המצב הפוליטי שנוצר אחרי הטלת הפצצה של שר הביטחון מורכב וסבוך מאוד. בהצהרתו הפך גלנט את גנץ לשחקן וטו בכל הקשור לחוק הגיוס, אלא שקשה לראות איך מתווה השירות של המחנה הממלכתי מתלכד עם מה שהחרדים מוכנים לתת. כל צד בקואליציה משרטט תמונה אחרת, וראש הממשלה מדבר רק על "קביעת יעדי גיוס חרדים". מעל הכל מרחפת השאלה האם גנץ יתפשר – כשכל העיניים נשואות אליו.

הצהרת גלנט - סיקור N12

במסיבת עיתונאים שכינסו גנץ ואיזנקוט הם הציבו יעד שאפתני למדי: "בתוך עשור – רוב מוחלט של הצעירים בישראל ישרתו, בהתאם לצורכי הביטחון והחברה". כל זאת, בעזרת מנהלת גיוס אחודה שתוקם כדי לקבוע את אופי השירות של כל צעיר וצעירה ומי מקבל פטור.

סעיפי מתווה השירות הנוספים של המחנה הממלכתי מדברים על תגמול גבוה למי שישרת שירות קרבי יותר מצד אחד, אך גם על הקמתם של עשרות מסלולים בארגוני ביטחון וחסד מוכרים. הפרק האחרון במתווה הגיוס כפי שהוצג, קובע כי "אופי השירות לא יפגע באורחות חייו ואמונותיו של כל משרת".

החרדים מצידם מדברים על כך שכל בני הישיבות יישארו ללמוד במוסדות. יתרה מכך, כפי שפרסם אמש לראשונה פרשן חדשות 12 עמית סגל ב"מהדורה המרכזית", התקיימו מגעים בין דרעי לבני גנץ על קידום מתווה גיוס בהסכמה בתמורה לפיזור הכנסת עד סוף השנה, כשהמחנה הממלכתי בממשלה עד אז, אך הם הסתיימו בדחייה מצידו של דרעי.

עם זאת - בימים האחרונים החלו בקואליציה לגבש יוזמות להכנת הצעת חוק, ותכננו להקים פורום, ייתכן בראשות נתניהו, יחד השר לוין והחרדים. מטרתו: לגבש הצעת חוק גיוס שהם יוכלו לחיות איתה בשלום.

בנאומו אתמול אמר ראש הממשלה נתניהו: "אני מוקיר עמוקות את לימוד התורה של אחינו החרדים. אני גם מכיר ומוקיר את התגייסותם לארגוני חירום והצלה אזרחיים שעושים עבודת קודש. אבל בצד זה, אני חייב גם לומר: אי אפשר להתעלם מהתחושה הרווחת בציבור על הפער בחלוקת נטל הביטחון. ואני אומר לכם דבר נוסף, היום גם הציבור החרדי מכיר בצורך הזה, הוא נכון לשנות את המצב. ולכן אנחנו נקבע יעדים לגיוס חרדים לצה״ל ולשירות האזרחי, ואנחנו נקבע גם את הדרכים להבטיח את מימוש היעדים הללו. אפשר להשיג הסדר זה בלי לפלג את העם ובלי להסית נגד אף ציבור".

בתשובה להצהרת שר הביטחון שלו, הוסיף נתניהו כי הוא "בטוח שניתן להשיג להסדר זה רוב בכנסת, אבל גם ברור לי דבר אחד - אי אפשר להשיג הסכמה מוחלטת".