ימים ספורים לפני הדיונים בבג"ץ על העתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות וחוק הנבצרות, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה הזהיר אמש (רביעי) את השופטים מפסילת חוקי היסוד ולא התחייב שהכנסת תציית לפסיקתם. בצל התבטאויות חברי הקואליציה כנגד מערכת המשפט, ראש הממשלה בנימין נתניהו פועל באינטנסיביות להגיע להסכמות עם האופוזיציה, בין היתר, מתוך חשש שהממשלה עלולה ליפול ע"י חברי קואליציה שמתנגדים בתוקף לאי ציות לבג"ץ.

החשש של נתניהו הוא שהמשבר החוקתי יביא לפיצוץ בין המחנה בליכוד שמבחינתו אי ציות לבג"ץ זה "קו אדום", לבין אלה בקואליציה שדוחפים למשבר ולסירוב לציית. 

בהצהרתו, טען חה"כ אוחנה כי "אם בג"ץ יפסול חוק יסוד, אז כל ההחלטות שקיבל עד היום בהסתמך על מעמדם העליון של חוקי היסוד בטלות ומבוטלות". כבר לפני כ-4 שנים, ביומו הראשון כשר המשפטים ביוני 2019, אמר יושב-ראש הכנסת בריאיון לחדשות 12: "לא תמיד צריך לקיים החלטות של בית המשפט העליון". אז, רה"מ נתניהו מיהר להבהיר כי החלטות בג"ץ מחייבות את כולם.

6 ימים לפני הדיון בבית המשפט העליון, יו"ר הכנסת שיגר בנאומו איום לשופטים ואמר כי "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה". לדבריו, "אם בג"ץ יקבל הכרעה במקום נבחרי הציבור, הדבר יוביל למצב חסר תקדים במדינה דמוקרטית".

הדיון בחוק לביטול עילת הסבירות - סיקור N12

"אני מבקש להציב תמרור אדום בפני בג"ץ בהתערבות בחוקי יסוד", המשיך חבר הכנסת. "גם אם המגעים להסכמות לא יצליחו - הדבר לא מעמיד לבית המשפט את האפשרות לקבל הכרעה במקום נבחרי הציבור. אני מבקש מהשופטים, שאני מכבד מאוד - הכירו גם במגבלות הכוח שלכם. אף רשות איננה כל יכולה".

חברי הקואליציה בירכו, חברי האופוזיציה תקפו

שר המשפטים יריב לוין חיזק את דבריו של אוחנה, וכתב כי "הנאום שלו היה אמיץ. כולי תקווה כי דבריו ימצאו אוזניים קשובות אצל שופטי בית המשפט העליון, וכי בית המשפט יכבד את סמכותן של הממשלה והכנסת ואת ריבונות העם".

מנגד, ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את יו"ר הכנסת. "נאומו המחפיר אינו מייצג את הכנסת והוא לא מדבר בשמם של רוב חברי הכנסת, כולל חברים רבים בקואליציה, שמאמינים עדיין בשלטון החוק ובצורך לציית לבית המשפט. מי ששמע אותו היום שאל את עצמו איפה הם יעצרו?", כתב.

גם במחנה הממלכתי גינו את התבטאויותיו של אוחנה והגדירו אותן "מבוא לאנרכיה". עוד נמסר מהמפלגה כי "מי שאומר שרוצה להגיע להסכמות שישמרו על שלטון החוק בבוקר - לא יכול לאיים לפרק אותו בערב. נתניהו חייב להתנער ממנה, אחרת מדינת ישראל תגלוש למדרון מסוכן".

"אני מחזק את יו"ר הכנסת על דבריו החשובים", כתב שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. "אין לבית המשפט העליון סמכות לדון או לפסול חוקי יסוד. עצם הדיון בעתירות לפסול חוקי יסוד הוא קריאת תיגר על מוסד הכנסת ועל הדמוקרטיה הישראלית והוא מוכיח שוב את חשיבותם של התיקונים במערכת המשפט אותם אנו מובילים".

יו"ר מפלגת העבודה חה"כ מרב מיכאלי יצאה נגד דבריו של יושב-ראש הכנסת: "הוא חושב שהאיומים המאפיוזיים שלו יפחידו את השופטים. הוא לא מבין שלתוך המשוואה הזו נכנסים מיליוני אזרחים שלא יתנו לקואליציית המושחתים הזו להרים את היד על בית המשפט ולחרב את הדמוקרטיה הישראלית".

 יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן הביע תמיכה באוחנה: "במדינה דמוקרטית כל רשויות השלטון מחוייבות לחוק וראוי שכל הנוגעים בדבר יפעלו בהתאם. שופטים בהתמנותם מצהירים אמונים למדינת ישראל ולחוקיה".

שר המשפטים לשעבר, חה"כ גדעון סער, יצא נגד דבריו של יושב-ראש הכנסת, וכתב: "מי שמאיים שלא לכבד פסקי דין של בית המשפט - מאיים בעיקר על עצמו. כי שלטון שלא יכבד פסקי דין - יאבד את הלגיטימיות שלו עצמו".

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר הגיב על דבריו של חה"כ אוחנה ואמר: "בדבריו הוא בחר לשגר איום על בית המשפט העליון ושופטי ישראל ערב ישיבתם לדין, מעשה אנטי דמוקרטי שייזכר לדיראון עולם. אדוני יו"ר הכנסת - סופה של הדמוקרטיה לנצח. לשכת עו"ד תפעל ליישום החלטות בג"ץ על פי עקרונות הדמוקרטיה".

חבר הכנסת ניסים ואטורי הביע את תמיכתו באוחנה וכתב כי הוא "מחזק את דבריו המדויקים והנחרצים". מנגד, חה"כ אורית פרקש הכהן יצאה נגד הנאום ופנתה ליושב-ראש הכנסת: "אתה לא מדבר לא בשמי כחברת כנסת במדינת ישראל ולא בשם כנסת ישראל. שלטון החוק הוא זה שנרמס על ידכם".

אתמול הודיע בג"ץ כי מועד הדיון בחוק לביטול עילת הסבירות לא יידחה ויתקיים ב-12 בספטמבר שפי שתוכנן מראש, וזאת על אף בקשת הממשלה לדחות אותו. "בהינתן ההרכב המורחב שנקבע ונוכח אילוצי היומן לא ניתן להיעתר לבקשה לדחיית הדיון", נכתב בהחלטת השופטים. עם זאת, השופטים הסכימו להאריך את המועד להגשת תצהירי תשובה שטרם הוגשו.