פירוק המחנה הממלכתי: יושב ראש כחול לבן בני גנץ הגיב היום (רביעי) על הודעתו של שותפו הפוליטי לשעבר גדעון סער על פירוק השותפות ביניהם. המחנה הממלכתי מתפצלת למעשה לשתי מפלגות האם שלה – כחול לבן של גנץ ותקווה חדשה של סער. שר הביטחון לשעבר מתנגד לדרישתו של סער להצטרף לקבינט המלחמה: "לא הזמן לפוליטיקה, אם זה לא מקולקל למה לתקן?".

יושב ראש כחול לבן התייחס לפרישתו של סער ואמר: "זה לא הזמן לעסוק בפוליטיקה. העניין הוא לא אני או מפלגתי, אלא מדינת ישראל. עכשיו עלינו להתרכז במאחד, בנכון, ובניצחון. אחרי שתסתיים הלחימה, נלך לבחירות. כל מי שיתמודד יסביר מה הוא מציע, ומה הוא עשה בתקופה הקשה הזו למען המדינה. כך חבריי ואני נוהגים, כך מצופה מכולם". לדבריו הוא לא ידע על כוונתו של סער לפרק את המפלגה אך גם לא הופתע.

מעט לאחר הצהרתו של השר גנץ פרסם סער פוסט בחשבון הפייסבוק שלו ובו כתב כי ההתנגדות לשינויו של הרכב קבינט המלחמה - "שגויה". לדבריו: "אני בחרתי להיפרד מהשר גנץ בכבוד. לצערי, התנגדותו של השר גנץ לצירופי לקבינט המלחמה אינה עניינית ואינה מטעמים של טובת המדינה. בדיוק כפי שהייתה התנגדותו בתחילת המלחמה לצירופו של ח״כ אביגדור ליברמן לקבינט המלחמה". 

שר גדעון סער (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
סער תוקף: "התנגדותו של גנץ לצירופי לקבינט המלחמה אינה עניינית" | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"לגופו של ענין - גנץ טועה", הוסיף סער. "התנגדותו לשינוי הרכב הקבינט המצומצם נשענה על אבחנה שגויה: 'מה שעובד לא צריך לתקן'. ציבור רחב מאוד רואה שמזה זמן האמצעים הננקטים אינם הולמים את יעדי המלחמה. הורדת הלחץ הצבאי והאטת הקצב בהשמדת כוחות החמאס אינה נכונה. בשלב זה כבר היינו צריכים להיות אחרי פעולה ברפיח והשלמת המלאכה במחנות המרכז. נדרש שינוי משמעותי במחשבה, חזרה לשולחן השרטוטים ורעיון מסדר חדש להתקדמות להשגת יעדי המלחמה ונצחון על חמאס. בכוונת חברי לתקווה חדשה-הימין הממלכתי ובכוונתי להיאבק כדי ששינוי זה יקרה. זה לא על פוליטיקה אלא על הדרך להכרעה במלחמה".

גנץ: "עלינו לפתור את המחלוקות עם ידידותינו בחדרים סגורים"

גנץ התייחס בהצהרתו לסוגיית גיוס החרדים: "אי אפשר להתעלם מהעובדה שיש אתגרים בהתנהלות הממשלה. תקציב המדינה שיובא היום, משקף את הימים של ה-6 באוקטובר. וחמור מכך, צרכים מבצעיים אמיתיים וסדרי עדיפויות נכונים, נפגעים כתוצאה מהתנהלות פוליטית שמטרתה למנוע את הרחבת השורות בצה"ל. במקום לנצל את האחדות בעם, ואת הצורך הלאומי הדחוף – פוגעים בצה"ל בעת לחימה ומחריפים את הקרע בעם. אלו טעויות אסטרטגיות, שנצטרך לתקן".

"דרכי תמיד הייתה דרך של הסכמות רחבות ושותפות, אבל המצב הקיים לא יוכל להימשך", המשיך גנץ. "יש לנו חיילים שכבר חזרו למילואים, יש צורך מבצעי להאריך את שירותם של חיילי הסדיר, יש משפחות ועסקים שנאחזים בשיניים כדי להחזיק מעמד ולנצח במערכה הזו. הם מביטים אלינו בציפייה לשינוי יסודי ואמיתי. מילים יפות לא יספיקו כאן. אני פונה לכל חלקי החברה, וגם לאחיי החרדים – הגיעה השעה. המדינה צריכה את כולם".

אנשי המחנה הממלכתי, בני גנץ וגדעון סער (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
גנץ וסער, הושבעו לשרים בזמן הפגרה בתחילת המלחמה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

.

על המצב הביטחוני בגזרות השונות אמר: "בצפון, אנחנו נמצאים בעת מבחן, ומחויבים להחזיר את התושבים הביתה בחודשים הקרובים ובביטחון. שום תוצאה אחרת אינה אפשרית. המצב הביטחוני נפיץ גם בירושלים וביהודה ושומרון לקראת יום השישי הראשון של הרמדאן, וגם במקרה הזה עלינו להעביר את המסרים הנכונים, ולהיערך גם להסלמה. המשך הלחימה בעזה והשבת החטופים, שנמצאים כבר למעלה מחמישה חודשים בידי חמאס, תדרוש מאיתנו החלטות קשות בזמן הקרוב. היא תדרוש עמידה איתנה מול אויב אכזר. היא תדרוש מאיתנו להגיד אמת לציבור שכולו רוצה בשחרורם וגם בהסרת האיום של חמאס".

"אנחנו מתנהלים גם מול אתגר בין-לאומי. אין החלטות קלות – יש החלטות הרות גורל", המשיך גנץ. "החלטות מורכבות. עלינו לפעול ביחד עם ידידותינו, ולפתור את המחלוקות עימן בחדרים הסגורים. אפשר לעשות זאת. אני מדגיש, כל קבינט המלחמה מאוחד בצורך להמשיך בפעולה הקרקעית כולל ברפיח כדי לפרק את היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס".

סיקור N12: סער נפרד מגנץ

שיתוף הפעולה בין שני השחקנים הפוליטיים התחיל לפני הבחירות לכנסת ה-25 והסתיים אמש עם הודעתו של סער. יושב ראש תקווה חדשה הודה ארוכות לגנץ ואיזנקוט אך טען כי "ישראל זקוקה לחלופה של ימין ממלכתי". גנץ ענה בקצרה בחשבון הטוויטר שלו: "תודה ובהצלחה".

חבר תקווה חדשה, זאב אלקין, הסביר בחדשות הבוקר את המהלך: "זה תקופה שאתם שומעים ממני ומגדעון סער על כך שיש דברים שצריך לשנות בדרך ניהול המלחמה. שמעתם מאיתנו תקופה ארוכה שרפיח הייתה צריכה להיות מאחורינו כבר, לא להגיע לרמדאן וללחץ אמריקאי כל כך כבד כמו שיש עכשיו. הכרחי לעשות את זה ואם היינו עושים את זה קודם, היינו נמצאים היום במקום אחר".