נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, שיגרה הערב (שני) את תגובתה ליו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, שביקש הבוקר לפסול אותה מהדיון בבג"ץ שיתקיים ביום שלישי הבא - לראשונה בתולדות המדינה בהשתתפות כל שופטי העליון. רוטמן טען כי דברי העבר של חיות נגד המהפכה המשפטית מהווים סיבה לפסילתה, אך הנשיאה דחתה את הבקשה בטענה שלא הביעה דעה על חוק הסבירות שהעבירה הממשלה. מקורבי רוטמן תקפו את חיות והודיעו שיערער על ההחלטה, שלדבריהם "מאכזבת ומגבירה את חוסר האמון הציבורי בבית המשפט העליון".

הסיבה לבקשה של רוטמן היא המתקפה החריפה של הנשיאה חיות מינואר השנה, בה הגיבה לתוכנית של שר המשפטים לוין, אותה כינתה "מתקפה שלוחת-רסן על מערכת המשפט, משל הייתה אויב שיש להסתער עליו ולהכניעו".

הנשיאה כתבה בהחלטתה כי "דבריי בכנס העמותה נאמרו מתוקף חובות אלה המוטלות עליי כנשיאת בית המשפט העליון והם שיקפו את דאגתי העמוקה לפגיעה בעצמאות הרשות השופטת, נוכח התוכנית שהציג שר המשפטים בנאומו".

יחד עם זאת הוסיפה חיות כי "בדבריי אלה אכן התייחסתי, בין היתר, לסוגיית ביטול עילת הסבירות שנכללה בתוכנית שהציג השר ולקשיים הכרוכים בכך. באותה העת לא הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק כלשהי בנושא, וממילא לא עמדו בפניי הליכים תלויים ועומדים לגביה".

את הבקשה לפסול את חיות מהדיון הגיש רוטמן הבוקר, משום שלדבריו היא "הביעה בפומבי את עמדתה הסופית והמוחלטת בנוגע לחוקיות התיקון לחוק היסוד". הוא הוסיף: "קיים חשש ממשי למשוא פנים ולפגיעה במראית פני הצדק".

"אמירותיה היו בסגנונם הדמוני של מנהיגי המחאה נגד שלטון הימין"

חיות מצדה, הגיבה ישירות לטענה של רוטמן וסיכמה את מכתבה בכך ש"מן הטעמים שפורטו לעיל, לא מצאתי ממש בבקשת הפסילה, אף לא בטענה החלופית בדבר פגיעה במראית פני הצדק, ובעניין זה כבר נפסק כי "אין מקום להרחיב את השימוש בטענת מראית פני הצדק לכל מקרה בו נטענת טענת פסלות שאין לה ביסוס אובייקטיבי ממשי".

מקורביו של רוטמן תקפו את הנשיאה: "החלטתה של הנשיאה חיות מאכזבת ומגבירה את חוסר האמון הציבורי בבית המשפט העליון. אמירותיה בנאום בחודש ינואר היו בסגנונם הדמוני של מנהיגי המחאה נגד שלטון הימין. קביעתה שטיעוני המצדדים בצמצום עילת הסבירות מבטאים רוע, מקוממת כשלעצמה וודאי מטילה צל כבד על טוהר שפיטתה בעתירה לפסילת החוק".

המקורבים הגדירו את דחיית הבקשה "לקונית" וטענו שהיא "מוכיחה שוב שבית המשפט העליון נוהג מנהג אדנות בכנסת ובממשלה ואינו קשוב לביקורת ולרחשי לב הציבור הדורש משפט צדק. אירועים מסוג זה רק יחזקו את הנחישות לביצוע תהליכי התיקון של המערכת המשפטית". 

עוד הוסיפו כי "רוטמן נחוש להעניק כל הזדמנות לבית המשפט העליון ולשופטיו לעצור את הדהרה אל המשבר החוקתי, ולכן צפוי להגיש ערעור על החלטה זו".