואחר כך זה, ואחר כך אין שבת בכלל. אם אתה בין כך לא שומר שבת, אז תשמור, מה שאתה יכול תשמור, השם יהיה בעזרתך. אתה רוצה לראות משחקים? תלך לחבר שלך, תראה לא יודע מה. אלה שרוצים לשמור שבת לחצאים - זה איסור גמור.

פרסומת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12

עוד חבר במועצת החכמים של המפלגה, הרב שלמה מחפוד, מתנגד באופן נחרץ לחוק: "חס ושלום, חס ושלום. כל דבר כזה - חילול שבת שאין כדוגמתו. זילות השבת יש פה".

רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת
רבני ש"ס נגד החוק להחלשת התקשורת | צילום: N12

מעבר לשמירת השבת, לתפיסתם, הרבנים החרדים חוששים גם מתכנים לא הולמים שיהיו באפליקציה. כך אמר יו"ר יהדות התורה חה"כ יצחק גולדקנופף בדיון בכנסת: "הדרישה שלנו היא שהיישומון הממשלתי לא יהיה פעיל כלל בשבתות ובמועדי ישראל". לדבריו, יש "לקבוע כבר עכשיו בחוק עצמו בצורה מפורשת וחד משמעית איסור על שידור תכני תועבה, תכנים מיסיונריים ותכנים בעלי אופי אלים באמצעות היישומון הממשלתי".

פרסומת

למרות הדברים הברורים של ההנהגה הרוחנית של ש"ס, ההנהגה הפוליטית של המפלגה נוטה לתמוך בחוק. בהצבעה במליאה על פיצול החוק שנועז לזרז את החקיקה, ש"ס תמכה. עם זאת, הרבנים נחרצים מאוד בהתנגדותם.

החוק קובע כי רק ערוצים עם הכנסות מעל 600 מיליון שקל בשנה יחויבו להעביר את התוכן שלהם בחינם לפלטפורמות הרב-ערוציות, כולל קאצ'אפ (צפייה לאחור) של 90 דקות. מנכ"ל משרד התקשורת אלעד מקדסי הציג מודל שלדבריו עדיף: בוררות דו-כיוונית שתמנע החשכת מסך חד-צדדית תוך שמירה על חופש מסחרי.