הקרב על הדואר מגיע לנקודת רתיחה: בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ דן היום (חמישי) בעתירה שהגישה חברת הדואר והיו"ר המודח מישאל וקנין נגד המהלכים של השרים שלמה קרעי ודודי אמסלם להדיחו בטענה כי "אינו ממלא את תפקידו כראוי". במהלך הדיון מתח השופט עמית ביקורת על ההדחה - ובית המשפט יפרסם את החלטתו בהמשך.

את העתירה הגישו החברה והיו"ר המודח, והדיון נערך ימים לאחר חשיפת הנתונים החיוביים על המחצית הראשונה של השנה, שבה ברקע תהליך ההפרטה, נרשם בדואר רווח נקי של 29 מיליון שקלים וצמיחה בשיעור של 12%. הנתונים הללו צפויים להקשות על הממשלה להגן על הפיטורים, שנבעו בטענה לתפקוד לקוי של החברה. וקנין מנגד, טוען שמדובר בפיטורים על רקע פוליטי.

בג"ץ דן על הדחת יו"ר הדואר (צילום: N12)
בג"ץ דן על הדחת יו"ר הדואר | צילום: N12

עדכונים שוטפים

15:10 - הדיון ננעל, ההחלטה תפורסם בהמשך.

15:02 - עו"ד הלל ברק, שמייצג יחד עם עו"ד דמרי את השרים מוסיף: "הניסיון של היועמ"ש להוציא את השרים משיקול דעת מקצועי הוא בעיניי למוטט את היכולת של השרים לקבל איזושהי החלטה".

14:35 - עו"ד אפרים דמרי שמייצג את השרים קרעי ואמסלם: "את השר אמסלם מעניין שדודה שלו בירוחם תוכל לקבל דואר, גם אם הדואר לא רווחי. המטרה של הדואר היא לא תמיד להיות רווחי".

13:07 - השופט יצחק עמית מתח ביקורת על החלטתו של קרעי להפעיל את הסכמות להדיח את יו"ר הדירקטוריון: "אגיד מה מטריד אותי. גם אם נתעלם מהמחלוקות העובדתיות – נקודת הפתיחה היא כזו – היו אלפי דירקטורים ובפעם הראשונה אחרי 2000 שנות גלות מפעילים את הסמכות הזאת. על מה אנחנו מדברים? על מישהו שהוא בתפקיד שנה אחת בלבד. מבחינתכם, אם מפעילים את הסמכות הזאת בפעם הראשונה אז או שזה צריך להיות קטסטרופלי, או מישהו שאחרי יום אחד ריסק את החברה. כל זה נעשה כשהחברה על סף הפרטה". 

11:47 - עו"ד ארדינסט הוסיף: "בטרם למד השר קרעי דבר על חברת הדואר, הוא הודיע שאין לו אמון בו - ושבכוונתו למנות איש אמון. בישלו פה תיק, השימוע לא היה שימוע ולא התקיימה התייעצות... ממוטטים באחת את כל החומה שבנו בין הממשלה לבין החברות הממשלתיות. הסעיף שמאפשר את ההדחה נועד למצבי קיצון שבהם היו"ר חרג באופן קיצוני מתפקידו".

11:42 - עו"ד גיורא ארדינסט שמייצג את וקנין בפתח הדיון: "שני חטאיו של מרשי הם העובדה שהוא מונה על ידי שר התקשורת הקודם יועז הנדל והעובדה שלא הסכים להמשיך להפעיל את החברה כמפעל ג'ובים באופן שהביא אותה לחדלות פירעון".

סיקור הדחת יו"ר הדואר ב-N12:

השר קרעי החליט להדיח את וקנין שמונה רק בינואר שנה שעברה, ונחשב לאחד המנהלים המצטיינים של החברה הממשלתית והוביל מהפכה בדואר אחרי שנים של הפסדים. לפני כחודש הודיעה היועמ"שית גלי בהרב-מיארה לשני השרים שלא תגן עליהם בבג"ץ בעקבות קשיים משפטיים, שאותם הגדירה "משמעותיים". היא הבהירה בפניהם שחוק החברות הממשלתיות נועד כדי ליצור את החיץ בין הדרג הפוליטי לבין החברה, על מנת למנוע מעורבות של הממשלה בפעילותה העסקית של החברה.

דואר ישראל
דואר ישראל

"מדובר על אירוע תקדימי של הפסקת כהונה של יו"ר חברה ממשלתית, שאין ביחס אליו פסיקה ברורה לגבי פרשנות הוראות הדין הרלוונטיות", כתבה היועמ"שית לשרים והוסיפה כי "מקרה זה מעלה שאלות משפטיות עקרוניות בדבר חשיבות עמדתם המקצועית של גורמי מקצוע עצמאיים שיש בתפקידם גם מימד של שמירת סף".

בשל התנגדות היועמ"שית להדחה, את השרים מייצגים באופן פרטי עורכי הדין אפרים דמרי והלל ברק. עם הודעתה של בהרב-מיארה, מסר שר התקשורת קרעי כי תימשך הפעולה "למינוי יו"ר דירקטוריון ראוי לדואר", שלדבריו "יתקן את הכישלון המהדהד באי-פיתוח מנועי צמיחה והפקרת השירות לציבור". לקראת הדיון בבג"ץ, הסבירה בהרב-מיארה שיש לפסול את ההדחה והסבירה: "במקרה זה לא עלה בידי השרים להניח תשתית עובדתית שהולמת את הפעלת הסמכות החריגה. כמו כן, במסגרת קבלת ההחלטה נפלו פגמים בהליך השימוע שנערך ליו"ר, שבהצטברותם יחד עם יתר הפגמים, מצדיקים את ביטול ההחלטה".

בעתירה דנו שלושה שופטים, בהם גם יצחק עמית ויוסף אלרון, שהכריז בצעד תקדימי מועמדות משלו לכהן כנשיא הבא, למרות שיטת הסיניורטי, הנוהג ולפיו השופט הוותיק ביותר - כיום השופט עמית בעקבות הוויתור של פוגלמן - מתמנה לנשיא הבא. השופט השלישי הוא אלכס שטיין.