היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלביט תקף היום (חמישי) בכנס בתל אביב את ביטול עילת הסבירות שהממשלה מקדמת במסגרת המהפכה המשפטית. "קיימת אגדה, נאיבית במקרה הטוב, שבה נופלים גם אנשים שוחרי טוב, כאילו רק ביטול עילת הסבירות זה לא כזה נורא. רק שיעצרו שם. אז מעבר לכך שממש ברור לחלוטין שהם ממש לא יעצרו שם, אני מבקש להפריך את האגדה הזאת".

"גם רק ביטול עילת הסבירות, בוודאי באופן הקיצוני שעליו מדובר, הוא ספין ומסווה שתכליתו ריסוק של עצמאות מערכת המשפט כולה, לרבות קו ההגנה האחרון של הדמוקרטיה בישראל, שהוא ביהמ"ש העליון, דבר שעלול כאמור להוביל לעריצות השליט, ללא שום איזון והגנה, ולכן דבר זה כשלעצמו הוא הפיכה משטרית על מלא".

"על מה מדובר בהצעה? איסור מוחלט, חסימה מוחלטת של ביקורת שיפוטית על סבירות של כל החלטה של הדרג המדיני", המשיך מנדלבליט. "לפי ההצעה אסור אפילו לדון בהחלטה של הממשלה, של כל שר, ודאי שלא להוציא צו שיפוטי בנוגע להחלטה שכזו, בדגש על חסימה טוטאלית של ביהמ"ש העליון. יתרה מכך, כל פקיד יוכל ללכת עם כל החלטה לשר ולבקש שהוא יאמץ אותה וכך תהיה אותה החלטה חסינה מביקורת שיפוטית". 

בית המשפט העליון בהרכב מלא (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
מנדלבליט: "בית המשפט העליון - קו ההגנה האחרון". שופטי בית המשפט העליון | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

היועמ"ש לממשלה לשעבר התייחס גם לסוגיית המינויים: "לפי ההצעה ניתן למנות כל אדם לכל תפקיד, גם אם הוא נעדר כישורים מינימליים לתפקיד. בניגוד לשירות הציבורי הא-פוליטי שעליו עמדו האבות המייסדים, הדבר יוביל למינויים לא ראויים לתפקידים ציבוריים, אולי אפילו מושחתים. ניתן גם להחליט על אי מינוי, להשאיר תפקידים חשובים ריקים וגופים חשובים לא מתפקדים".

"ניתן גם להחליט על פיטורין של כל אחד, כולל שומרי סף", טען מנדלבליט. "כך למשל אמרו כבר כמה שרים בממשלה הזאת שהדבר היחיד שמונע את פיטורי היועמ"שית לממשלה, שאת נאומי הבלע וההסתה נגדה, שומעים כמעט דבר יום ביומו, הוא העברת החוק הזה. לשיטתם ברגע שהוא יעבור ניתן יהיה לפטרה וביהמ"ש העליון לא יוכל להתערב".

גם נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, השופטת בדימוס דורית ביניש, תקפה בכנס את ביטול עילת הסבירות. "האם באמת במצב של מדינת ישראל מה שמדאיג את כל הציבור זו עילת הסבירות? זוהי הטעיה. זאת התחלה של מהלכים שיש בהם כוונה שרק רשות אחת, רק הזרוע הפוליטית במדינה – תהיה זאת שתשלוט בכל 3 הרשויות. והמשמעות של ביטול הסבירות היא שכל המינויים על הפרק וכל פעולות הממשלה שנעשות בלי להתחשב בקריטריונים המקצועיים לא יעמדו בביקורת. כשמדברים על סכנה לדמוקרטיה – זו הסכנה לדמוקרטיה".

שופט בית המשפט העליון בדימוס, יורם דנציגר, קישר בין ביטול עילת הסבירות ובין האפשרות לחזרת יו"ר ש"ס לשולחן הממשלה: "אני רוצה להתייחס לאריה דרעי. אם החוק הזה יעבור הוא יוכל לחזור לממשלה. סבירות החלטה של ראש ממשלה ושל שרים שייכת לביקורת שיפוטית. החוק הזה נועד להכשיר משהו שאסור להכשיר. הרכב הוועדה לבחירת שופטים היה נכון ועודנו נכון. ממשלת ישראל מעוניינת בדבר אחד ואחד בלבד - להשתלט על הרשות השופטת. זה לא יקרה. הניסיון הזה לא יצליח. בית המשפט העליון יישאר עצמאי".