יו"ר ועדת החוקה, חה"כ שמחה רוטמן, הגיש היום (שני) לביהמ"ש בקשה לפסול את נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות מלהשתתף בדיון בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות. בבקשתו ציין רוטמן כי הנשיאה חיות נמצאת בניגוד עניינים והדגיש כי "קיים הרבה למעלה מחשש למשוא פנים ולפגיעה במראית פני הצדק באופן המונע מכב' נשיאת בית המשפט העליון להשתתף בדיונים בדבר שאלת חוקיות התיקון לחוק".

עוד טען רוטמן: "העובדות המתוארות והמפורטות לעיל מציגות תמונה עגומה, ולפיה הנשיאה חיות בחרה להתעלם מאחד מעקרונות היסוד של שיטתנו המשפטית – כי על בית המשפט להגיע פתוח ועם נפש חפצה לשמוע את טענות הצדדים ולגבש את עמדתו רק לאחר שמיעת הטענות".

אסתר חיות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"העובדות המתוארות והמפורטות לעיל מציגות תמונה עגומה" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהמשך הוסיף כי "במידה ושופט גילה דעתו בסוגיה משפטית הרלוונטית לדיון המשפטי, ובוודאי אם נתן לכך במה בפומבי, הרי ברי שבית המשפט אינו יכול לשמוע את טענות הצדדים בנפש חפצה, עובדה שיש בה כדי לפגוע לא רק במתדיין עצמו אלא בציבור כולו ובבסיס מערכת המשפט".

בסוף בקשתו, הציג חה"כ רוטמן שורה של פסיקות עבר המחזקות את טענתו - ובהן: סעיף 77א(א) לחוק בתי המשפט הקובע כי "שופט לא ישב בדין אם מצא, מיזמתו או לבקשת בעל דין, כי קיימות נסיבות שיש בהן כדי ליצור חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט". לאחר מכן, חזר חבר הכנסת על בקשתו והבהיר: "אין ולא יכול להיות חולק כי דברי הנשיאה דלעיל הם בעלי אופי מובהק ונחרץ בשאלה העומדת לדיון במסגרת העתירות שבנדון".

בקשתו של רוטמן מגיעה יממה בלבד לאחר פרסום עמדת המדינה הרשמית לבג"ץ, שבה הבהירה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה כי קוראת לפסול את החוק. בהודעתה הבהירה היועמ"שית את החלטתה: "בשל פגיעתו הקשה של התיקון בציבור והשלכותיו החמורות על הפרדת הרשויות, שלטון החוק וזכויות הפרט - אין מנוס מלהכריז על ביטולו". הדיון עצמו יתקיים ביום שלישי הבא (12 בספטמבר), ובפעם הראשונה מאז קום המדינה בהרכב מלא של 15 שופטי העליון.