המערכת הפוליטית עומדת בפני שבוע שבו צפויות התפתחויות דרמטיות. הממשלה תדון בחוק הגיוס הנפיץ, והשר גדעון סער יידרש להחליט אם לקיים את האולטימטום שהציב לרה״מ בנימין נתניהו - ולפרוש מהממשלה אם לא ימונה לקבינט המלחמה המצומצם. שר הביטחון יואב גלנט, שייעדר מישיבת הממשלה על חוק הגיוס, הבהיר היום (ראשון) כי עמדותיו לא השתנו וכי ״לא אהיה שותף לכל הצעה שאינה מוסכמת על כל חלקי הקואליציה״.

"אני יוצא היום לנסיעה מדינית חשובה לארה"ב, שם אפגש עם מזכיר המדינה, מזכיר ההגנה, ראש המועצה לביטחון לאומי ובכירים נוספים, לפגישות חשובות בנושאי ביטחון ישראל״, מסר גלנט. "בשבועות האחרונים קיימנו מספר ישיבות, חלקן בראשותי, בניסיון להגיע להסכמות בנושא מתווה הגיוס - שחיוני לקיומו ולהצלחתו של צה״ל - צבא העם. בפגישות שהתקיימו, הצדדים סירבו להתגמש לצערי, והתבצרו בעמדותיהם הפוליטיות״.

ביבי נתניהו, יואב גלנט (צילום: פלאש 90)
נתניהו וגלנט, ארכיון | צילום: פלאש 90

גלנט הבהיר: "ביום שלישי הקרוב תובא לממשלה הצעת החלטה בנושא הגיוס על ידי ראש הממשלה וביוזמתו. עמדתי לא השתנתה, לא אהיה שותף לכל הצעה שאינה מוסכמת על כל חלקי הקואליציה - ומערכת הביטחון בראשותי, לא תגיש אותה לחקיקה. לפיכך, איני עומד מאחורי ההצעה המתגבשת ולא אתמוך בה. עדיין יש זמן לשבת יחד ולגבש הצעה משותפת. אני שב וקורא לראש הממשלה ולשר בני גנץ לנצל את הזמן הנותר ולגבש הסכמה רחבה בעניין חוק הגיוס, לטובת צה"ל ולטובת מדינת ישראל".

חרדים בלשכת גיוס (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
חרדים בלשכת גיוס | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בדיון על חוק הגיוס הממשלה צפויה לבקש הארכה של המצב הקיים, שמאפשר לצה"ל לפטור את בחורי הישיבות מגיוס. בממשלה יטענו כי הם עומלים על קידום חוק גיוס שיובא לכנסת בהמשך. בנוסף, בשבוע הבא צפוי צעד משמעותי בסערת החוק כאשר המדינה תגיש את תשובתה לבג"ץ - עד 31 במרץ.

זו טיוטת חוק הגיוס

לגבי החוק שיובא לאישור בהמשך, לפי הטיוטה הקיימת כיום, ייקבעו לראשונה תמריצים כלכליים חיוביים ושליליים בגין עמידה או אי עמידה ביעדי השירות השנתיים, ללא סנקציות פליליות. בנוסף, גיל הפטור משירות יידחה מ-26 ל-35. לפי טיוטת ההצעה ההסבר לצעד הזה הוא "ליצור תמריץ גדול יותר לשירות צבאי או אזרחי טרם יציאה לשוק העבודה ולצמצם את אי השוויון בשירות".

השירות בצבא הגנה לישראל והוקרת ההמשרתים - תיקון
טיוטת חוק הגיוס

עוד קובעת טיוטת ההצעה, "הנחיה לבחון פיתוח והגדלה של המסלול הביטחוני בשרות הלאומי-אזרחי, בין היתר בתפקידים טכנולוגיים שמקדמים תעסוקה בפריון גבוה והרחבת מספר המשרתים בגופי הצלה ורפואה ובמסלולים הציבוריים במשרדי הממשלה מקרב בוגרי מוסדות החינוך החרדיים".

הצעת החוק נכתב כי "תזכיר הצעת החוק בעניין המתווה הממשלתי יפורסם לציבור לא יאוחר מ-21 באפריל, יובא לאישור הממשלה עד ל-19 במאי, ויונח על שולחן הכנסת לשם השלמת הליכי החקיקה עד ל-29 ביוני 2024".

חוק הגיוס - סיקור N12

האולטימטום של סער - והדד ליין

לפני כשבועיים סער הודיע על התפצלותו ממפלגת המחנה הממלכתי של בני גנץ, ועל פירוקה בפועל. עם ההודעה על פרישתו הוא דרש להצטרף לקבינט המלחמה כדי להשתתף בקבלת ההחלטות. הדד ליין שהציב השר בפני רה״מ הוא יום שלישי הקרוב, מיד אחרי חג הפורים.

בינימין נתניהו וגדעון סער (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90)
הדד ליין שהציב סער בפני רה״מ: יום שלישי, מיד אחרי חג הפורים | עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90

בריאיון ל״פגוש את העיתונות״ סער אמר כי בשיחה עם נתניהו הוא הציב בפניו אולטימטום ברור: "אם לא אכנס תוך ימים ספורים לקבינט המלחמה - אפרוש". עוד הסביר: "אמרתי שאני אשאר בממשלה כל עוד אני אוכל להשפיע והכיוון יהיה נכון. אני רוצה אפשרות לנסות להשפיע. מחוץ לקבינט המלחמה אני לא יכול להשפיע".

אחרי דבריו של סער, יו״ר כחול לבן השר הבני גנץ הודיע על התנגדותו להצטרפות שותפו לשעבר לקבינט המלחמה: "זה לא הזמן לעסוק בפוליטיקה. העניין הוא לא אני או מפלגתי, אלא מדינת ישראל. עכשיו עלינו להתרכז במאחד, בנכון, ובניצחון. אחרי שתסתיים הלחימה, נלך לבחירות. כל מי שיתמודד יסביר מה הוא מציע, ומה הוא עשה בתקופה הקשה הזו למען המדינה. כך חבריי ואני נוהגים, כך מצופה מכולם". לדבריו הוא לא ידע על כוונתו של סער לפרק את המפלגה אך גם לא הופתע.