אחרי שנודע כי צה"ל מבקש להאריך את השירות הצבאי ל-36 חודשים, במסגרת חוק הגיוס, זעם התעורר היום (חמישי) באופוזיציה ובקואליציה. על פי ההצעה של הצבא, יוארך השירות של גברים וחלק מהנשים בחזרה ל-3 שנים. גם אורך שירות המילואים ישתנה כך שהתעסוקה המבצעית תוארך ויועלה גיל הפטור. 

מתווה שלבי השירות בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
מתווה שלבי השירות בצה"ל | צילום: דובר צה"ל

 

 

 

 

 

 

 

שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' פנה הבוקר לציבור החרדי. "ציבור יקר ואהוב ותורם רבות למדינת ישראל, כעת חיוני שישתתף יותר גם במשימות ההגנה והביטחון. המהלך הזה צריך לקרות מתוך הידברות ושיח ולא בכפייה או חלילה בהכפשות. הציונות הדתית מוכיחה שאפשר לשלב לימוד תורה ושמירה על מצוות קלה כבחמורה יחד עם שירות צבאי בחזית. אחיי החרדים, אנחנו צריכים אתכם!"

פירוט תיקוני החקיקה במערך המילואים (צילום: דובר צה"ל)
פירוט תיקוני החקיקה במערך המילואים | צילום: דובר צה"ל

השר עמיחי שיקלי מהליכוד כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אחיי החרדים, אנחנו זקוקים לכם מתחת לאלונקה. מה שהיה לא יוכל להימשך. עת צרה היא ליעקב וממנה ניוושע באחדות מטרה ובשותפות אמת בנטל". חה"כ משה סעדה מהליכוד הצטרף: "התוכנית החדשה של צה"ל מחדדת שעול הביטחון נופל על כתפיו של אחוז קטן מהעם. אותם האנשים ישרתו יותר ימים, ויותר שנים. משא יותר כבד, על אותה אלונקה. זה הכי קל, אבל הכי לא צודק. החברה הישראלית צריכה לנהל שיח, ולנסח יחד חוזה חדש, שבו חלקים נוספים בציבור נכנסים מתחת לאלונקה. מעבר לכך - שירות מילואים ארוך יותר פירושו פגיעה קשה יותר בשגרת חייו של משרת המילואים".

חה"כ דן אילוז מהליכוד הוסיף שצריך לגרום לכמה שיותר להתגייס: "המילואימניקים התגייסו כדי להגן על המולדת, וכמדינה אנחנו חייבים לדאוג שהתחושה שלהם תהיה תחושת שליחות, לא פראייריות. למרות הצרכים הגדולים של הצבא, אסור להסתפק בהכבדת העול על האחוז הקטן שמתגייס וחייבים לדאוג שיותר אזרחי ישראל יתגייסו לצה"ל". חה"כ טלי גוטליב אף קראה להסיר את ההצעה: "להוריד לאלתר מסדר יומה של הכנסת את חוק הגיוס! זה לא הזמן. זה חוק שמחייב הסכמה רחבה והבנה שכולם שווים בנטל. להסיר מיד מסדר היום. יש מספיק סיבות לפילוג אין צורך ללבות אש. לא למדנו כלום?" 

השר עמיחי אליהו מעוצמה יהודית, טען כי "התרומה של הציבור החרדי למדינת ישראל" הולכת ומתרחבת כל הזמן. "במלחמה האחרונה ראינו התגייסות שלא הייתה מעולם בתרומה ישירה ועקיפה למאמץ המלחמתי. הניסיון לחנך אותם מחדש בכפייה יביא רק לשנאה ופירוד. אין אחד שחושב שחקיקה תגרום להם להתגייס, יש מי שחזר לדבר בשיח שמנצל את המצב הקשה כדי להמשיך ולפלג".

במחנה הממלכתי, שהציגו לפני המלחמה "מתווה לשירות ישראלי", עוד לא דנו בחוק הגיוס, ועל כן טרם התקבלה ההחלטה אם לתמוך או להתנגד. השר חילי טרופר כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "על רקע הכוונה להעמיס עוד נטל על כתפי המשרתים, האמת צריכה להיאמר. הנופלים לא באים מכל המגזרים. יש מי שכבר שנים ארוכות מוציאים את עצמם מהשותפות הזו. אכן רבים בחברה החרדית מתנדבים, לומדים, מתפללים לזכר הנופלים, מבקרים פצועים וזה מבורך, אבל הם לא שותפים בנטל השירות". 

"בעניין חוק הגיוס, שירות בצה"ל זו מצווה וזכות, אבל זו גם חובה אזרחית", הוסיף חה"כ מתן כהנא מהמפלגה. "העלאת העומס על האוכלוסייה המשרתת, שבימים אלו מחרפת את נפשה בשדות הקרב, בעוד ציבורים שלמים פטורים באופן גורף משירות, אינה מתקבלת על הדעת. מאז תחילת המלחמה ראינו רצון אצל אחינו החרדים להיות חלק מהמאמץ האזרחי והצבאי. את המגמות החברתיות והצרכים הביטחוניים חייבים להפוך לחוק שיתקן את המצב. חוק שיביא לכך שכל ישראלית וישראלי ישרתו את המדינה. זהו צו השעה!"

ראש האופוזיציה, יו"ר יש עתיד חה"כ יאיר לפיד, תקף: "חוק ההשתמטות החדש הוא בגידה בלוחמי צה"ל, הוא עוד הוכחה שהקואליציה הזו לא למדה כלום מהמלחמה הנוראית של 7.10. זה לא ביחד ננצח, זה לא ביחד נילחם. צעירים וצעירות שישרתו את המדינה ויסכנו את חייהם מול כאלה שסידרו להם פטור. אין יותר מילים". 

יו"ר ישראל ביתנו, חה"כ אביגדור ליברמן, תקף גם הוא: "ממשלת החורבן הוכיחה פעם נוספת שהיא מעדיפה אינטרסים קואליציוניים צרים על פני ביטחון המדינה. ‏הצעת חוק הגיוס, כפי שפורסמה בתקשורת, מפלה ופוגעת באחדות העם ובחוסן הלאומי. ‏חיילי הסדיר והמילואים ישרתו יותר לעומת אחרים שלא משרתים היום וימשיכו לא לשרת".

"אני מצפה ששני הרמטכ"לים לשעבר בני גנץ וגדי איזנקוט יגידו בפה מלא שאם הצעת החוק הנ"ל תבוא לאישור הממשלה והכנסת, הם יפרשו מהממשלה", הוסיף ליברמן. "‏אני קורא לכל אנשי המילואים לפנות לגנץ ולאיזנקוט בדרישה שלא לתת יד לחלוקת העם לשניים - לאלו המשרתים בצבא ולאלו הלומדים בישיבות".