ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב היום (חמישי) באמצעות עורך דינו לצו על תנאי שהוציא בג"ץ בעניין חוק הנבצרות. בצו נדרש נתניהו לנמק "מדוע לא לדחות את תחולת החוק". זאת, לקראת הדיון שיתקיים בביהמ"ש העליון בשבוע הבא בעתירות בעניין החוק

לקריאת התשובה המלאה של נתניהו לבג"ץ - לחצו כאן

בתגובתו, ראש הממשלה טען שגם שינוי מועד תחולתו של החוק אינו בסמכותו של בית המשפט העליון, ושהפיכת הצו על תנאי למוחלט "משולה למעשה להתערבות תקדימית וחריגה בחקיקת היסוד של הרשות המכוננת בהסדר חוקתי קבוע, ולא אקט פרשני. התערבות, שעם כל הכבוד, אינה בסמכותו של בית משפט נכבד זה".

נתניהו חזר על הטענה שלשופטי בית המשפט אין סמכות להתערב בחקיקת חוקי יסוד. כזכור, חוק הנבצרות הוא תיקון לחוק יסוד: הממשלה, שקובע כי ניתן יהיה להוציא את ראש הממשלה לנבצרות בשל מצב רפואי בלבד.

דיון בבג"ץ על חוק הנבצרות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
דיון בבג"ץ על חוק הנבצרות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"עם כל הכבוד לעותרים, במדינת ישראל לא התקבל שלטון האליטות של אפלטון וקולו של כל אחד מבוחרי סיעות הקואליציה - שווה לקולו של כל אזרח אחר", המשיך נתניהו בתשובתו, ואף ציטט ממאמר שכתב נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק: "בדמוקרטיה מי שמחליט מי ינהיג את העם – זה העם". 

הצו על תנאי שהוציא בג"ץ בעתירות, לא הוצא ביחס לאפשרות של ביטול החוק, אלא רק ביחס לאפשרות של דחיית התחולה שלו. כלומר, על ראש הממשלה היה לנמק לקראת הדיון הבא, מדוע שלא לדחות את תחולתו של התיקון כך שיחול רק בכנסת הבאה או במועד אחר שיקבע בית המשפט. האפשרויות שעומדות בפניהשופטים בשלב זה, הן או לדחות את העתירות ולהותיר את החוק על כנו, או לקבוע שהתיקון יחול במועד מאוחר יותר.

לפני שהוציא בית המשפט צו על תנאי, שלמעשה קבע שביטול החוק ירד מהפרק, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה סברה שיש לבטל את החוק. עם זאת, לאחר קביעת בית המשפט, בהרב-מיארה השיבה שראוי לדחות את תחולתו של החוק "לכל הפחות לכנסת הבאה". לדבריה, "חוק יסוד אינו יכול לשמש כמעין משאב פרטי המסלק מן הדרך בעיות פרסונליות מתחום טוהר המידות והדין הפלילי".

היועצת המשפטית גלי בהרב מיארה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

מארגני המחאה מ"כוח קפלן" בתגובה לתשובת נתניהו לבית המשפט: "הסכנה לדמוקרטיה היא המתקפה המאפיוזית הפרועה על מוסדות החוק במדינה של נתניהו ושותפיו לממשלת חורבן הבית. נתניהו חושב שהוא המדינה, הוא לא. הניסיון שלו להלך אימים על שופטי העליון והיועמ"שית הולך להיתקל במיליוני ישראלים שיגנו על בית המשפט וישמרו על ישראל דמוקרטיה ליברלית ברוח מגילת העצמאות".